Blink-182 na albu "California" nepřinášejí žádné závratné novinky, ale i tak baví

05.10.2016 16:00 - Karolína Volšická | foto: facebook interpreta

Za poslední dobu se toho kolem Blink-182 událo víc než dost. Hlavní změnou je výměna neposlušného Toma Delonga za Matta Skibu z Alkaine Trio. Nové trio časem moc neplýtvalo a takřka okamžitě se pustilo do nahrávání nového materiálu. Nové album "California" je fajn, ale nic nového nepřináší.
7/10

Blink-182 - California

Skladby: Cynical, Bored To Death, She's Out Of Her Mind, Los Angeles, Sober, Built This Pool, No Future, Home Is Such A Lonely Place, Kings of the Weekend, Teenage Satellites, Left Alone, Rabbit Hole, San Diego, The Only Thing That Matters, California, Brohemian Rhapsody
Vydáno: 01.07.2016
Celkový čas: 42:06
Vydavatel: BMG Rights Management
Od očekávaného comebacku uplynulo již několik let, přičemž rozpad i návrat byl stejně překvapující. Informace o odchodu Toma DeLonga z kapely přišla jako neočekávaný blesk z jasného nebe. Samotní členové na sebe skrz sociální sítě nějakou dobu házeli špínu, zatímco fanoušci napjatě čekali, co se bude dít. Někteří by byli radši, kdyby Blink-182 radši zanikli, jiní toužili po zachování kapely s nějakou uspokojivou náhradou. A přesně to se stalo. Volné místo na pozici kytaristy a zpěváka obsadil Matt Skiba z formace Alkaline Trio.

Doby, kdy pop-punk válcoval hitparády, jsou už s největší pravděpodobností pryč. Stejně asi tak nemůžeme čekat, že Blink-182 nějak moc vykročí ze svých zajetých kolejí a představí něco úplně nového. Deska "California" vznikala jen pár měsíců a podílel se na ní producent John Feldmann, který dříve spolupracoval třeba s All Time Low, Black Veil Brides, Good Charlotte nebo i popovou zpěvačkou Hilary Duff. Patnáctka nových písní tepe v celkovém čase pod tři čtvrtě hodiny, což vypovídá o vražedném punk-rockovému tempu.

Pokud fanoušci očekávali nějakou odbočku od dosavadního stylu, budou asi s největší pravděpodobností zklamáni. To ale neznamená, že by se jednalo o špatné album, naopak, uším lahodí velmi dobře a skvěle se poslouchá. Největší problém ale nastává ve chvíli, kdy si posluchač snaží vybavit nějaký konkrétní song. Prostě se to nedaří. Několikrát nastává pocit, že tohle jste už někde slyšeli, ale žádná z melodií na tom není tak dobře, aby se zaryla do paměti a už nepustila. Skalní příznivci ale zklamaní nebudou.

Blink-182 i bez větší nápaditosti na celém albu předvádí to, na co jsme u nich byli zvyklí před deseti lety a dříve. Na desce najdete takřka vše, co jste najít chtěli. Není zde nouze o chytlavé melodie, vtipné texty, pop-punkové vypalovačky, ale ani ploužáky. Jedno zde ale přece jen chybí a tím je nějaký opravdový hit, jenž by celou desku v jejich diskografii pozvedl. Písničky dohromady každopádně jako celek fungují víc než dobře

Otvírákem kolekce je skladba "Cynical", jež začíná zlehka, ale následně se skladba energicky otočí o sto osmdesát stupňů. "Bored To Death" byla vybrána jako pilotní singl a musí se uznat, že vybrána byla velmi dobře, protože je v ní rukopis tria je rozpoznatelný hned od prvních tónů. Za zmínku stojí i "She’s Out of Her Mind", jelikož je v několika momentech nápadně podobná jejich dřívějšímu hitu "First Date". Dalším energickým kouskem je i "No Future", která se víc rozjíždí s refrénem. Zbytek skladeb sice místy splývá v jednu masu, ale nedá se říci, že by někde kapela podlezla svou kvalitativní laťku.

I přes veškeré výtky je "California" povedené album, které kapele ostudu nedělá. Ve srovnání s jejich největšími hity z prvních desek však novinka přece jen neobstojí, na to jsou skladby na nové kolekci málo výrazné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY