Tyler, The Creator rozjel rapové peklo v pražském Lucerna Music Baru

08.07.2016 22:30 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Koncert Tylera, The Creatora, ostříleného rappera z legendárního uskupení Odd Future, byl jednou z nejočekávanějších rapových akcí tohoto roku. Ohlášený koncert se stihl vyprodat během krátkých dvou měsíců a na středeční vystoupení přišli opravdu věrní fanoušci. Tyler si publikum podmanil téměř okamžitě.

Live: Tyler The Creator

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 6. července 2016

Tyler The Creator
© Rolling Stone
Co se rapových akcí týče, v letošním roce si nemáme vůbec na co stěžovat. Nejprve k nám zavítal král britského grimeu Skepta, následně internetový miláček ze Švédska Yung Lean. Posledním a nejočekávanějším jménem byl Tyler, The Creator, kalifornský rapper, producent, grafik a v neposlední řadě spoluzakladatel nezávislého hudebního labelu Odd Future Records, pod který spadá alternativní kapela OFWGKTA (Odd Future Wolf Gang Kill Them All). Tylerův koncert v Praze byl ohlášen někdy v únoru a už v dubnu se ho podařilo kompletně vyprodat. Není to žádné překvapení, Tyler svým netradičním pojetím rapu naprosto vyčnívá a přitom se nenese na vlně mainstreamu.

Vzhledem k tomu, že má Tyler astma a žije podle straight edge kodexu, vyžádal si, aby byla akce nekuřácká. Lucerna Music Bar patří k podnikům, které jsou stále kuřácké, proto se organizátoři postarali o to, aby byla tato akce nekuřácká. Bohužel zákaz kouření nebyl nikde pořádně viditelný (nebo alespoň já jsem nepostřehl žádné výrazné cedule), takže si řada návštěvníků v klubu prostě zapálila a nic neřešila. Tohle byl snad jediný problémový bod jinak naprosto perfektního večeru.

Tyler The Creator
© Rolling Stone
Po menším rozehřátí publika DJem přišel na pódium Tyler společně se svým kumpánem Jasperem, který mu během celého koncertu kryl záda. Tyler s rošťáckým pohledem a úsměvem na rtech začal počítat černochy v publiku a následně rozjel naprosto šílenou show podpořenou tleskáním všech návštěvníků. "Deathcamp" z poslední desky "Cherry Bomb" je skvělým otvírákem a funguje i naživo.

Tyler byl plný energie, na pódiu všemožně skákal, hecoval návštěvníky, vtipkoval, občas podepsal fanouškům cédéčka a hlavně zabíjel svým rapem. Nadšené publikum znalo snad každý Tylerův text a naprosto oddaně skandovalo všechny možné refrény. Obzvlášť silné byly pokřiky "Fuck that, Golf Wang" z pecky "Domo23".

Tyler The Creator
© Rolling Stone
V polovině vystoupení konečně přišel na řadu romantický singl "IFHY". Všichni netrpělivě čekali, až Tyler spustí "I fucking hate you, but I love you". Zazněla i krátká pasáž z naprosto boží skladby "Oldie" ze společné desky Odd Future. Nechyběla ani Tylerova gradující hymna "Yonkers" či pomalejší singl "She" z druhé studiové nahrávky "Goblin".

Během vystoupení se samozřejmě dostalo i na řadu novinek z alba "Cherry Bomb", které publikum znalo velmi dobře. Úspěch sklidila singlovka "Fucking Young" či "Smuckers". Tyler svou nabitou show zakončil svižným hitem "Tamale", při jehož refrénu se otřásal v základech celý Lucerna Music Bar.

Rozhodně se jednalo o jednu z nejlepších letošních rapových akcí. Tyler The Creator prostě umí a se svou zábavnou a energickou show strčil do kapsy jak grimeového krále Skeptu, tak trendy rappera Yung Leana.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY