Zuzana Smatanová dokumentem k písni "Horou" symbolicky uzavřela kruh

17.06.2016 10:02 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Zuzana Smatanová si ke svým narozeninám nadělila nejen dokument k poslednímu videoklipu "Horou", ale také jeho povedenou živou verzi. Tu předvedla ve studiu slovenského rádia Fun, kde byla hostem ranní show. Zatímco studiová verze je pompézní, vychytaná do posledního detailu a charakterem připomíná "Trávu" Anety Langerové, live verze je odřená úplně na kost, zahraná jen s klavírem. Podaná úplně z jiné stránky působí velmi zajímavě a přináší nový pohled na píseň. Poslechnout si ji můžete zde.

Zpěvačka vydala své poslední řadové album "Dvere" už v roce 2011. Na novou desku však vůbec nespěchá, spíše se v současné době orientuje na vydávání jednotlivých písní a točení videoklipů k nim - to byl ostatně i příklad singlu "V dobrom aj v zlom". V mezidobí Smatanová poskládala své nejznámější písně na výběrovku "Momenty".

Skladba "Horou" má mimo svého oficiálního videoklipu i dokument z nahrávání. Za jeho natočením stojí samotná zpěvačka, dle níž je "Horou" mezníkem v její kariéře. Na písni pracovala osm měsíců a ve slovenských rádiích je v současné době nejhranější. "Vždy si s sebou nosím kameru do studia a už i předtím jsem pár podobných - i když o hodně kratších - dokumentů z nahrávání dělala. Tentokrát jsem ale věděla, že kolem písně 'Horou' bude spousta práce, proto jsem to chtěla mít celé zdokumentované, každý krok. Mým cílem bylo ukázat fanouškům, co všechno se dělo za oponou," vysvětlila Smatanová.

"Ve studiu jsem byla téměř každý den, dolaďovala jsem detaily, rozhodovala o tom, jaký budou mít zvuk bicí, kdy a kde se ozvou vokály, kde zaznějí fujary trombity, hledala jsem výraz mužského pěveckého sboru, poslouchala, jak zní živé symfonické kvarteto. Byla to absolutně mravenčí práce, dokud jsem s výsledkem nebyla spokojená. Každý krok je v dokumentu a díky němu mají lidé možnost vidět, co všechno se skrývá za výrobou písně od mého prvotního nápadu, který jsem si nahrála do notebooku, přes nahrávání dema ve studiu až po finální verzi. Velké díky patří studiové legendě Ivanovi Jombíkovi, který mi hodně pomohl při výrobě a který mi píseň 'Horou' mixoval a dělal finální master," dodává.

"Dokument z velké části zachycuje moji roční práci, protože nejsem jen zpěvačka, která dostane hotovou píseň a pouze ji nazpívá. Písničky, hudbu i texty si píšu sama už sedmnáct let. Odjakživa jsem dbala na to, aby se z dema, z prvotní představy a nápadu, který jsem měla, stalo něco, za čím si budu umět stát. Proto jsem vždy ve studiu od prvního úderu na bicí až po finální verzi, kterou potom lidé znají z rádia. Tentokrát jsem si píseň sama i produkovala, čím jsem si otevřela nová dvířka seberealizace a tvořivosti. Proto si myslím, že s vlastní produkcí budu pokračovat i při jiných písních. Strašně mě to baví a samozřejmě posouvá jako umělkyni a autorku."

Dá se říci, že kruh je tímto uzavřen. Po zveřejnění singlu, videoklipu, dokumentu z natáčení písně, živé verze a dokumentu z celého příběhu skladby "Horou" je jasné, že je čas začít mimo poctivého koncertování (termíny a místa najdou zájemci na oficiálním webu šestinásobné slovenské zpěvačky roku) pracovat na novém materiálu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY