Yello chystají desku a prvně budou živě koncertovat

08.06.2016 08:33 - Dan Hájek | foto: Darius Ramazani

Zatím poslední album "Touch Yello" vyšlo již v roce 2009, od té doby se Dieter Meier a Boris Blank věnovali spíše sólovým aktivitám nebo nejenom hitové rekapitulaci "Yello By Yello - The Anthology". Dieter třeba překvapil i povedeným debutem "Out Of Chaos", na kterém spolupracoval s dvojicí producentů Ben Lauber a T.Raumschmiere.

V těchto dnech ale okolo nich ožil nečekaný ruch, to když ohlásili vydání nové řadovky a sérii koncertů v Berlíně. Yello vlastně nikdy dříve nevystupovali zcela naživo, spíše to byly playbackové show s mnoha předtočenými věcmi (a i těch byla jen hrstka), tentokráte však slibují, že vše bude skutečně (převážně) živě.

Třináctá nahrávka pojmenovaná stručně "Toy" vyjde v pátek 30. září a měla by přinést čtrnáct kompozic v jejich typickém dadaistickém pojetí, s variací rytmů a Borisových samplingových koláží. Na toto vydání posléze naváže koncertní štace v berlínském prostoru Kraftwerk; první dvě show (26. a 28. října) se vyprodaly během necelých dvaceti čtyř hodin, a tak přibyly další dva termíny (29. a 30. říjen) - oficiální trailer můžete zhlédnout na tomto místě. Kromě toho se zúčastnili projektu Jeana Michela Jarreho "Electronica 2: The Heart Of Noise", kde se podíleli na skladbě "Why This, Why That And Why?".

V rámci aktivit spojených se zmíněnou "Touch Yello" Dieter a Boris spojili síly s festivalem Electronic Beats a natočili virtuální koncertní snímek, na němž prezentovali skladby převážně z této desky a připojili i nové verze letitých hitů "Oh Yeah", "The Race" nebo "Bostich". Yello jsou šprýmaři a mnohé věci si řeší zcela ve své vlastní režii, včetně videoklipů. Bude tedy zajímavé sledovat, jak ve finále bude znít novinka "Toy" a jak ve skutečnosti budou vypadat ona vystoupení, u těchto pánů se totiž můžeme ještě dočkat věcí zcela nečekaných.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY