Red Hot Chili Peppers jsou zpátky. "Dark Necessities" ale vyvolává spíš otázky

06.05.2016 18:22 - Jan Trávníček | foto: alternativenation.com

Pět let. Tak dlouho se čekalo na to, až se Red Hot Chili Peppers vrátí s novým materiálem. Nástupce spíše střízlivě přijaté kolekce "I'm With You" z roku 2011 dostane název "The Getaway", produkuje ho Danger Mouse, což je po letech s Rickem Rubinem zásadní změna a vyjít by měl 17. června. Že to bude opět velmi ostře sledovaná nahrávka, není vzhledem k věhlasu skupiny nic nového nebo překvapivého, tentokrát se ale bude hodnotit přísněji než kdy jindy.

Druhý odchod kytaristy Johna Fruscianteho v roce 2009 rozdělil fanoušky na dva tábory, které se dodnes perou o to, zda jej Josh Klinghoffer dokáže kdy plnohodnotně nahradit či nikoliv. A přestože se nováček v sestavě měl možnost podílet už na zmiňované "I'm With You", dá se očekávat, že až tentokrát, kdy už se ve skupině dostatečně zabydlel a strávil s ní nějaký čas, se naplno může anebo nemusí ukázat jeho plný potenciál.

Nový singl to každopádně ještě neprozrazuje, neboť místo kytary stojí hlavně na funkující base třiapadesátiletého Fleaho a na kvarteto nepříliš obvyklém klavíru. Celkově navíc zní i poměrně unaveně, takže se nabízí otázka, kolik pecek typu "By The Way" či "Can't Stop" ještě skupina dokáže nabídnout. Namísto nadšení s námi tedy i po několika posleších momentálně cloumá spíše trochu skepse, ale na soudy je ještě brzy. Třeba to chce jen čas. Vždyť i s "I'm With You" to ze začátku vypadalo všelijak a jaké se z něj nakonec vylouply pěkné singly - "Look Around" počínaje a "Brendan's Death Song" konče.

Pokud budete chtít skupinu vidět živě ještě předtím, než nové album vyjde, můžete se za nimi vypravit na rakouský Novarock či na německou festivalou dvojici Rock am Ring a Rock im Park. Uvidíme se v kotli!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY