Pětadvacátý ročník hudebních cen Anděl zná své výherce

09.04.2016 22:12 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Po udělení žánrových cen došlo v sobotu večer i na hlavní Ceny Akademie populární hudby Anděl. Letošním favoritem, jak se promítlo spektrem českých médií, se zcela jasně stala kapela Kryštof, která svůj výchozí post v průběhu večera suverénně obhájila.

Ceny Anděl 2015, Hudební divadlo Karlín, 9.4.2016, Praha
© Lucie Levá / musicserver.cz
Po zvukové stránce slabým projevem uvedla letošní ceremoniál kapela Slza, které byl karlínský prostor tentokrát velký. Moderování pětadvacátého ročníku se po migraci mezi kanály zhostil Libor Bouček s vlažným humorem, skrze který stačil pozdravit i Pepu Vojtka, kterého to jistě, v souvislosti s kauzou ohledně prodejnosti desek, potěšilo.

Do kategorie Zpěvák roku se s novými deskami dostali David Koller za "ČeskosLOVEnsko", Miro Žbirka s albem "Miro" a Richard Krajčo, který vsadil v názvu desky na srdečnost. David Koller si na sólové cestě nevede špatně a po spojení s producenty, jež mají na kontě i spolupráci se Stingem, není zase tak velkým překvapením, že si sošku ze zmíněné kategorie odnesl právě on.

Zástupy zmítajících se dvojnic Marilyn Monroe si s tanečkem nesedly s folkovým nádechem vystoupení Anety Langerové, která se na Andělech tentokrát objevila pouze v roli interpretky, protože nevydala novou desku.

Ceny Anděl 2015, Hudební divadlo Karlín, 9.4.2016, Praha
© Lucie Levá / musicserver.cz
Richard Krajčo se na facebooku vyjádřil, že je to pro něj a jeho skupinu možná poslední účast v přímém přenosu. Proto si letošní ceny Anděl užili dosyta. Z konkurence v podobě kapel Slza a Tata Bojs vzešli vítězně a k získaným oceněním přidali i to celkem dvanácté za Skupinu roku.

Ačkoliv je kategorie nejprodávanější desky roku nejméně subjektivní, neboť zde jasně mluví čísla v prodejích, letos byla právě ona kategorie obestřena kauzou, se kterou se potýká kapela Kabát. Cenu si nakonec odnesl Kryštof, jejichž "Srdcebeatu" se prodalo přes padesát tisíc kusů.

Bára Poláková si v loňském roce získala české publikum svou bezprostředností a sympatickou rozpačitostí. Podobně naladěná také převzala ceny za Objev a Skladbu roku.

Průměrnost hudebního večera byla alespoň mírně zpestřena vystoupením Lenky Dusilové, která v intermezzu "Takafei" stihla vyjádřit nesouhlas s chováním současného prezidenta, a využila tak platformu k politickému výkřiku, ke kterému se posléze přidal i David Koller, jenž ovládl i královskou kategorii album roku.

Ceny Anděl 2015, Hudební divadlo Karlín, 9.4.2016, Praha
© Lucie Levá / musicserver.cz
Na závěr večera uvedla Akademie populární hudby do síně slávy Michala Pavlíčka a vzhledem k jubilejní povaze letošního ceremoniálu udělila také speciální ceny: Zpěvačku pětadvacetiletí Lucii Bílé, Zpěváka pětadvacetiletí Danu Bártovi, který si tak během ceremoniálu nejen zazpíval, a Skupinu pětadvacetiletí Lucii.

VÍTĚZOVÉ CEN ANDĚL

Album roku:

David Koller - ČeskosLOVEnsko
Kryštof - Srdcebeat
Slza - Katarze

Zpěvák roku:

David Koller - ČeskosLOVEnsko
Miro Žbirka - Miro
Richard Krajčo - Srdcebeat

Zpěvačka roku:

Barbora Poláková - Barbora Poláková
Ewa Farna - G2 Acoustic Stage
KLARA. - Home

Skupina roku:

Kryštof - Srdcebeat
Slza - Katarze
Tata Bojs - A/B

Objev roku:

Barbora Poláková - Barbora Poláková
Sebastian
Slza - Katarze

Skladba roku:

Barbora Poláková - Nafrněná
Chinaski - Každý ráno
Kryštof - Ty a já

Nejprodávanější album roku:

Kryštof - Srdcebeat

Síň slávy:

Michal Pavlíček

Zpěvák pětadvacetiletí:

Dan Bárta

Zpěvačka pětadvacetiletí:

Lucie Bílá

Skupina pětadvacetiletí:

Lucie


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY