Lucius na "Good Grief" vynikají vizuálně i skladatelsky

05.04.2016 17:45 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Kvintet Lucius zaujme na první pohled. V jeho čele totiž stojí dvě excentrické divy s výrazným make-upem, účesem a futuristickým outfitem. Americká kapela zaujala i Jacka Whitea, který si je vzal sebou na turné ke své poslední sólové desce "Lazaretto". Nyní stylové skupině vychází druhá deska "Good Grief".
8/10

Lucius - Good Grief

Skladby: Madness, Something About You, What We Have (To Change), My Heart Got Caught On Your Sleeve, Almost Makes Me Wish For Rain, Gone Insane, Truce, Almighty Gosh, Born Again Teen, Better Look Back, Dusty Trails
Vydáno: 11.03.2016
Celkový čas: 44:51
Vydavatel: Mystic Production
Newyorští Lucius fungují od roku 2011 a již od počátku působení na scéně se snaží zaujmout originální a propracovanou vizáží. O tom, že mají výstřední a poutavou image, jsme se mohli přesvědčit i na jejich pražském koncertě v listopadu 2014, kde předskakovali Jacku Whiteovi. Právě tento respektovaný umělec jim připravil velmi dobrou startovací pozici pro jejich aktuální druhou desku. Do té doby prakticky neznámá formace si udělala jméno nejen v rodné Americe, ale i v někdy těžko dobyvatelné Evropě. Zda chytli příležitost za pačesy, napoví jejich novinka "Good Grief".

Lucius tvoří dvě zpěvačky Jess Wolfe a Holly Laessig. Nástroje naopak třímají v rukách pouze mužští instrumentalisté Dan Molad, Peter Lalish a Andrew Burri. Určité pozornosti se jim dostalo už během vydání debutu "Wildewoman", který prezentovali na již zmíněném turné s Jackem Whitem. Slušně přijaté album nabídlo zajímavý indie-pop, ale chyběly mu výraznější momenty a Lucius na něm působili, že víc než hudba samotná je pro ně nosnější výrazná image. Na novince "Good Grief" se ovšem kapela slyšitelně hudebně posunula.

Oproti "Wildewoman" zní novinka hutněji, má lepší produkci i aranžmá. Kapele se také povedlo napsat několik skutečně silných písniček, zejména balada "My Heart Got Caught On Your Sleeve" je doslova odzbrojující. Zatímco všem dosavadním pomalejším písním vždy něco k dokonalosti chybělo, tentokrát se trefili rovnou do černého. Konečně Lucius využili síly dvou hlasů natolik, aby pořádně provětrali posluchačovy emoce. Druhým skvostem je hitová taneční "Something About You". Pravda, píseň lehce připomíná něco, co měla v plánu Adele, ale Lucius zejména v refrénu písni vtiskli svůj osobitý rukopis, který se na aktuální nahrávce konečně ustálil.

V mnohém brooklynská parta připomíná modernější verzi new wave legend The B-52s. Nejvíce je jejich vliv slyšet ve výborné skladbě "Born Again Teen". Inspirace americkými svérázy je jen lehká, byť rozpoznatelná. Lucius si z jejich hudby převzali hravost a extravagantní manýry - hudební i vizuální. "Good Grief" však čerpá také z rané tvorby Prince, americké country, funku, popu osmdesátých let i z nynější indie scény, kterou prezentuje Florence And The Machine či Wild Belle. V lecčem evokují i švédská folkovější děvčata First Aid Kit.

Lucius však i přes celou tu řadu inspiračních zdrojů svou tvář neztratili a na svém druhém počinu dokázali nabídnout charakteristický zvuk. Drobná výtka náleží konci desky, kde trochu ztrácí dech a přísnější metr při výběru písní by zde neuškodil. Přesto se Lucius od debutu ohromně posunuli a nyní si je svět má možnost zapamatovat nejen na základě vizáže, ale i hudby. Kvintet odvedl dobrou práci a jsou na velmi dobré cestě prorazit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY