Shake plný kopírování

02.09.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Shakedown je nový objev taneční scény, tedy jen na oko. Základním kamenem tohoto seskupení je Mandrax, populární to DJ. Debut jmenující se "You Think You Know" se zabydluje v prodejích díky singlu "At Night", více naleznete v naší dnešní recenzi.
4/10

Shakedown - You Think You Know

Skladby: Shakedown's Groove, Get Down, Disconnected, At Night, You Think You Know, Just Can't Understand, Givin' You Up, Drowsy With Hope, Wonder Why, Innercity Funk, Michalski
Celkový čas: 43:13
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Za projektem Shakedown se skrývá bratrská dvojice Mandrax (populární evropský DJ) a Seb K (kytarista a producent). Zdatně jim sekundují hostující vokalisté Gisele Jackson, Terra Deva, Pookie, Deqa a Benjanim Diamond. Mandrax hledal dlouhou dobu kytaristu, který by ozvláštnil jeho taneční spodky, hledal tak dlouho, až se nakonec vrátil domů, kde jeho bratr brnkal na kytaru a jednoho dne na svět vykouklo batole jménem Shakedown. V hitparádách se chvilku na to velmi slušně umístil singl "At Night".

Shakedown bez nadsázky kopírují to, co právě letí v taneční Evropě. Lehké vokály, funky kytara a taneční spodky doplněné o nějaké opakující se sekvence zvuků a kláves. Elektro funk vládne nejenom starému kontinentu. Pokud Daft Punk vše objevovali, Röyksopp zapojili vyšší um a Alpinestars přidali lehkost a svěžest kytar, na Shakedown zbylo již jen slíznutí smetánky a zkomponovali jedenáct skladeb, které rozvíří taneční parket. "At Night" s vokálem Terra Devy je chytlavá hitovka, která vás rozhýbe. Celé album se nese v podobném duchu, ale mnoho věcí se podobá jako vejce vejci, časem vás chytne nuda a CD nejspíše pouze někam založíte. Nejvíce mě pobavilo použití pár zvuků, které do posledního puntíku kopírují provokativní úlet George Michaela "Freeek!". No, co už nadělám, dnešní doba je taková. Hudební nápady se kradou jako na běžícím pásu. Shakedown to vše jen na oko schovávají do svých kompozic, bohužel, vše je prozrazeno. Příjemnou pohodičkou jsou například "Just Can't Understand" a závěrečná věc jménem "Michalski", ale podobných na albu je pomálu.

Debut Shakedown "You Think You Know" nepřináší nic zásadně převratného, spíše využívá dobře rozjetého vlaku a svým stejně laděným bratříčkům částečně vyfoukává větší úspěch. Dostat se na výsluní je boj, který se dá hrát i neférově, nechci zde říkat a vnucovat názor, že Shakedown jsou zákeřní mafiáni, kteří využili jen nekalých praktik k získání obdivu. Ten je však zrádný a brzy o něj můžete přijít. Shakedown vyrazili do kosmického baru a do shaku namíchali chutné ingredience, které důkladně utřepali do lahodné pochoutky, která vás bude bavit na každém tanečním parketu, práce nebyla špatně odvedena, jen ty vlastní nápady se v kvantu kopírování jaksi vytrácejí. Snad vám z těch jedenácti koktailů nebude v závěru večera špatně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY