Decline se vracejí a testují fanoušky s EP "Reborn"

21.01.2016 08:00 - Dan Hájek | foto: Luděk Fiala

Skupina Decline vznikla již v roce 1992, kdy pod jménem Deep Decline převážně fungovali jako revival The Cure, později se k tomu nabalily i rockové předělávky Depeche Mode. O pět let později vydali první épéčko s vlastní tvorbou "Radio Hits" (zčásti produkované Dušanem Vozárym), to se stalo i podkladem pro první velkou desku "Podzim". Po ní na přelomu tisíciletí přišlo album "Den se otočí", na kterém spolupracovali s Tomášem Varteckým.

Dva roky po vydání "Den se otočí" se Decline svým způsobem v dobrém rozpadli a příležitostně si zopakovali koncerty s revivalovým repertoárem. Zpěvák a kytarista Luděk Fiala mezitím zakotvil i v indie rockovém projektu On Air a v roce 2010 stál jako producent a autor za poslední deskou Petra Muka "V bludišti dnů".

Decline - Reborn
© facebook interpreta
"Stalo se mi v životě pár věcí, které mě nutily k reflexi. Už jsem to bez muziky nemohl vydržet. A proč zakládat nový projekt, když jsem stále součástí Decline a jako parta pořád fungujeme. Neberu to jako nějaký comeback. Prostě potřebuju dělat písničky a k tomu jsou pro mě Decline přirozeným prostorem," doplňuje Luděk Fiala. Do kapely se tak vrátil bývalý bubeník Vít Bareš, tentokráte ale jako kytarista, který pro skupinu kytary zároveň i vyrábí. V sestavě dále zůstávají baskytarista Vladimír Srb a bubeník Jerry Žák.

Vydané épéčko "Reborn" je tedy logickým krokem, který startuje novou kapitolu směřující k vydání alba s pracovním názvem "Love, Fear And Hate". EP "Reborn" nabízí celkem čtyři skladby: "Save Your Life" představující (asi nejvýraznější) odkaz k Depeche Mode, ta je asi nejvíce protkaná elektronikou. Jde o jasnou hitovku, ke které vzniká i videoklip. Titulní písnička a závěrečná "Colourblind" se spíše nesou v pomalejším tempu a akustickém hávu, v druhé zmíněné hraje důležitou roli smělé smyčcové aranžmá. Naopak "Telepath" se nejvíce přibližuje k původní tvorbě Decline.

"Reborn" plní i jakousi testovací úlohu: Jak po období ticha zareagují nejenom fanoušci na jejich návrat? Poslouchat můžete na u nás dostupných streamovacích platformách, případně zakoupit na iTunes. Další kroky (včetně koncertů) by měly následovat, zatím jsou však drženy v tajnosti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY