Vzpomínky a černobílý svět, to je "Boy" Piana Mikoláše Ružičky

08.12.2015 12:38 - Dan Hájek | foto: Piano

Tři roky trvalo, než vznikl následovník bezejmenného debutu projektu Piano Mikoláše Růžičky, poloviny Republic Of Two. "Theia" se v názvu desky odvolává k teorii vzniku Měsíce, Theia měla být onou hvězdou, která se v dávné minulosti srazila se Zemí a došlo k odtržení Měsíce. Theia ale navíc také byla, podle antických bájí, jedna z dvanácti Titánů (synů a dcer Úranose). Samotná nahrávka pak mapuje hledání nových hudebních světů a barev a přibližuje zážitky a vývoj za poslední tři roky v Mikolášově životě.

Novinka bude pokřtěna 30. ledna v pražském experimentálním prostoru Roxy/NoD, kde Piano vystoupí v sestavě Mikoláš Růžička, Jan Janečka, Štěpán Růžička a Timon Svoboda.

Ke skladbě "Boy" bylo natočeno velmi skromné, emocionální černobílé video. Generační střet (syn, otec, děd) se prolíná s archivními záběry připomínající dětství a postupně odvíjí proud vzpomínek v lehce melancholickém chvění. Jednotlivé záběry a střih nijak nenarušují atmosféru samotné písně, jen ji skromně obrazotvorně dotvářejí.

Album "Theia" vyšlo 5. prosince pouze digitálně a obsahuje těchto jedenáct písni: Liptricks, Only You, Violin Tone, Come Undone, Honesty, Theia, Try, Around (You're Not), Brand New But The Same, Boy, Strymoon. Poslechnout si jej můžete třeba na tomto místě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY