Velmi chutné zbytky Green Day

20.08.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Úspěchy Green Day před časem ne tak dávným shrnula kompilace "International Superhits". Fanouškům se však nyní do rukou může dostat i kompilace s názvem "Shenanigans", na níž najdou béčka singlů a různé rarity. A ač se jedná v podstatě o zbytky z kuchyně kapely, chutnají překvapivě dobře.
7/10

Green Day - Shenanigans

Celkový čas: 33:17
Vypadá to, že zlaté časy Green Day jsou již dávno minulostí. Žezlo jejich neopunkové hitovosti převzali party mladíků jako Blink 182 či Sum 41 a po této trojici už téměř neštěkne ani pes. Zatímco kapela pilně koncertuje, kde se jen dá, a naplno si užívá své hudby, jejich nahrávací společnost se snaží z nich vytěžit co nejvíce, dokud to ještě jde, a tak po nedávném výběru hitů "International Superhits" vyšla i právě recenzovaná nahrávka s titulem "Shenanigans". Ta je určena spíše jen těm nejskalnějším fandům, protože obsahuje béčka singlů, skladby ze sountracků, coververze a podobné raritní skladby. Jenže deska naštěstí není jen sbírkou odpadků, jak by se mohlo zdát.

Na "Shenanigans" najdete celkem čtrnáct písniček (japonská verze má samozřejmě o skladbu navíc) a pokud vám, stejně jako mně, vadila unylost jejich "přelomové" desky "Warning", na níž chtěli dokázat, že jsou i výborní muzikanti, určitě při jejich poslechu pookřejete. Už krátká stopáž dává tušit, že tady se na nějaké prokomponované skladby nehraje, právě naopak - Green Day tady sázejí jednu vypalovačku za druhou. Člověku se ani nechce věřit, že podobně svěže, zábavně a energicky znějí albové "zbytky".

Pokud byste zde chtěli hledat potenciální hity, hravě byste je našli ve vypalovačkách jako "Suffocate", "Desensitized" či "Sick Of Me", které znějí jako to nejlepší z dob alba "Dookie". Ale naštěstí zde uslyšíte i daleko onačejší kousky. Příkladem může být veselá instrumentálka "Espionage" (původně ze soundtracku k druhému dílu Austina Powerse), pobaví i velmi krátké písničky "I Want To Be On Tv" nebo "Scumbag". V "Tired Of Waiting For You" zase kapela zní téměř jako Beatles, jistým vybočením z jejich typického zvuku je i "On The Wagon".

Sbírka béček Green Day je pro mě skutečně překvapující nahrávka, protože si myslím, že před několika lety by ji klidně kapela mohla prezentovat jako další řadovku. Nenajdete na ní sice téměř nic víc než ony příslovečné tři akordy, ale i tak z ní dýchá zábavnost a radost z muziky a ne upachtěnost jiných kapel, které na béčka singlů skutečně dávají nedodělané a slabé zbytky. "Shenanigans" je záležitost jen pro fanoušky, ale ti za své peníze dostanou sice malou, ale alespoň výživnou porci.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY