Petr Kolář se na nové desce vrací k rocku. A proč ne?

09.12.2015 09:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Petr Kolář na novém albu "A proč ne?" obrací kormidlem své stylové lodi do stavidel hutného rocku. Popoví fanoušci mu album zřejmě omlátí o hlavu, rockoví mu nejspíš těžko uvěří. Pojďme se přesto podívat, jaká deska vlastně je a co o Kolářovi v současnosti vypovídá.
6/10

Petr Kolář - A proč ne?

Skladby: A proč ne, Ránu mávej, Story, Chtěl jsem ti to říct, Plamen pálí, V žáru vášní, Sedm armád, Nový světy, S tebou spoután, Někdy bejvám trochu zlej, Půl pravdy, Nevěřím tvým bohům, Luisa, To jenom láska zastaví čas
Vydáno: 06.11.2015
Celkový čas: 57:21
Vydavatel: Supraphon
Petr Kolář opravdu nemá problém se stylově pořádně rozkročit. Zazpívá muzikál, dá si duet s Michalem Davidem, Ivetou Bartošovou či Leonou Machálkovou, mezitím založí trio s Michaelem Kocábem a Tomášem Kymplem, Danu Landovi nahraje doprovodné vokály a tři roky stojí za mikrofonem naší metalové legendy Arakain.

Natočil tři sólová alba, jimiž dostatečně nakrmil rádiové playlisty a naštval velkou část fanoušků, kterým imponuje jeho zemitý rockový hlas a určitá dávka vrozeného frajerství. Pochybuji, že si je novou deskou chce udobřit, jen prostě dostal chuť zase trošku přibrousit hrany.

Jako producenta zvolil Miloše Dodo Doležala. Osobu, která byla rockovému publiku známá především v devadesátých letech minulého století, kdy jeho duety s Guy Mann Dudem "Soudím" a "Karlův most" bouraly hitparády a on spolupracoval s mnoha významnými rockovými kapelami. Jeho podíl na této desce je velmi významný. Působil na ní jako producent, kytarista, zvukový mistr, majitel studia Hacienda, kde se nahrávalo, otec bubeníka Miloše Doležala juniora, který zde také hraje, a velmi podstatná je i položka skladatel. Společně s Petrem Kolářem složil hudbu ke všem písním, texty dodal hlavně Miroslav Bureš, v jednom případě zpěvák sám.

A právě texty působí o dost srozumitelněji, přímočařeji a pochopitelněji, než tomu tak bylo na dřívějších Kolářových nahrávkách. V kontextu s muzikou jsou o flámování, holkách a probdělých nocích. Určitě se povedla sázka na titulní píseň "A proč ne?", která je leitmotivem celé desky. Doležal nasypal na album pár velmi dobrých riffů i sól. Občas se zdá, že obavy z přílišné ostrosti desky zahání zbytečně zjemňující akustická kytara (refrén "Chtěl jsem ti to říct"), ale jinak taková "Plamen pálí" opravdu žhne a "Sedm armád" vám svým melodickým motivem nebude chtít vylézt z hlavy.

Nechybí ani pár pomalejších a akustičtějších věcí ("S tebou spoután"), ty jsou ale v jasném oslabení. Překvapí flamencem nasáklá "Luisa", popovější "Ránu mávej" a jako bonus nechybí duet s Karlem Gottem "To jenom láska zastaví čas". Čtrnáct písní a téměř hodinová stopáž je ale strašně moc. Tolik dobrého materiálu tu prostě není, nechybí dost vaty a deset songů by bohatě stačilo.

Otázkou taky je, pro koho je album vlastně určeno. Milovníci uhlazených rádiových melodií budou v šoku a rockeři si ho nekoupí s obavou, že uslyší další "Jednou nebe zavolá". Kolář však užívá své umělecké svobody točit si, co chce a s kým chce. Nyní se rozhodl takto a se svým typickým frajerským postojem si může v klidu říct: "A proč ne?"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY