Disco královna matka roztančila Prahu

16.11.2015 16:28 - Tereza Vavroušková | foto: Matěj Slezák

Irská zpěvačka Róisín Murphy přijela do Prahy se svou show k desce "Hairless Toys". Hity zpěvaččiny sólové kariéry i songy z dob kapely Moloko byly doprovázené velkolepou vizuální show na pódiu i na projekcích. Róisín během koncertu tradičně vystřídala více outfitů než Lady Gaga a Boy George dohromady.

Live: Róisín Murphy

místo: Lucerna, Praha
datum: 15. listopadu 2015
Fotogalerie

Róisín Murphy, Lucerna, Praha, 14.11.2015
© Matěj Slezák
Róisín Murphy v Praze naposledy vystoupila v době, kdy ji k rozhicování publika stačilo vzít si upnutý svetr bez podprsenky. Od té doby se stala dvojnásobnou matkou a lehce se zklidnila, pokud se tedy zklidněním dá nazývat tančení ve svatebních šatech s diskokoulí na hlavě.

V Lucerně irská zpěvačka představila své poslední album "Hairless Toys", za které je právem nominovaná na letošní Mercury Prize. Setlist neoddělitelně ale tvořily i taneční hity z dob Moloko. Bylo znát, že v sále jsou především dlouhodobí fanoušci zpěvačky, jelikož největší potlesk sklidily právě hity ze starší tvorby. Koncert odstartoval jednou z největších pecek, songem "Let Me Know", a největší rozruch v sále si vysloužily taneční hymny jako "Overpowered", které se volně prolínaly s minimalistickými beaty vyklidněnějších songů z posledního zmiňovaného alba jako třeba "House of Glass" či "Unputdownable".

Róisín Murphy, Lucerna, Praha, 14.11.2015
© Matěj Slezák
Roisín sice měla téměř osmiletou tvůrčí pauzu, ve které se věnovala především rodině, některé věci se však naštěstí nezměnily. Zpěvačka během večera tradičně vystřídala množství šílených převleků a pokrývek hlavy, od pruhovaného šato-pyžamo-čehosi až po zlatý chlupatý kabát, v němž vypadala, jako když si Yetti skočí na diskotéku. Hlavně ale neztratila svůj nezaměnitelný hlasový projev.

Ten nejlépe vynikl v pomalých skladbách "Exile" nebo "Evil Eyes", ale zpěvaččiny kvality spočívají také v perfektních vokálech s tanečními doprovody jako například "Exploitation", která přecházela v starý známý hit "Sing It Back". Jelikož Roisín sama sebe nazývá především vizuální umělkyní, velkolepé převleky byly doprovázeny perfektními projekcemi a jedinou vadou koncertu byl již tradičně nevyrovnaný lucernovský sound, se kterým si umí poradit málokterý zvukař.

Irská disco královna se v přídavku rozloučila rozjetým singlem z dob Moloko "Pure Pleasure Seeker" a za instrumentálního doprovodu kapely opustila pódium. Ačkoliv se Roisín nikdy nepodařilo stát se celosvětovou hvězdou, ve svém žánru je i tak absolutní špičkou a alespoň ve svém repertoáru a při živých vystoupení nemusí dělat kompromisy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY