Vladivojsko na svém debutu "Hořící hlavy" představuje metal v nových obzorech

29.10.2015 08:17 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Vladivojsko je pro metalovou skupinu skutečně zvláštní název. Na téhle tuzemské formaci je ovšem zvláštní úplně vše, naštěstí pouze v tom lepším slova smyslu. Není divu, když celý projekt má na starosti oceňovaná umělkyně Vladivojna La Chia, která se spojila s trojicí mladých talentovaných metalistů.
6/10

Vladivojsko - Hořící hlavy

Skladby: Hořící hlavy, Pohádka pro protivná kůzlátka, Mrtvá, Vernisáž, Bacha vysavač!, Hlupáček, Pokorná kura (+ kuří disko), Elektrický smog, Lvice
Vydáno: 1.10.2015
Celkový čas: 35:33
Vydavatel: Vladivojna La Chia
Vladivojsko je zatím stále čerstvý a neokoukaný projekt, ve kterém se snoubí charisma a alternativní aura ostravské umělkyně Vladivojny La Chii a mladistvý zápal jejích metalových kolegů. Debut "Hořící hlavy", který z tohoto originálního spojení vzešel, je natolik nevšední a jedinečný, že ho ocení nejen metaloví fanoušci.

Vladivojna La Chia kromě svých alternativně-popových počinů a spoluprací s televizí a filmem měla co do činění s tvrdším žánrem již během spolupráce s kapelou Banana. S nimi vydala tři studiové desky a odehrála řadu koncertů. Ty měly pokračovat i během letošního roku, ale namísto toho byla činnost kapely ukončena. Prostor tak dostává ještě tvrdší a metalovější skupina Vladivojsko, kterou kromě ústřední umělkyně tvoří také kytarista Tomáš Kryl, basák Josef Godawa a bubeník Martin Horčic.

Co vlastně "Hořící hlavy" nabízejí? Pokud bychom nutně chtěli hudbu Vladivojska zaškatulkovat, pak by označení metal bylo hodně schématické a úzkoprsé. Díky nápadům člověka působícího mimo metal je debut zčásti oproštěn od klasických klišé žánru a sterilního zvuku a vnáší do hudby zcela novou energii a pohled. To je zřejmé hned z pilotního singlu "Elektrický smog", který skupina vypustila ještě před vydáním nahrávky. Tomu dominují tvrdé kytarové riffy a především excentrický projev Vladivojny, chvílemi hnaný až do extrému. Je obdivuhodné, co se svým hlasem dokáže. Ani po textové stránce však není singl nezajímavý. Jak název napovídá, jedná se o kritiku nadvlády technologií a sociálních sítí nad člověkem.

Téma nastíněné v "Elektrickým smogu" je však na desce ještě několikrát propíráno, díky čemuž má debut lehce koncepční nádech, který mu vůbec neškodí. Po hudební stránce se zase jako páteř celým albem proplétá všudypřítomný excentrismus evokující zejména pražské alternativce První hoře (kteří mimochodem před pár týdny pozastavili svou činnost na neurčito). Ty nejvíce Vladivojsko připomíná svou teatrálností v písních "Pohádka pro protivná kůzlátka" či "Vernisáž", během nichž se velmi úzce pojí vyprávění lehce psychedelických příběhů spolu s avantgardní hudbou.

Škoda snad jen, že Vladivojsko někdy lépe neukočírovalo své exhibionistické choutky a nechalo se unést osobností samotné Vladivojny, která zbytek kapely často zastiňuje. Skladbám jako "Mrtvá" či "Pokorná kura (+ kuří disko)" chybí více sebereflexe a zábrany, které by ze zajímavých nápadů mohly vytvořit lepší výsledek, než jaký je na desce nakonec ke slyšení. Ostravská frontmanka je zkrátka někdy až nezdravě dominantní. Tomáš, Martin a Josef příště musí následovat kolegy ze zaniklé Banany, kteří s Vladivojnou lépe drželi krok a působili více jako rovnocenná skupina.

Přesto jsou "Hořící hlavy" příjemným svěžím závanem v jinak poměrně sterilní tuzemské metalové scéně, byť Vladivojsko od ní stojí přece jen o pár kroků opodál. Zaniklá Banana zatím zůstala se svými třemi deskami nepřekonaná.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY