Liima předvede v české premiéře fascinující zvukovou koláž

11.10.2015 16:32 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Liima je nová kapela členů dánských Efterklang (Mads Brauer, Casper Clausen a Rasmus Stolberg) s finským perkusionistou Tatu Rönkkö. Liima znamená ve finštině "lepidlo", vznikli loni v létě, čile koncertují a kromě živých nahrávek zatím nevydali desku. Liima se hudebně vrací k experimentálním začátkům Efterklang (deska "Tripper") - snoubí chytrou elektroniku, živ(eln)é, rytmicky komplexní perkuse a popové nápěvy ve fascinující zvukovou koláž. Liima zahraje premiérově v pátek 16. října v MeetFactory.

Osobitá dánská formace Efterklang je proslulá neúnavným prozkoumáváním možností hudebních žánrů, ať už se jedná o elektroniku, experimentální pop nebo současnou vážnou hudbu. Výsledkem jsou nejen čtyři studiová alba - "Tripper" (2004), "Parades" (2007), "Magic Chairs" (2010), "Piramida" (2012) - ale také několik filmů a nespočet dalších projektů. Zatím poslední album pánů Brauera, Clausena a Stolberga vyšlo před třemi lety u britského labelu 4AD a Efterklang s ním objeli celý svět. Vedle toho si ale našli čas zahrát si také s několika klasickými orchestry a zejména za tyhle aktivity pak byli nominováni na udělení Hudební ceny Severské rady za rok 2013. Tři tečky za dosavadním fungováním pak kapela udělala v únoru 2014 vystoupením s názvem "The Last Concert", po kterém si vzalo skandinávské trio tvůrčí pauzu.

Že se v Efterklang něco chystá, mohli pozorní návštěvníci jejich koncertů vytušit z intenzivnějšího zapojení finského perkusionisty Tatu Rönkkö, který se v posledním roce a půl stal fakticky dalším stálým členem kapely. Netrvalo dlouho a víc než dobře fungující vzájemná chemie vygradovala do podoby nového projektu s mimořádně osobitým charakterem - tak se loni v létě zrodila Liima.

Jméno originálního finského bubeníka a perkusionisty je přitom zárukou, že to nebude jen tak ledajaký projekt. Tatu Rönkkö totiž už deset let udává tón finské experimentální hudební scéně, a to prostřednictvím takových formací, jako jsou Elifantree, Koutus Harriho Kuusijärviho nebo jazzoví Dramophone. K tomu, aby přehodnotili a nově definovali svoje místo v hudebním světě, si Efterklang mohli jen těžko vybrat lepšího prostředníka. A koncerty společně odehrané pod hlavičkou Liima dokazují, že to bylo skvělé rozhodnutí. Návštěvníci jejich prvního tuzemského koncertu se o tom budou moci přesvědčit v MeetFactory už 16. října od 20:30 hodin.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY