Ozzy vlkodlakem

07.08.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Když v roce 1983 vyšla Ozzymu Osbournovi deska "Bark At The Moon", byl již skutečnou hvězdou, vždyť prodej předchozího alba šel do miliónů. V současnosti si můžete v obchodech pořídit remasterovanou verzi této nahrávky, na níž se jako bonusy objevují i další dvě skladby.
8/10

Ozzy Osbourne - Bark At The Moon

Skladby: Bark At The Moon, You're No Different, Now You See It (Now You Don't), Rock'n'roll Rebel, Center Of Eternity, So Tired, Slow Down, Waiting For Darkness + bonusy: Spiders, One Up The "B" Side
Celkový čas: 47:30
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Co je na "Vytí na Měsíc" z dnešního pohledu nejtragičtější, je obal. Vlkodlak v bídném nasvícení cenící zubiska do objektivu fotoaparátu, navíc disproporčně umístěný, je k smíchu. Nu což, jestli Ozzy musel mít za každou cenu na bookletu chlupatou příšeru, neberme mu to a přejděme klišé mávnutím ruky - přeci jen od vydání už uplynulo pár let.

"Bark At The Moon" je zářným příkladem toho, jak dobrá alba Osbourne natočil za svou sólovou kariéru. Na prostoru osmi písní (se sympaticky krátkou stopáží, pochopitelně) se madman předvedl v plné parádě. Ačkoli jsou některé písně na pomezí kvality a ryzýho kýče, především kvůli ne vždy vhodně znějícím klávesám, má deska slušnou šťávu a několik vynikajících momentů. Ozzy si byl vždy moc dobře vědom svých pěveckých schopností a nikterak je neskrýval. "Bark At The Moon" je plně v jeho režii a žádný z muzikantů nedostal byť jedinou šanci předvést, co v něm vězí. Tohoto privilegia se dostalo až později Zakku Wyldeovi. Osmdesát procent desky nás Ozzy a kapela zahlcují dravým hardrockem, postaveným krom vokálu na vyšších otáčkách bubeníkových úderů a syntetizátorových výpomocích. Nezmiňuji se o kytarách, protože bych pak nosil dříví do lesa. Čas na vydechnutí dává album v písních "You're No Different" a "So Tired", při nichž by se dal nějaký ten romantický taneček klíďo píďo vystřihnout.

Na rozdíl od původní verze z raných osmdesátých let se remaster liší dvěma hudebními bonusy - skladbami "Spiders" a "One Up The "B" Side". Album je stejně jako další znovuvydané kousky opatřeno vylepšeným bookletem, v němž jsou použity jiné fotografie, a úvodním slovem Phila Alexandra, šéfredaktora Kerrangu.

Říká se, že skutečná kvalita se pozná, až když ji prověří čas. "Bark At The Moon" bylo zkoušeno po dlouhých devatenáct let a myslím, že obstálo se ctí. Ozzyho melodie jsou neustále aktuální a chytlavé, na přímočarosti taktéž neubylo, tvrdost je nutno brát s ohledem na dobu vzniku. Třetí sólová deska Ozzyho Osbourna ukázala ve skvělém světle, které se mu podařilo s občasnými záchvěvy udržet až doposud.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY