Karel Gott představí na pěti CD rozsáhlý komplet svých duetů

11.09.2015 10:25 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Karlu Gottovi už vyšlo nespočet nejrůznějších výběrů. Komplet všech zpěvákových duetů za celou jeho kariéru však ještě nikdy, přitom jich za svou kariéru absolvoval mnoho. Na kompilaci "Duety", kterou Supraphon vydá 2. října, se jich vešlo osmadevadesát s dvaasedmdesáti kolegy a kolegyněmi. A také rovnou v devíti jazycích.

Vedle češtiny a slovenštiny zazní angličtina, němčina, španělština, italština, francouzština, ruština i latina. Čtyři alba obsahují studiové nahrávky a jsou rozdělena do období 1962-1978, 1980-1992, 1993-2006 a 2008-2015, doplněných o dvě letošní novinky. Na pátém disku jsou koncertní nahrávky z let 1965 až 2010. Zde Karel Gott zpívá s Evou Pilarovou, Bárou Basikovou, Lucií Bílou, Martou Kubišovou, Ilonou Csákovou, Věrou Gondolánovou, Peterem Dvorským, Helenou Vondráčkovou, Karlem Černochem, Terezou Kerndlovou, Petrem Mukem, Evou Urbanovou či americkými černošskými operními sopranistkami Feliciou Weathers a Paulettou deVaughn.

Na pětici CD zazní nejen popové písně, které byly a jsou jeho hlavní doménou, ale i operní, operetní a muzikálové árie, skladby klasiků, italské canzonetty, jazz, swing, rock, country, soul, crossover, filmové písničky, tradicionály, spirituály a rap. Vedle už zmíněných zahraničních interpretů zmiňme ještě Alexandrovce, Bushida, Daliah Lavi, Martina Babjaka, Semina Rossiho, Xaviera Naidoo, Annu Marii Kaufmann a další známá jména evropské hudební scény.

Na své si přijdou i skalní fanoušci, kteří vlastní většinu nebo rovnou všechny Gottovy nahrávky. Hned osmnáct jich totiž vychází na CD poprvé. Byly zaznamenány v televizních show a na jeho koncertech. Například raritní "Oči barvy holubí" s Bolkem Polívkou, "Silvestrovská opera'99" s Waldemarem Matuškou, "Hit Medley" s americkou operní sopranistkou Feliciou Weathers, "Dej mi víc své lásky" se skupinou Olympic, duet z dnes už kultovního muzikálu "Jesus Christ Superstar" s Bárou Basikovou, árii "O Mimi, tu piú non torni" z Pucciniho opery "Bohéma" s Peterem Dvorským a další. Nechybějí ani dvě absolutní novinky - duet se zpívajícím kytaristou Alfrédem Bittnerem "Když máš ji rád vážně (Jestli oplácíš jí lásku)", který je coverem hitu Bryana Adamse "Have You Ever Really Loved A Woman", a spolupráce s Petrem Kolářem "To jenom láska zastaví čas". Ten vznikl v produkci Miloše Dodo Doležala.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY