Dvojice Arnalds/Frahm se ve "Four" vrací k ambientu

07.09.2015 11:04 - Dan Hájek | foto: Erased Tapes

Ólafur Arnalds a Nils Frahm jsou v posledních letech autorsky velmi činní hudebníci. Prvně jmenovaného v listopadu uvidíme i v pražském Paláci Akropolis s jeho projektem Kiasmos, oba však spojuje hudební přátelství. Pokud je příležitost (třeba když hrají na stejném festivalu atd.), vždy si nachystají nějakou společnou improvizaci.

Pro Record Store Day 2012 připravili první společný release, épéčko "Stare". Na konec letošních prázdnin však shromáždili hned několik nečekaných překvapení. Spustili webovou stránku, kam celkem záhy zavěsili čtyřicet šest minut trvající sestřih z jednoho dlouhého, nočního jam session (netradičně pojmenovaný "Trance Frendz"). Následně pak vydali malou černou desku "Life Story Love And Glory", nesoucí dvě klavírní improvizace z jejich archivu, a na počátek října ohlásili další épéčko "Loon".

To bude otevírat kompozice "Four", která se nese v ambientních rovinách a v pomalých krůčcích rozvíjí ústřední melodickou linii. V záchvěvu je zde patrný střet krajinomaleb Boards Of Canada (minimálně Nils je jejich velký fanda) a odlesku východoasijských hudebních kultur. Bude zajímavé sledovat, jak se tato struktura bude dál rozvíjet na zmíněném "Loon" (vyjde 2. října) v sestavě pěti tracků: Four, Three, Wide Open, W, M.

Sehrané duo Ólafur Arnalds a Nils Frahm našlo hned několik styčných ploch, kdy naplno čerpají z vlastních tvůrčích potenciálů. "Loon" by mohlo být harmonickou alternací ambientních světů a samotná "Four" je příjemnou návnadou na chystaný krátkometrážní celek. A je otázkou, zda se třeba příští rok dočkáme i celé desky. "Four" je tedy zatím za pozitivních sedm z deseti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY