Pražská nerd-punk kapela Worldhood vydává debutové album "Nerd Love"

07.09.2015 11:21 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Již pět let existují na tuzemské rockové scéně pražští Worldhood. Za tu dobu stihli vydat tři EPčka a odehrát mnoho koncertů. Nyní nazrál čas pro jejich plnohodnotný debut "Nerd Love". Jestliže v nadpisu článku se vyskytuje hned dvakrát slovo nerd, pojďme si říct, co o významu slova píše Wikipedie:

"Nerd je výraz převzatý z angličtiny, který označuje člověka úzce zaměřeného na jednu oblast lidské činnosti (fyzika, IT, medicína). Poznávacím znamením je jejich neschopnost chápat a navazovat sociální vztahy s většinou populace. Nerdi se v práci i ve společnosti pohybují pouze v malých skupinkách sobě podobných. Vyhledávání jiných nerdů, přehnaná záliba v práci a omezené záliby je často izolují od ostatních lidí. Český výraz mimoň částečně původnímu významu odpovídá, hlavně dvojakostí svého vyznění (označení za nerda i mimoně můžeme chápat jako odsouzení, ale i jako láskyplné uznání odlišnosti), nezachycuje však excelenci, kterou nerdové prokazují ve svých oborech činnosti. Typickou pracovní náplní nerdů je programování a věda."

Worldhood - Nerd Love
© facebook interpreta
Ale vraťme se ke kapele. Škatulku nerd-punk si sama vymyslela, pokud je zapotřebí přirovnání, padají nejčastěji jména Against Me!, Jimmy Eat World, Husker Du, Hot Water Music nebo Leatherface. Dvanáct skladeb na desce je často melancholických a textově se opírá o řadu témat od vztahů, domácího násilí, stárnutí a životních voleb, přes úvahy o recyklaci a komercionalizaci kultury, až po odlehčenější momenty, kde dojde i na řešení toho, jak to mají introverti s tancováním. Album obsahuje i několik hostů: Milana Banána Trachtu (Hanba, Lahar, Balaclava), Josefa Stolárika (Just For Being), Markétu Štechovou (Nano), Jiriho Nedvídka (Anyway, Slaves Of Stadium Rock) či Vojtěcha Libicha (Burning Steps, Ginny Andro Syndrome).

Vzhledem k plánované koncertní pauze vychází nová deska Worldhood pouze v podobě digitálního downloadu. Od 4. září je "Nerd Love" zdarma ke stažení na www.worldhood.cz ve formátu Flac a MP3 320kbps. Ke způsobu vydání a distribuce pak kapela sama dodává: "Hrozně rádi bychom vydali "Nerd Love" na vinylu, už jen proto, že je tohle rozhodně nejlepší nahrávka, kterou jsme kdy natočili, a proto by si to ty písničky zasloužily. Ale muziku jsme si vždycky vydávali a distribuovali sami a máme pocit, že jen tak od stolu bychom edici na vinylu neprodali."

Důležitá je i poznámka ohledně rozhodnutí umístit stream alba na vlastní web z důvodu mizerné kvality běžných streamovacích služeb. "V digitální podobě vydáme album na vlastním webu www.worldhdood.cz, kde budeme streamovat ve Flac formátu, abyste si "Nerd Love" mohli online poslechnout v nekomprimované a o nic neochuzené kvalitě. Ukázky z alba umisťujeme na YouTube, který jako nejspíše jediná streamovací služba nekomprimuje muziku pod únosnou mez (128kbs), jako to dělá například Bandzone či Bandcamp."

Většina desky vznikla během dvou týdnů v srpnu 2014 ve STRESS Studios v rakouském Grazu ve spolupráci s producentem Tomem Zwanzgerem, který je podepsaný pod deskami předních evropských punkrockových kapel (Astpai, Despite Everything) spolupracuje i se špičkami žánru z USA (Anti-Flag). O náběry zpěvů se postaral Amák v pražském Golden Digital Studios. Výsledný mix a master má na svědomí Tomáš Koula. Vizuální stránku desky zpracoval Ondřej Vlk ze studia HoryLesy.cz

Seznam písní je následující: I Knew Prufrock Before Frank Turner Made Him Famous, Random Nights, Bad News (For The Dreamers), Start With Yourself, In A Yellow Wood, Survive ≠ Live, Dance Now, Dennis Lyxzén!, Simple Words, 4:48 AM, Happily Ever After Shipwrecked, Never Happened



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY