"#1 To Infinity" je dobrým důkazem, že Mariah Carey dochází hity

08.08.2015 13:49 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Mariah Carey nezažívá úspěšné období své kariéry. Tu se pokouší restartovat znovuvydáním svým hitparádových topperů. Poprvé tak učinila už v roce 1998 a nynější verze nemohla od té doby příliš zbytnět. Pro audiofily, kteří by rádi ve své skřínce měli i pěkný portrét této divy, je však disk dostačující.
7/10

Mariah Carey - #1 To Infinity

Skladby: Vision Of Love, Love Takes Time, Someday (MTV Unplugged version), I Don't Wanna Cry, Emotions, I'll Be There (featuring Trey Lorenz), Dreamlover, Hero, Fantasy (Bad Boy Fantasy featuring O.D.B.), One Sweet Day (featuring Boyz II Men), Always Be My Baby, Honey, My All, Heartbreaker (featuring Jay-Z), Thank God I Found You (featuring Joe & 98 Degrees), We Belong Together, Don't Forget About Us, Touch My Body, Infinity
Vydáno: 29.05.2015
Celkový čas: 77:45
Vydavatel: Sony Music
Mariah Carey má v současnosti jeden zásadní problém. Došly jí totiž PÍSNĚ. Nikdo nemládne a ona vypadá na svůj věk velmi solidně (jen co jí Photoshop a veškeré kosmetické pomůcky stačí), pěvecky také příliš neztrácí, ale pořádný materiál aby u ní nyní člověk pohledal.

Na startu devadesátých let to byla úplně jiná káva. Nechyběly písně jako "Emotions", "Visions Of Love" i "Hero". O hlasu této zpěvačky se píše v jedné z encyklopedií, že "při jejím pětičárkovém A i psi nastraží uši". A je to pastva pro uši ho poslouchat, pokud není těch kudrlinek, klesání, stoupání a exhibování až příliš. Nejsilnějším článkem zpěvačky vždycky byly balady a i zde jich je přehršel.

Ze songů poslední dekády minulého století prýští energie, emoce a pokud v poznámkách k písním Carey píše, co při jejich psaní či interpretaci cítila, lze tomu všemu poměrně s úspěchem věřit. Ani covery slavných songů "I'll Be There" od Jackson 5, "Endless Love" od Lionela Richieho a Diany Ross a "Against All Odds" od Phila Collinse či "Without You" od Badfinger nejsou jen trapně opajcované, i když kvalit originálů taktéž nedosahují.

V novém století hitparádových záseků výrazně ubylo, přibylo však odhalování (viz titulní snímek) a křečovitého dohánění současných idolů mladých. Navíc ta touha být stále trendy... Posoudit tento disk lze ze dvou stran - majitelé předcházejících výběrů se s koupí nemusí příliš namáhat, nic nového pod sluncem kromě singlu "Infinity" zde nenaleznou. Ti, kdo žádný nemají, ale s koupí rozhodně neprohloupí. Mimo nadupaného CD naleznou i osmadvacetistránkový booklet, napěchovaný fotografiemi z rodinného alba Carey, vyčerpávající informace a texty ke všem písním a již zmiňované noticky zpěvačky u každého z hitů.

Člověk prostě nemůže chtít úplně vše. A pokud za pětadvacet let kariéry nasbírala tolik hitparádových jedniček v americkém Billboardu, že pouze The Beatles jich mají více, jedná se o úctyhodnou kariéru, i kdyby už žádný další hit nikdy nepřišel.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY