Zemřel známý kytarista a skladatel Ota Petřina

12.07.2015 14:55 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Český hudební svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 66 let v sobotu nečekaně zemřel kytarista, skladatel a textař Ota Petřina. O jeho smrti informoval syn Ota Petřina mladší, který vystupuje jako bubeník Chinaski i sólově pod pseudonymem Marpo.

"Včera jsme měli ještě společně hrát na pivních slavnostech ve Svijanech a bohužel už se nám omluvil, že mu není dobře. Pak těsně před koncertem jsme se dozvěděli, že umřel," řekl kapelník skupiny Bacily Jan Neckář Českému rozhlasu a dodal: "On s tou nemocí zápasil už asi tři nebo čtyři měsíce, takže jsme věděli, že na tom není nejlépe, ale pořád jsme věřili, že se vrátí." Rozloučení proběhne v rodinném kruhu.

Petřina spolupracoval s mnoha hvězdami tuzemské popové i rockové scény. Na první pohled byl k rozeznání díky svým dlouhým vlasům, které si neostříhal ani v dobách hluboké totality. Odměnou mu byl čtrnáctiletý zákaz veřejného vystupování. "Ota Petřina je v hudbě zásadní pojem," vyjádřil se pro iDNES.cz další z jeho souputníků Luboš Pospíšil. Rockoví fanoušci ho obdivovali díky jeho písním "Nautilus" či "Motorest". Jeho úplné začátky však nebyly úplně jednoduché. "Přišel jsem domů a řekl rodičům: Chci hrát na kytaru. Pak jsem musel v hudebce přetrpět rok hry na klavír, protože nebyl učitel hry na kytaru. A od té doby hraju. Když jsem začal, byl jsem v šesté třídě," vyjádřil se v rozhovoru pro denik.cz.

Pak vystudoval pražskou konzervatoř a poté se uchytil v hudebním divadle Rokoko a Tanečním orchestru Československého rozhlasu. Později hrál v doprovodném orchestru tria Golden Kids, kterou tvořili Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář. Pro ně také napsal své první písně. Poté několik let vedl Neckářovu doprovodnou kapelu Bacily.

Právě s Václavem Neckářem a Bacily vedly ponejvíce jeho hudební cesty, Petřinových služeb však využívali i Petra Janů nebo Aleš Brichta (song "Nemám" ze sólového alba "Ráno ve dveřích armády spásy"). Album "13HP" sourozenců Ulrychových nese také z velké části jeho podpis. Zapomenout se nedá ani na C&K Vocal Luboše Pospíšila. "Když jsem se dozvěděl, že Ota Petřina umřel, vybavil se mi text Pavla Šruta k písni "Klub osamělých srdcí", kde se zpívá - a někomu schází právě to, co není," vzpomněl Pospíšil na svého kamaráda. Vzpomínat budou jistě i další, kterým geniální kytarista přispěl svým autorským dílem do repertoáru. Namátkou Hana Zagorová, Petr Rezek, Eva Hurychová, Jiří Korn, Jitka Zelenková a mnozí další.

Petřina vydal dvě sólové desky "Super-robot" a "Pečeť". Chystal třetí. Rodák z Velkých Žerosek ji však už nikdy nedokončí...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY