I Don't Fuck With You: Velký Sean v malé Lucerně

15.06.2015 23:23 - Petr Doupal | foto: Matěj Slezák

Americký rapper Big Sean, autor hitu "I Don't Fuck With You", zamířil poprvé do Česka. Vystoupení v pražském Lucerna Music Baru v rámci série Excelent Jukebox lze máloco vytknout. Mezinárodní publikum si užilo ty největší hiphopové hymny a i v nevhodnou neděli večer nadšeně zapařilo.

Live: Big Sean

support: DJ Mike Trafik
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 14. června 2015
setlist: Paradise, All Your Fault, Mercy, Sanctified, Dance (A$$), Open Wide, High, Stay Down, Research, Play No Games, Burn, My Last, Beware, One Man Can Change The World, Blessings, Marvin & Chardonnay, Guap, I Don't Like, Clique, All Me, I Don't Fuck With U
Fotogalerie

Big Sean, Lucerna Music Bar, Praha, 14.6.2015
© Matěj Slezák
Lucerna Music Bar je klasickým místem konání hiphopových koncertů zahraničních hvězd a po dvou jarních Boombox akcích si tam program naplánoval Fource Entertainment spolu s Excelent Jukebox. Na listopadové Rae Sremmurd si ještě počkáme, pokud se však akce povede jako nedělní vystoupení Big Seana, máme se na co těšit.

Oblíbenému rapperovi se do Prahy podařilo poprvé přijet až s turné ke třetí desce, 10 let po tom, co v detroitském rádiu zastavil Kanyeho Westa a předvedl mu svůj freestyle, aby ho později mistr zapsal na svůj label GOOD Music. Kanye na všech studiovkách figuruje jako výkonný producent, a příslušnost k jeho bandě, kde figurují i John Legend, Pusha T nebo producent No I.D., Big Sean nezapomněl během koncertu připomenout.

Big Sean, Lucerna Music Bar, Praha, 14.6.2015
© Vu Minh Hieu/Fource
Show otevřel k účelu intra ideální skladbou "Paradise" z novinky "Dark Sky Paradise", kdy se z dýmu najednou zjevil na vyvýšené bedně s projekční plochou za zády. Po boku měl DJe, bubeníka a klávesistu. Před sebou plnou Lucernu.

Pokud neznalí návštěvníci čekali hromotluka, tak je sedmdesátikilový, 173 cm vysoký usměvavý rapper asi zklamal. Slečny však mohly zbystřit, přízvisko Big Sean totiž získal díky velikosti něčeho jiného. A pokud koncert začínal v bundě, tak postupně se dostal až na holý svršek, což publikum, složené z velké části z velmi mladých dívek, nadšeně kvitovalo. Chlapi zas mohli říct, že mají větší svaly než americký rapper. Na rozdíl od hiphopových kolegů totiž nestrávil část života ve vězení, naopak exceloval ve škole, na posilovnu tak čas nezbyl.

Big Sean, Lucerna Music Bar, Praha, 14.6.2015
© Matěj Slezák
A na co si našel čas v 70 minutovém koncertě? Dvě desítky tracků poskytly výborný průřez jeho úspěšnou kariérou. Možná je však nespravedlivé, že vlastně tu největší odezvu získávaly ne jeho vlastní skladby. Mohutně si klub notoval například při "Mercy", "I Don't Like" a "Clique" z "Cruel Summer". V Kanyeho all-star výběru lze jen těžko posoudit, kdo dal nejlepší sloku, ale Seanovo "Drop it to the floor, make that ass shake..." a následné ass-rýmy z intra "Mercy" jsou vskutku legendární.

Při show střídal hravé energické tracky jako "Guap" či "Beware", balady jako rozvzpomínací "One Man Can Change The World" i club bangery typu "Dance (A$$)". Z návštěvníků dokázal vydat maximum při "Blessings" s hookem Drakea ("waaaay up, I feel blessed"), "Burn" od Meek Milla i Calvin Harrisovského "Open Wide".

Slovní cvičení s publikem:
When I say "Hell", you say "YEAH": Hell - YEAH. Hell - YEAH!
Oh - GOD. Oh - GOD!
Lil - BITCH. Lil - BITCH!

Big Sean, Lucerna Music Bar, Praha, 14.6.2015
© Matěj Slezák
Vystoupení mělo dvě mouchy. Playback mohl být méně výrazný, nerapové části Big Sean téměř nedával. Věřím, že by je zvládl a byl by zážitek bezprostřednější. Více ale zamrzí absence některých hitů, zejména "Fire" z druhé desky "Hall Of Fame". Featuringů pak má tolik, že se asi nedá zavděčit všem. Jeho nejvyšší umístění v Billboard Hot 100 každopádně vzešlo ze spolupráce s Justinem Bieberem, "As Long As You Love Me" však nezaznělo.

Koncert mohl mít jediné možné zakočení, a to už ikonickým monstrhitem "I Don't Fuck With You". Po něm se ale obecenstvo složené převázně z cizinců ještě nerozprchlo. Narozdíl od setlistů zahraničních koncertů se totiž Big Sean vrátil i na dva přídavky, včetně repete "Dance Ass". Ono taky, není se čemu divit, komu by se chtělo vracet do šílené backstage LMB. Do klubu bychom se na tak povedenou akci ale vrátili rádi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY