Jestli jsme spokojení? S punkem nasáklým debutem "Are You Satisfied?" Slaves to ani jinak nejde

22.06.2015 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Punkové duo z Británie Slaves sice vzniklo již v roce 2012, ale patřičné pozornosti se otrokům dostávalo až letos po nominaci v prestižní anketě BBC Sound Of 2015. Právem. Tihle zmetci z Tunbridge Wells totiž dokázali dát na svém debutu směr současnému punku.
9/10

Slaves - Are You Satisfied?

Skladby: The Hunter, Cheer Up London, Socket, Despair And Traffic, Do Something, Are You Satisfied?, Wow!!! 7am, Hey, Live Like An Animal, Ninety Nine, She Wants Me Now, Feed The Mantaray, Sugar Coated Bitter Truth
Vydáno: 01.06.2015
Celkový čas: 37:43
Vydavatel: Universal
Ačkoliv letošní ročník známé ankety vyhrálo londýnské synthpopové trio Years & Years, v rock'n'rollovém světě nejspíš o tohle jméno nezakopnete. Naopak. O debutu dua Slaves se mluví v kuloárech jako o jedné z desek roku. Proč? Dvojice Laurie Vincent (kytara, zpěv) a Issac Holman (bicí, zpěv) totiž stačila vypustit před vydáním své prvotiny přibližně polovinu písní, které se na desce posléze objevují, a o každé lze říct, že se jedná o to nejlepší, co v punku za poslední roky vzniklo. Jednoduchost v hudbě letí. Nejlepším příkladem budiž rockoví inovátoři Royal Blood či Drenge (mimochodem obě bandy jsou též z Britských ostrovů) a právě Slaves podobným partičkám nastavují punkové zrcadlo. Nutno podotknout, že úspěšně.

Vyjma vtipné titulní "Are You Satisfied?" na debutu nenajdete jedinou klidnou skladbu. Všechno jsou to energické řežby s punkovou dravostí Sex Pistols, melodičností The Clash a promyšleností Dead Kennedys. Písně jako "Do Something" či "Live Like An Animal" jsou jako ohlodané kosti raných výplodů Jacka Whitea za dob The White Stripes (jen v textech se zásadně rozcházejí). Rockovou promyšlenost však často střídá čirá divokost a spratkovitá drzost punkerů ze sedmdesátek ("Hey", "Cheer Up London"). Jejich hudba může na někoho dokonce působit až vulgárně, jenže Slaves je to s největší pravděpodobnosti jedno. A v tom je jádru punku.

Ono zamýšlet se nad tím, co je v 21. století punk, je velmi ošemetné. Skutečností ale je, že jeho zbytky dokázalo tohle duo skvěle zkoncentrovat a umně ho narvat do třiceti sedmi minut dlouhé stopáže excelentního debutu. A ač nebyla šance si doposud tuhle talentovanou kapelu poslechnout u nás naživo, proslýchá se, že jejich koncerty ještě daleko předčí studiovou tvorbu. Pakliže je to pravda, vyzývám pořadatele: Sem s nimi!

Kdo již na tyhle Brity narazil prostřednictvím vydaných singlů a zveřejněných skladeb, nic ho na desce asi nepřekvapí. V tom je snad jediný háček. Nejlepší náboje si vystříleli dlouho před samotným vydáním alba a novinka tak odhalila dopředu své největší zbraně. Doposud nezveřejněné songy jsou tou slabší polovinou kolekce, i když jde stále o hodně nadprůměrný zážitek. Snad jen úplný závěr nahrávky je méně výrazný a kusy umístěné na úplném chvostu nemají takový drajv jako zbytek desky. "Are You Satisfied?" je přese všechno jedním z nejlepších rockových či, chcete-li, punkových počinů letošního roku a Slaves, pokud udrží nastavenou laťku, můžeme nadšeně sledovat v další práci.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY