Longital a Tata Bojs pokřtí společně desku na United Islands Of Prague

09.06.2015 21:07 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Závěrem minulého roku se bratislavským Longital přihodilo něco, s čím nepočítali. Do sestavy se vrátil bubeník Marián Slávka. Křestním kmotrem jejich nového alba "A to je všetko?" se ovšem stane jiný bubeník Milan Cais z Tata Bojs, možná i s podporou svých spoluhráčů. Právě jeho hostování v kapele totiž definovalo odklon Longital k akustickému zvuku.

"Pozváním ke křtu jsem velmi poctěn a potěšen zároveň, neboť mám Longital moc rád. A myslím tím hudbu i lidi, kteří ji vytváří. Jsou originální a mají nad sebou dobrou auru. Těším se na opětovné setkání," říká Cais.

Před třemi lety Longital s Milanem Caisem odehráli několik koncertů a takto v triu začali objevovat svou novou, akustickou podobu. Jedno z vystoupení, na němž vzniklo i pěkné fanouškovské video, proběhnul na vernisáži Milana Caise v Železném Brodě. "Milanovi máme připravit jeden mikrofon na zpěv a jeden na bubínek. Zavzpomínáme tak na naše první hraní s živým bubeníkem po jedenácti letech, a hned s jedním z nejoblíbenějších. Právě tato spolupráce navíc předznamenala náš další vývoj - odložení elektroniky, akustický zvuk a rozšíření zvuku kapely o živé bicí," řekl kytarista Daniel Salontay.

To všechno se odehrálo ještě před návratem bubeníka Mariána Slávky, s nímž Longital nahráli své nové album. "Po dlouhých letech bez bubeníka jsme naráz hráli s jedním z nejlepších. Byla to pro nás výzva jiného druhu. Milan Cais je úžasně energický člověk a tlačil nás do mnohem větší intenzity, než na jakou jsme byli zvyklí," doplnila zpěvačka a baskytaristka Shina.

Křest nového alba "A to je všetko?" proběhne v pátek 19. června od sedmnácti hodin na pražském Střeleckém ostrově. Už den předtím zahrají Longital od 21 hodin v rámci klubové noci festivalu United Islands Of Prague v Paláci Akropolis.

Že bude o co stát, napovídají i první recenze. Novinku Longital řadí mezi nejlepší desky letošní slovenské produkce - muziku, jejíž tvorba životu kolem nás dává smysl. "Skromně jsme připravení prolomit stereotypy u diváků i kritiky, postavit se na velké podium a na všechny přenést novou dávku nespoutané energie a zároveň poezie," dodávají Longital.

S novým albem "A to je všetko?" Longital slaví deset let, kdy se kapela Dlhé diely přejmenovala na Longital. Současně se zvukovou obrodou nahrávky hudebníci sáhli po už dříve vydaných skladbách z úspěšné longitalské trilogie "Výprava" (2006), "Gloria" (2008) a "Teraz" (2010) a debutové desky "September" (2001).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY