První dva svazky kritické edice díla Bohuslava Martinů pokřtí na festivalu Smetanova Litomyšl ministr kultury ČR a šéfdirigent České filharmonie

09.06.2015 16:47 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Již ve čtvrtek 11. června pokřtí ministr kultury ČR Mgr. Daniel Herman spolu s šéfdirigentem České filharmonie, Mistrem Jiřím Bělohlávkem, první dva svazky Souborného vydání díla Bohuslava Martinů. Jejich součástí jsou kritické edice "Eposu o Gilgamešovi" a "Symfonie č. 4". Akce proběhne jako součást Slavnostního zahájení festivalu Smetanova Litomyšl, na jehož vstupním koncertu uvede Česká filharmonieJiřím Bělohlávkem v premiéře právě 4. symfonii Bohuslava Martinů ve verzi kritického vydání.

"Tento radostný večer bude završením dvaceti let usilovné systematické práce Institutu Bohuslava Martinů," říká Aleš Březina, ředitel Institutu a editor prvního svazku. Sám Martinů byl členem České filharmonie v letech 1920 - 1923, a proto lze vnímat určitou symboliku, že se premiéry čtvrtého vydání ujme právě Česká filharmonie.

Symfonii číslo čtyři složil Bohuslav Martinů na jaře roku 1945 a premiéra proběhla ještě na podzim toho samého roku. Letos v prosinci uplyne od narození tohoto génia 125 let. Během svého života napsal Martinů přes čtyři sta skladeb. V letech 1923 - 1940 pobýval v Paříži. Tu však opustil po obsazení Francie nacistickým Německem a usadil se v USA. Učil kompozici mj. na univerzitě v Princetonu, jeho díla uváděli v premiéře velikáni světové scény jako dirigenti Sergej Kusevický, Rafael Kubelík, Eugene Ormandy, houslista Mischa Elman, violoncellista Pierre Fournier nebo klavíristé Rudolf Serkin a Rudolf Firkušný.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY