Prague Proms otevře legendární Buddy Rich Bigband

08.06.2015 15:22 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Letošní jedenáctý ročník festivalu Prague Proms zahájí legendární Buddy Rich Bigband, jeden z nejuznávanějších jazzových orchestrů světa. Jeho kapelník, bubeník Buddy Rich, hrál s Frankem Sinatrou, Louisem Armstrongem, Ellou Fitzgerald i v hollywoodských filmech. Orchestr se v Praze představí 21. června ve Smetanově síni Obecního domu.

Koncerty Buddy Rich Bigbandu jsou pověstné pulsující energií a strhujícím rytmem. K nejslavnějším číslům programu patří například desetiminutová koláž písní z muzikálu "West Side Story", která zazní také v Praze. Když loni v květnu jeden z absolventů bandu, Bobby Shew, vzkřísil legendu šedesátých let a povolal všechny žijící členy, stala se opravdu výjimečná věc. Standing ovation v Albuquerque, beseda a nekončící vzpomínání na Buddyho. Bobby Shew, Chuck Findley, Carl Saunders, Charles Owens, Andy Fusco a Pat LaBarbera. Těchto šest pamětníků si přizvalo současnou bubenickou hvězdu Steva Smithe a dalo šanci dalším osmi hudebníkům, aby doplnili band. V Praze tyto hosty nahradí členové Bigbandu Sv. Blažeje a spolu zahrají původní program z roku 1966. Vedle tradičních jazzových skladeb Cole Pottera nebo Duka Elligtona večer nabídne i písně Johna Lennona, Paula McCartneyho nebo Paula Simona a Arta Garfunkela.

Festival Prague Proms od 21. června až do poloviny července představí desítky umělců klasické, filmové i jazzové hudby. Vedle eventů s filmovou projekcí jako například Disney’s Fantasia, Ben Hur nebo Hollywood Night patří k nejočekávanějším vrcholům recitál operní pěvkyně Anny Netrebko, která zazpívá 10. července v pražském Obecním domě.

Buddy Rich (1917-1987) je považován za nejlepšího jazzového bubeníka všech dob. Vynikal virtuózní technikou, rytmem i rychlostí. Svou kariéru začal v roce 1937, kdy hrál s Joem Marsalem v New Yorku, o rok později už spolupracoval s Frankem Sinatrou. Od poloviny šedesátých let vedl svůj Bigband, s nímž vydal kultovní živá alba "Mercy, Mercy", "Body & Soul" nebo "Live At Ronnie Scott's". Vystupoval po celém světě, k jeho příznivcům patřili prezidenti USA Ronald Reagan, John F. Kennedy i Franklin Roosvelt.

Vstupenky v cenách od 350 Kč do 1 500 Kč jsou v prodeji online na www.pragueproms.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY