Our Last Night v Praze předvedli poctivou hru

19.05.2015 08:04 - Adam Vrána | foto: facebook interpreta

"Hardcore v Lucerně - hardcore pro děti," odfrkli by si ti, co nedají dopustit na poetiku zaházených pánských záchodků ve strahovské nula sedmičce. Kus pravdy na tom bude. Na Our Last Night se moc lidí ve věku 30+ neukázalo. Což ale vůbec neznamená, že sobota v LMB nestála za pozornost.

Live: Our Last Night

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 16. května 2015
support: John Wolfhooker, Palisades
setlist: Same Old War, Age Of Ignorance, Fate, Dark Storms, Reason To Love, Skyfall, Invincible, Home, Dark Horse, Liberate Me, Sunrise, Falling Away, I've Never Felt This Way Before

Běžné to není, ale současná teen generace k probuzení zájmu nepotřebuje nutně kvanta alkoholu, drog nebo soutěžení o to, kdo bude víc cool. Občas si cvakne selfíčko, hodí ho na Facebook a počítá lajky. Mimo to ale chodí na koncerty hlavně za zážitkem, energií a klidně zběsile zobe z ruky, pokud k tomu najde důvod. Předskakující John Wolfhooker ho nabídli už před sedmou večerní, přestože o jejich eponymním debutu valná většina sálu očividně slyšela jen z vlaku.

Ta povrchní znalost je pochopitelná, mašina John Wolfhooker je rozjetá tak rychle, že minout se dá v době časového chaosu raz dva. Mimo pódia mlaďoučká čtveřice aktivně maká na klipech a skladbách, chystá novou desku, pokouší se prorazit na zahraniční scénu, pro Čechy a Slováky dosud obalenou neporušenou panenskou blánou, a do toho jí nedávno potvrdili účast z královéhradecké části letošního Rock for People. Jejich muzika má s v sobě drzost i mladistvou rock 'n' rollovou energii. Asi ne úplně ve všech ohledech splňuje onu vysněnou subjektivní představu dokonalosti, vyspělosti a autenticity, ale základní elementy k tomu, aby uměla bavit, prostě má. Ani přítomnost Filipa Vlčka za basou z leckým nenáviděných, naivní marmeládou napumpovaných Koblížků na tom nic nezmění.

Mezi John Wolfhooker a Our Last Night si tuzemskou premiéru střihli američtí Palisades. Crossover mezi post-hardcorem a electrem zkraje zaváněl pódiovou vyčpělostí Hollywood Undead. Ve finále ale byli lepší - o dost lepší - než maskovaná parta amíků, co si poslední deskou vzala vlastní identitu nezáživnou mixáží rap-rocku a (spíš) diska. Zvuk Palisades za nic nestál, jejich půlhodinka byla každopádně takovým nášupem energie, že by se o ni jiné předkapely mohly se závistivou slinou na bradě porvat. Nenudit se, nepřikrášlovat, bavit lidi, a hlavně nestavět bariéry hudebním žánrům - taková je často nepochopená, třebaže jednoduchá a naživo očividně fungující filozofie Palisades.

Až by se mohlo zdát, že Our Last Night budou mít nejen co žehlit, ale i překonávat. Jejich řidič to na poslední chvíli odpískal a musel proběhnout chaotický a pro pár fanoušků nepříjemný přesun koncertu z pátku na sobotu. Mohli si ale oddechnout. Kapela i valná většina těch, co kvůli ní v noci nespí.

Průřezem velké částí diskografie dostali z Lucerny co mohli a ještě drobet víc vyždímali přidáním coverů "Skyfall" a "Dark Horse" od Adele a Katy Perry. Sourozenci Trevor a Matt Wentworthovi, dvě poloviny mozku post-hardcorové ostrovní mašiny, si na pódiu rozumí s precizností jednovaječných dvojčat. Jejich hlasovo-kytarovou symbiózu, která má posluchači z hlavy vygumovat předsudky, ignoranci a nesnášenlivost, perfektně dotvářejí Alex Woodrow u basy, Collin Perry za druhou z kytar a plešatějící Tim Molloy u bicích. Pod pódiem to celou dobu vypadalo jak v ringu, kde se do sebe kromě zápasníků pustili i jejich manažeři, rozhodčí a trenéři. Levá část balkonu patřila fanouškům nahoře bez, co hlavami mávali tak divoce, div neztratili rovnováhu a do všeho toho mumraje pod sebou nezahučeli přes zábradlí.

Závěrečná třetina ubrala na otáčkách, zato přidala na emocích. Patos si většinou zaslouží sarkastický úšklebek, koncovka "Sunrise", co rozsvítila mobily všech přítomných, a dvojice akustických přídavků "Falling Away" a "I've Never Felt This Way Before" ale byly emocionálně vlastně celkem příjemné. Our Last Night o Praze nemluví s respektem nadarmo. Nejen před Lucernou, aby se zalíbili, ale i v řadě rozhovorů pro zahraniční média. Žádné pokrytecké lezení do zadků. Jen poctivá hra.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY