Tichá dohoda je zpátky s deskou deseti předělávek "Kladno Manchester"

13.05.2015 16:30 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Tichá dohoda byla v devadesátých letech minulého století zjevením. Songy "Má duše se vznáší" nebo "Marioneta", desky "Underpop" či "Unpluggag" patřily k tomu nejlepšímu, co tu tehdy vzniklo. A právě na druhé zmiňované album navazuje to aktuální. Trochu jiná Dohoda, ale pořád výborná.
8/10

Tichá dohoda & Zuzana Vintrová - Kladno Manchester

Skladby: Acquiesce (Oasis), I Can See A Liar (Oasis), New Dawn Fades (Joy Division), This Is Music (Verve), Tightrope (The Stone Roses), 60 Miles An Hour (New Order), Setting Sun (Chemical Brothers), Supersonic (Oasis), There's The Light That Never Goes Out (The Smiths), Kinky Afro (Happy Mondays)
Vydáno: 13.4.2015
Celkový čas: 46:07
Vydavatel: Pop Dissidents Records
Dan Šustr s Blankou Šrůmovou spolu dlouhá léta nehráli. Blanka měla sólovou tvorbu, Dan kapelu 2Wings. U příležitosti čtvrt století existence Dohody se kapela dala znovu dohromady. Odehrála skvělé koncerty a vydala živou desku. Krásnou. Jenže Blanka se teď rozhodla, že svůj osobní i umělecký život spojí výhradně s Janem Saharou Hedlem. A Dan zkusil riskantní krok. Druhou desku projektu Soulmates nahrál pod hlavičkou Tiché dohody. Bez Blanky.

Vzpomínám si, jak mi Dan Šustr nadšeně dával poslechnout segmenty z připravované desky coverů. "Slyšíš to? Takhle přesně má znít Dohoda. Je to tam," říkal mi. Tichá dohoda, která čerpala vlivy z mnoha zahraničních skupin, na mne hrála z vydařených předělávek britských kytarovek. Když jsem pak slyšel celou desku, musel jsem dát Danovi za pravdu. Jo, takhle opravdu má znít Tichá dohoda. A i když bych si tak moc přál jejich novou původní tvorbu (která má ale následovat), tyhle covery zafungovaly. Podobně jako předělávky Younga & spol. na albu "Soulmates vol. 1".

Tiché dohodě v roce 2015 chybí zpěvačka, ale ono to nevadí. Zatím je tu hostující Zuzana Vintrová, jejíž hlas svou barvou náramně sedí k hlasu Dana Šustra. A třeba se z hostování časem stane i regulérní členství v kapele.

Jméno desky "Kladno Manchester", jejíž vinylová podoba vyjde na podzim, odkazuje k těm špinavým městům, kde má kořeny řada ostrovních kytarovek a kde má kořeny i kapelník Tiché Dohody. Na nahrávce tak najdete kromě početně nejvíce zastoupených Oasis (tři skladby) také písně od New Order, Joy Division, The Verve nebo The Chemical Brothers. A stejně jako u zmiňovaného předchůdce tohoto alba, desky, která se celým jménem jmenuje "The Soulmates Tribute Project - vol. 1.", ani teď muzikanti nemají potřebu původní písně znásilňovat, dělat nečekané naschvály a hledat zbrusu nové pohledy na věc.

Šustr už mnohokrát opakovaně prokázal, že disponuje citem a úctou k hudbě, kterou má rád, která jej oslovuje. A celé "Kladno Manchester" sice střídá akustické i elektrické polohy, ale nálada zůstává jednolitá. Semknutá. A i když je nahrané pod hlavičkou Tiché Dohody, muzikanti i zde zůstávají těmi soulmates, tedy spřízněnými dušemi s původními tvůrci.

Ta deska drží skvěle pohromadě, a pokud nemáte potřebu objevovat pořád něco nového, určitě vás potěší. Ať už třeba přenádherná "Tightrope", původně od The Stone Roses, tak úchvatná intimní "There´s The Light That Never Goes Out" od The Smiths. To, jak si tady sedl dvojhlas Dana a Zuzany, je něco nepředstavitelného a jde asi o jejich nejlepší společný vokál.

Ať už bude další osud Tiché dohody, která to nikdy neměla jednoduché, jakýkoliv, aktuální album je dobrým příslibem minimálně v tom, že to kapele s řadou hostů skvěle hraje a že by tu mohla být i náhradnice za Blanku Šrůmovou. Nechme se překvapit a těšme se na autorskou desku. Ta zatím poslední vyšla už před osmnácti lety.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY