Mudhoney se drží elán a vrací se do Prahy

30.04.2015 13:16 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Jestli někoho není třeba představovat, jsou to legendární Mudhoney, kteří stáli na samotném začátku grungeového humbuku a dá se legitimně říct, že originalitou svého zvuku, postaveného na těžkých kytarových riffech a výrazné melodičnosti, jej odstartovali, když inspirovali Kurta Cobaina při tvorbě "Nevermind". Jako jedna z mála kapel, které zažily zlaté časy grunge, přežili Mudhoney vedení frontmanem Markem Armem úpadek scény a jsou až do současné doby mimořádně aktivní.

Už je to dva roky, co skupina natočila zatím poslední album, od té doby se však nezastavila. Rekapitulovala svoji historii v celovečerním dokumentu "I’m Now!" a autorizované biografii "The Sound and the Fury from Seattle". Vedle toho pořídila dvě mimořádné živé nahrávky, jednu z popudu Jacka Whitea v jeho vlastním studiu v Nashvillu a druhou v produkci seattleské stanice KEXP. Aby toho nebylo málo, nedávno Mudhoney dopomohli k návratu klíčové kapely severozápadní scény The Sonics, s níž odehráli šňůru koncertů. A stejně tak s Pearl Jam, s nimiž pro změnu vyrazili podpořit nemocného kamaráda Toma Price (Gas Huffer, The Monkewrench). Nyní se netrpělivě čeká na novou desku, kterou Mudhoney s nejvyšší pravděpodobností již chystají, objeví se ale zatím neznámo kdy.

V Praze se průkopníci grungeové scény představili naposledy v roce 2013 a nyní se vrací opět na místo činu. Již 13. května zahrají v Lucerna Music Baru, kam jako svého speciálního hosta přivezou skupinu White Hills, kterou si můžete pamatovat například z posledního filmu Jima Jarmusche. Ještě před nimi však večer otevře písničkář Barton Carrol.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY