Xzibitovo průměrné DVD

26.06.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Úspěšný americký rapper Xzibit vydal svoje první DVD "Restless Xposed", na němž je zachycena jednak koncertní šňůra k poslední desce "Restless", jednak je na něm zmapována umělcova dosavadní kariéra, a to prostřednictvím klipů.
5/10

Xzibit - Restless Xposed

Celkový čas: 92 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
MC Xzibit, kterého jste mohli slyšet jako hosta na posledních deskách Limp Bizkit nebo Cypress Hill, patří ke skupině komerčně úspěšných, byť částečně undergroundových rapperů z východního pobřeží USA (dále třeba Eminem, Redman, DMX apod.). Jeho muzika (hudební podklad) je tradičně strohý, apel klade jednoznačně na texty, v nichž se vrací jak ke svému dětství na ulici, tak obecně k pouličnímu životu a všemu, co k němu patří a plyne z něj (drogy, zbraně, násilí, korupce). A jelikož byly jeho desky relativně úspěšné - za poslední "Restless" dostal platinovou desku (jeden milion prodaných kopií) - není divu, že se jal vydat i DVD "Restless Xposed".

Když se prokousáte úvodním reklamním spotem, v němž nám Xzibitův charismatický hlas nabízí mimo jiné jeho předešlá alba, dostanete se do menu. V něm se nacházejí čtyři položky: "Audio Selection", "Scene Selection", "Bonus Material" a "Play Movie". Nejzajímavější je pochopitelně ikona "Play Movie", pod níž se skrývá hlavní obsah DVD - ukázky z koncertů, skeče ze zákulisí, výroky známých rapperů o Xzibitovi apod. Všechno to je řazeno dohromady, za sebe, přičemž není dodržována žádná logická či tematická struktura. To je na jednu stranu příjemné, na druhou to občas působí poněkud zmatečně. K dispozici jsou všechny Xzibitovy klipy (jeden, ke skladbě "Foundation", je mezi bonusy) a několik vtipných scének z turné, v nichž se mihne spousta slavných spřátelených týpků (z Detroitu i odjinud) - Eminem, Limp Bizkit, Dr. Dre, Busta Rhymes a další. Bohužel, v případě vystoupení všemožných hostí se jedná o bohapustou marketingovou kampaň, neboť do jednoho chválí a vynášejí Xzibita do nebe.

Další výplň disku už je výrazně slabší. Kromě tradičních položek na výběr zvuku a scén si můžete zvolit ještě bonusy, které jsou ovšem mizerně vybaveny, konkrétně jedním klipem, záběry z amsterodamského coffee shopu, jednou koncertní performancí, záběry ze soutěže v hraní her na Seze a Defarovým komentářem (Xzibitův "spolupracovník" a přítel). Za pozornost snad stojí v sekci "Audio Selection" volba "X Commentary", po jejímž spuštění jsou některé pasáže disku okomentovány přímo Xzibitem.

Toto DVD nepřináší nic nového, ani extrémně zajímavého pro fanoušky Xzibita, natož pro nezaujaté diváky a zvědavce. Vlastní "Movie" sice má určité kvality, ale celkově bych disk ocenil jako průměrný, maximálně mírňoučce nadprůměrný.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY