Prázdniny s Lavinou

21.06.2002 05:00 - Vladislava Poláčková | foto: facebook interpreta

Lavina
© facebook interpreta
Tak je to tady. Začíná léto, parné počasí, blíží se konec školního roku. Taky si postesknete při vzpomínce na časy puberty, kdy jste ukončovali povinnou školní docházku, školní lásky a s vervou jste se vrhali do všeho neznámého a zakázaného? Jo, jo, kdeže jsou ty časy.

Na naší hudební scéně tohle ovanutí puberty moc nezažijete. Příčinou je asi nedostatek talentů, nebo že by mladé dívky tíhly spíše ke starším idolům než ke školním láskám? No, nevím jak to je, ale každopádně se teď na scéně objevuje kapela, která stojí za trochu pozornosti. Jmenuje se "Lavina" a její věkový průměr je kolem patnácti let. Nejsou žádnou uměle vytvořenou skupinou na základě nějaké hudební marketingové strategie, ale parta "dětí", kteří to na své nářadí celkem slušně válejí. Lavina, původně "Terárium", vznikla z aktivit hudební třídy ZŠ Na Střezině/Hradec Králové pod vedením Zdeňka Hladíka a úspěšně se účastnila různých soutěží a přehlídek mladých začínajících talentů (Folkový kvítek, Pro Rock 2000, Rock Made in Gambrinus). Samozřejmým vyústěním jejich úspěchů byl zájem vydavatelství o nahrání debutového alba.

Kapela se tak teď ve složení Lukáš Chromek (el. kytara, zpěv), Daniel Franc (el. a akustické kytary, zpěv), Žaneta Rychnovská (klávesy, housle zpěv), Michal Holeček (bicí), Jan Škaloud (baskytara) dostává svým singlem "Padám, padám" do rádií a v září jim vychází první album. Vcelku velký úspěch. Na mysl vám může hned přijít otázka, kdo jim skládá hudbu a texty. Tohle je právě to velké překvapení. Nikdo, oni sami. Dokud je neslyšíte naživo, jak mají svou muziku perfektně zvládnutou, tak se vám prostě nebude chtít věřit. Jejich míchanice poprocku mohou sice mnozí hudební intelektuálové velmi kritizovat, ale buďme soudní a kritizujme někdy něco jiného než image a dejme šanci talentu. Každý přece nějak začíná. Takže držme Lavině palce, ať se v tak brzkém věku nestane otrokem médií a showbyznysu, ale pěkně a kvalitně roste.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY