Zebra "Fucking" Katz představil v MeetFactory energickou show

14.09.2015 11:29 - Jaroslav Hrách | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Minulý týden u nás vystoupila jedna z předních hvězd současného queer rapu - Američan Zebra Katz, vlastním jménem Ojay Morgan. Jak se dalo očekávat, místo tuctového koncertu si přichystal improvizovanou performanci a úspěšně s ní rozproudil krev v žilách všem návštěvníkům v MeetFactory.

Live: Zebra Katz

support: Sifon
místo: MeetFactory, Praha
datum: 10. září 2015
Fotogalerie

Zebra Katz, MeetFactory, Praha, 10.9.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Po roce se k nám vrátil Zebra Katz, známá tvář newyorské queer-rapové scény. Znovu zavítal do smíchovského klubu MeetFactory a stejně jako loni i letos si přichystal energickou show namísto klasického tuctového koncertu. Před ním ještě nastoupil český producent a rapper Sifon z legendární formace WWW.

Sifon představil svůj poslední hudební počin - sólovku "Siphon". Ta je plně instrumentální, pokud tedy nebudu počítat scratche a pár vysamplovaných hlasů. Co se týče desky samotné, je to příjemná kulisová hudba, na které postrádám výraznější hit (což ale asi ani nebyl Sifonův záměr). Naživo se to ovšem poslouchá mnohem lépe, nehledě na to, že Sifonův temný elektronický/industriální zvuk skvěle zapadl do prostorů bývalé smíchovské továrny. Kromě novinek z této nahrávky potěšila i skladba "Čtverec" z poslední desky WWW "Atomová včela". Jen byla trochu škoda, že Sifon zůstal pouze u instrumentálních skladeb.

Zebra Katz, MeetFactory, Praha, 10.9.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Absenci slov nám rázem vynahradil Zebra "Fucking" Katz. Co vlastně říct v samém úvodu? Ojay Morgan své vystoupení zahájil striptýzem, při kterém se postupně vysvlékl do bílých lacláčů a neustále opakoval svým hypnotickým hlasem dvojici slov "sex sells". Publikum si získal téměř okamžitě, protože z něj sršelo neuvěřitelné charisma. Zebra Katz nebyl náročný, stačila mu rázná intonace a dunivý minimalistický beat s mohutnými basy. Úspěšně tak rozvibroval celý klub.

Když postříkal přední řadu fanoušků šampusem, hlavu si z toho nedělal. Ba naopak, ještě dával fanouškům napít přímo z lahve a nakonec některé z nich vyzval, ať jdou na pódium tančit. Hudba šla stranou... vlastně když nad tím přemýšlím, koncert od samého začátku postrádal jakýkoliv řád. Nicméně se dostalo i na ty nejznámější singly.

Zebra Katz, MeetFactory, Praha, 10.9.2015
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Koncert se neobešel bez hitovky "Ima Read", kterou Ojay Morgan odrapoval opravdu znamenitě. Skvělé bylo i skandování refrénu "first name Zebra / last name Katz / middle name Fuckin / what you know about that?". Nesmím opomenout ani kouzelnou hříčku "Eeny meeny miney moe" a neustále opakování hlášky "Zebra Fuckin Katz".

Ve výsledku se jednalo o opravdu netradiční koncert, který nebyl ani tak o hudbě, jako spíš o vydařené show. Tohle Zebra Katz zvládl na jedničku. Možná by neuškodilo, kdyby své vystoupení trochu zkrátil, ke konci už tomu začala chybět šťáva, avšak troufám si tvrdit, že si vystoupení užili snad všichni. Nejvíc pak ti fanoušci, kteří se dostali přímo na pódium po bok Ojaye, a že jich málo opravdu nebylo!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY