shop.musicserver.cz
WWW - Atomová včela

Jinak je vše jinak

Vydáno: 28.06.2013 09:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Sifon, hlavní představitel legendárních WWW, o novém albu "Atomová včela" tvrdí, že uzavírá právě dopsanou životní kapitolu. Ale zatímco předchozí, kritikou ceněné desky zdobila promyšlená kompozice, tentokráte se jedná o nesourodý sběr písní, který zůstává jako celek při komparaci s minulými počiny za očekáváním.

6/10

WWW - Atomová včela

Vydáno: 21.5.2013
Celkový čas: 64:04

Skladby: Auto, Stín, Sněhurka, Čtverec, Ne, Máj, Mé tělo roste, Opera v Sydney, Procházka, Anděl, Spící robot, Pikola, Orel, Atomová včela, Kleště, Na dostřel

Vydavatel: Bigg Boss

Co nezmohl nepřekonatelný "Neurobeat", co nezvládl nedoceněný "Tanec sekyr", to dokázala "Pikola". Teprve po vydání tohoto überúspěšného singlu se pražští nehiphopeři stali modlami soudobých metropolitních mladých. Na jejich koncertech jsme náhle přestali vídat dokola se opakující, cyklící, stárnoucí ksichty, ty sice chodit nepřestaly, ale přes nánosy hipsterské omladiny přestaly být vidět.

"Atomovou včelu", letošní nové album WWW, lze chápat jako přelomovou desku, jejíž cílovkou už ovšem nejsme my, revoluční kluci a holky, kterým Wéčka formovala myšlení při dospívání a v době rané dospělosti, ale zase nové děti. Nás "Atomová včela" chtě nechtě až tak neoslovuje, protože Wéčka v aktuální poloze povětšinou nenabízejí ty správné třecí plochy a slogany, které lze aplikovat na naše životy. Minuli jsme se. (A to si ani neumím představit, jakou "Noční můru" asi prožívají při poslechu novinky všichni ti devadesátkoví veteráni, původní fanouškovská základna WWW.)

Zasloužilý, multifunkční umělec, toho času výhradní textař nových WWW Lubomír Typlt dál pozoruje ulice, a když píše, tak křičí, co mu šeptají. Sifon se neustále zdokonaluje a vzdaluje archetypu běžného člověka. Je posedlý dokonalostí, je posedlý vývojem a těmito všemi posedlostmi realizuje své kyberpunkové představy o obraze i zvuku. A proto věčná škoda, že "Atomová včela" jako celek nedává příliš smysl.

Ne, není to o tom pověstném elitářském vnímání, že WWW byli skvělí, dokud je znalo pět a půl člověka, a dneska, když je každý pozér skloňuje ve všech pádech, ona skvělost vybledla. Vůbec ne. Jen se z většiny písní vytratila energie, která nás v minulosti nutila poslouchat Wéčka den co den, noc co noc. Sympatie zůstaly, jen byla narušena empatie. Už je zbytečné číst mezi řádky, není tam často ukryto nic víc než nic.

Ale nelze generalizovat. Někomu se třeba líbí, když WWW zní jako The Knife ("Procházka") anebo pokud se opíše motiv z Vladimirovy "H.C.H.B." ("Anděl"). Někdo třeba ocení, když uslyší naprosto plochou a rušivou verzi "Máje" nebo si potisícíprvé pustí "Pikolu", která na album (při vší úctě) vůbec, ale opravdu vůbec nepatří. Industriální instrumentální plochy ("Opera v Sydney" či "Spící robot") jsou pak příjemným podkresem při čtení Williama Gibsona, ale není to na měřítka WWW málo? Je.

Po vydání "Tance sekyr" Sifon prohlásil, že chce pokračovat singl po singlu, případné nové album viděl v mlze. Ta se nyní zhmotnila, ovšem má trhliny. "Atomová včela" je plnohodnotnou řadovou deskou, jejíž hodnota je dosti rozporuplná. Na jedné straně nevýrazné, repetitivní, zjednodušené, tanečnější věci, pak také již známé, na předloňském živáku použité singly ("Stín", "Orel" nebo - sic nově přepracované - "Ne"), oproti nim v opozici klenoty, které fungují na první dobrou, tak, jak je u WWW dobrým zvykem - "Sněhurka" či každým poslechem rostoucí "Kleště". A právě kvůli těmto písním se vyplatí "Atomovou včelu" nenechat probzučet a věnovat jí čas. Jinak je vše jinak.

Naživo jsou WWW dál nepřekonatelní, což dokázal nedávný křest v Roxy, kde ostatně ve větší míře obstál i nový materiál. Ale když více než studiová deska zaujme - byť povedená - knižní publikace, do které je výlisek schován, je něco zle. "Atomová včela" nic neubrala na pozici WWW na piedestalu tuzemské scény. Ale také nic nepřidala. A nepředala. Škoda.

NÁZORY
  • Hm.... (šimi, 28.06.2013 09:30) Reagovat

    Koukám, že jak tady, tak na iReportu vyznívaj ty recenze tak, že ta deska nedrží pohromadě a že skladby jsou leží ladem a skladem.
    Tvláštní. Já z novinky tenhle pocit nenám ani trochu. Naopak - připadá mi, že ten celkově hodně taneční a přímočařejší háv ji drží pěkmě pohromadě.
    Navíc třeba Máj je, dle mýho, naprosto skvělá věc. Protože jestli měl být někdy zhudebněn, tak takhle nějak bych si to představoval.
    Taky nemám uplně poct, že Neureat nebo Tanec sekyr by by kdovíjak kompozičně promyšlený desky. I když je fakt, že Tanec sekyr je možná nejvrstevnatější.

    Takže celkově mě překvapilo, že oba recenzenti vnímaj tu desku naprosto odlišně než já.

    • Re: Hm.... (šimi, 28.06.2013 09:32) Reagovat

      sorry za ty překlepy, dochází mi baterka v klávesnici, tak se s tim trochu peru :)

  • OK (Eurobot, 28.06.2013 12:00) Reagovat

    Já tomu moc nerozumím, protože o koncepčnosti třeba Tance sekyr bych tady pochyboval....Nicméně je tohle album určitě lepší než 6/10 - o tom bych s autorem recenze celkem polemizoval, ale od toho se ty recenze píšou, že!? Taky mě trochu štve, že jako majitel živáku, jsem přišel o pět tracků, které opravdu na novém albu za novinky považovat nemůžu, ale celkově jsem z něj nadšen stejně jako z předchozích. Ani po dvou týdnech jsem ho z přehrávače nevyndal a točím ho pořád dokola. Neurobeat je asi nedostižný, ale neřekl bych, že se od něj WWW nějak zásadně odkloňují. Pro mě the best: Na dostřel, Máj, Auto, Sněhurka, Orel, Kleště.

  • 6/10 (adm, 28.06.2013 14:01) Reagovat

    Tanec sekyr na mě působil víc (připadal i naprosto úžasný), ale určitě bych ohodnotil víc, než 6/10. Nejsem z téhle desky zklamaný a ta knížka s textama je bomba!

  • dotaz pro majitele knihy k albu (jarecek, 28.06.2013 14:37) Reagovat

    obsahuje kniha nasledujici chybu? absence ctyr skladeb v tracklistu a tomu odpovidajici ctyri chybejici texty? tyka se jen casti atomove vcely, ne starsich desek. diky za odpoved.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Začíná festival současného umění 4 + 4 dny v pohybu 2021 (09.09.2021 11:41)
- Video: Ondřej Anděra (WWW) ON AIR: K hip hopu mě přivedla Suzanne Vega (02.11.2020 16:42)
- V novém klipu "Slunce v úplňku" od WWW Neurobeat ožívají tempery (18.02.2020 17:09)
- Naživo: Dramaturgie Metronome Festivalu se stále drží zpátky, zvítězila nadčasovost (25.06.2019 00:08)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech poprvé (24.06.2019 10:34)
- Vladimir 518 vyváží kompletní BiggBoss stáj na velkolepé turné (15.09.2015 12:58)
- Naživo: Zebra "Fucking" Katz představil v MeetFactory energickou show (14.09.2015 11:29)
- Fotogalerie: Zebra Katz se po roce vrátil na pódium MeetFactory (11.09.2015 14:01)
- Nové desky pro 28. týden (12.07.2015 05:00)
- Rozhovory: Adéla Sejkorová - Roxy si zaslouží slavit každý rok. A stylově (20.10.2014 14:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu