Vše o a od Roxette na DVD

19.06.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Konečně i pro švédské Roxette přišel čas shrnout jejich kariéru na DVD s názvem "All Videos Ever Made And More". Čtyřicítku videoklipů a dva dlouhé dokumenty však poněkud shazuje ne vždy kvalitní zvukové a místy i obrazové ztvárnění. Čtyři a půl hodiny materiálů je ale přece jen slušná dávka, která jejich příznivce potěší.
7/10

Roxette - All Videos Ever Made And More

Celkový čas: cca 268 minut
Vydavatel: EMI Czech Republic
Roxette můžete považovat za přežitek, ale nikdo jim neupře, že za svou dlouhou kariéru se jim povedla velká várka hitů, z nichž některé se bez problémů zapsaly do análů populární hudby na věky věků. Jakkoli kapela stále funguje a v mnoha zemích slaví velké úspěchy (Česko není výjimkou), doby největší slávy mají za sebou, takže se je Per s Marií rozhodli zrekapitulovat i na DVD s názvem "All Videos Ever Made And More". A i když není po technické stránce zrovna zázrak, po stránce obsahové je nabušené až po střechu, takže fandové mají rozhodně velký důvod si nosič pořídit.

Jak už jsem uvedl na začátku, po obsahové stránce se DVD nedá téměř nic vytknout. Obsahuje totiž celkem čtyřicet (!) videoklipů z celé éry kapely, přičemž pětice patří mezi raritní snímky. Kromě toho klipy doplňují i dva téměř hodinové dokumenty. Ale popořadě. Pětatřicítka videoklipů přináší v podstatě všechny singly Roxette v obrazovém ztvárnění a je na nich krásně vidět a slyšet vývoj kapely. Zatímco ty první jsou jednoduché a nijak zvlášť kvalitní, postupně se obraz i zvuk lepší a jména režisérů jako Anton Corbijn a Jonas Akerlund jsou zárukou zajímavých obrázků. Těžko z tolika klipů vybrat ty nejlepší, mně osobně nejvíce šmakují třeba "Fading Like A Flower", "Wish I Could Fly" nebo "Stars", ale vydařených je jich více. Příznivce kapely určitě potěší pětice raritních klipů, které jsou tvořeny sestřihy z televizních vystoupení a podobně, dívat se na to moc nedá, ale jako bonus je to fajn. Na disku dále najdete dva dlouhé dokumenty "The Making Of Joyride" a "Really Roxette", oba velmi informativní a výživné. První se zaměřuje na nahrávání jejich nejúspěšnější desky "Joyride" od začátku do konce, i přes promoaktivity a natáčení videoklipů, druhý je sleduje na turné.

Jak už jsem předeslal, po obsahové stránce není dévédéčku co vytknout, ovšem problém je někde jinde - ve zpracování. S přemícháním zvuku klipů do 5.1 se můžete rozloučit, je tu jen stereo a navíc je velký rozdíl v kvalitě zvuku i obrazu u starších klipů a u těch novějších. Občas je ten rozdíl skutečně propastný. Stejně tak zde nenajdete jakékoli titulky, u dokumentů se člověk těší na to, když kapela promluví švédsky, protože v té chvíli se samozřejmě anglické titulky objeví. Je to škoda, protože co do množství je nosič skutečně naplněný, ale kvalita zpracování za tímto kladem velmi pokulhává. Také bych uvítal sekce jako diskografie a podobně, bohužel zde také chybějí.

Z DVD mám velmi smíšené pocity, Roxette sice svým fanouškům za jejich peníze nabízejí skutečně hodně materiálů, ale na druhé straně v kvalitě, která neodpovídá možnostem DVD jako média. Zvukoví a obrazoví puristi si tady na své nepřijdou, fandové, kterým stačí docela dobrý obraz a docela dobrý zvuk však budou bezpochyby nadšeni.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY