Sam Smith slaví v Británii double. Madonna je po dvaceti letech poprvé bez vítězství

15.03.2015 21:59 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Velké překvapení se zrodilo tento týden v britských žebříčcích - poprvé po více než dvaceti letech se nová řadovka Madonny nedostala na vrchol. "Rebel Heart" přitom mělo začátkem týdne ohromný náskok, ten ale nakonec zlikvidoval Sam Smith s "In The Lonely Hour". Zpěvák ovládl i pořadí singlů a slaví double.
Sam Smith - Lay Me Down
© facebook interpreta
SINGLY - Třikrát musel Sam Smith vydat singl "Lay Me Down", než s ním dosáhl na jedničku v britském singlovém žebříčku. První verze z roku 2013 zakotvila na čísle čtyřicet šest, po dvou letech a obřím úspěchu debutové desky "In The Lonely Hour" se rozhodl písničku oprášit, natočil k ní klip, ve kterém uzavírá sňatek s mužem, a bylo z toho patnácté místo. Až aktuální třetí vydání a hostování Johna Legenda vedlo na špici hitparády.

"Lay Me Down" v podání obou pánů je součástí charitativní kampaně Red Nose Day. Smith díky triumfu slaví už čtvrtý #1 hit kariéry, kromě "Money On My Mind" a "Stay With Me" zažil piedestal i v "La La La" Naughty Boye.

Minule první Years & Years ustoupili s "King" na dvojku, předtím čtyři týdny vedoucí Ellie Goulding zamířila s "Love Me Like You Do" dokonce mimo stupně vítězů, na čtyřku. Předstihli ji totiž rappeři Flo Rida a Sage The Gemini s novinkou "G.D.F.R.", která si v polovině týdne dělala zálusk na zlato, nakonec ale bere bronz.

Rihanna, Kanye West a Paul McCartney s "FourFiveSeconds" sice opustili medailové stupně, stále se ale drží v první pětce. Singl se tento týden navíc stal nově nejstreamovanější písní na ostrovech, když zaznamenal přes 2,12 milionu přehrání a nahradil na čele této statistiky Ellie Goulding.

V Top 10 startuje ještě jedna novinka, Usherův třetí singl "I Don't Mind" z chystané nové desky "UR" se zabydlel na osmičce. Před ním bodují staří známí Hozier a The Weeknd, za ním pak elitní desítku uzavírají Mark Ronson a Bruno Mars a také písničkář James Bay.

Na dvacátém místě odstartovali Mumford & Sons s coldplayovsky znějící novinkou "Believe", pětašedesátku si vysloužili Muse s dalším horkým zbožím jménem "Psycho".

    Top 10 - singly:
  1. N Sam Smith feat. John Legend - Lay Me Down
  2. Years & Years - King
  3. N Flo Rida feat.Sage The Gemini - G.D.F.R.
  4. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
  5. Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
  6. Hozier - Take Me To Church
  7. The Weeknd - Earned It
  8. N Usher feat. Juicy J - I Don't Mind
  9. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
  10. James Bay - Hold Back The River

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Sam Smith - In The Lonely Hour
© facebook interpreta
DESKY - "'Rebel Heart' po prvních čtyřiadvaceti hodinách prodeje jednoznačně vede, oproti nejbližší konkurenci má trojnásobný bodový zisk," hlásala začátkem týdne britská albová hitparáda. Ještě v polovině týdne měla Madonna k dobru zhruba dvanáct tisíc kopií, nakonec ale tlaku zezadu neodolala a překvapivě na zlato nedosáhla, když ji předstihl Sam Smith s "In The Lonely Hour". Desku, která mu vynesla několik Grammy i Brit Awards, vlastní za deset měsíců od vydání už zhruba 1,7 milionu Britů.

Poslední řadovka Madonny, která v Británii nevystoupala na vrchol, byla "Bedtime Stories" z roku 1994. Od té doby následovala vítězná šňůra, nastartovaná albem "Ray Of Light" a zakončená tři roky starou nahrávkou "MDNA".

Zpěvačku samozřejmě poškodil brzký únik materiálu, prudký sešup v druhé polovině týdne ale svědčí hlavně o tom, že novinka je atraktivní především pro skalní fanoušky a v kontextu dnešního popu ničím neoslní. Jednička není jistá ani v USA, kde je Madge prognózován úbytek dvou třetin kupujících oproti debutovému týdnu s "MDNA".

Bronz uhájil Ed Sheeran s "X", z jedničky na čtyřku klesli Noel Gallagher's High Flying Birds s "Chasing Yesterday". První pětici doplňuje ještě George Ezra, na šestku si polepšila další z trvalek - Paloma Faith díky "A Perfect Contradiction". Ta se v první desítce pohybovala hlavně v prvním pololetí loňského roku, po únorových Brit Awards však zájem o ni znovu prudce vzrostl. V aktuální kole si nejlepší britská zpěvačka loňského roku podle poroty zmíněných cen polepšila o tři místa.

Na sedmičce začíná svou hitparádovou pouť Rebecca Ferguson, finalistka sedmé řady britského X Factoru. Její novinka "Lady Sings To Blues" oslavuje jazzovou legendu Billie Holiday, ze tří zpěvaččiných alb ale bere nejhorší umístění. Prvotina "Heaven" z roku 2011 byla třetí, dva roky stará "Freedom" šestá. Do první desítky se vešli ještě Taylor Swift, Royal Blood a The Overtones.

    Top 10 - alba:
  1. Sam Smith - In The Lonely Hour
  2. N Madonna - Rebel Heart
  3. Ed Sheeran - X
  4. Noel Gallagher's High Flying Birds - Chasing Yesterday
  5. George Ezra - Wanted On Voyage
  6. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  7. N Rebecca Ferguson - Lady Sings The Blues
  8. Taylor Swift - 1989
  9. Royal Blood - Royal Blood
  10. The Overtones - Sweet Soul Music

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY