Big Sean a Kid Rock ovládli americké žebříčky

05.03.2015 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Dva odlišné žánry se sešly na špici americké deskové hitparády, hiphop reprezentovaný Big Seanem a rock v podání Kid Rocka. Imagine Dragons po zlatém startu úplně propadli. Singly podeváté ovládl Mark Ronson, do první desítky se dostal Pitbull s Ne-Yem a nejvýše debutovali Zedd se Selenou Gomez.
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - Devět týdnů v čele. Je možné, že už po prvních dvou měsících byl stanoven největší hit celého roku 2015? "Uptown Funk!" Marka Ronsona a Bruna Marsa nadále dominuje singlům, popáté navíc ovládl všechny měřítkové segmenty. Přidal dalších 240 tisíc downloadů, 18,8 milionů streamů a obrovských 189,8 milionů impresí v rádiích.

V celkovém váženém hodnocení "Funk" ztratil čtyři procenta. Pronásledovatel "Loud" sice jen procenta dvě, ale i tak měla skladba Eda Sheerana ke zlatu daleko. Zpěvák už na stříbru čeká sedm týdnů, naposledy se takto zasekl Psy s "Gangnam Style" před třemi lety. Vůbec nejdéle na čísle dvě pobyli a výše nedosáhli Foreigner s "Waiting For A Girl Like You" a Missy Elliott s "Work It", na vítězství se marně těšili 10 týdnů.

Jak to vypadá s ostatními adepty na trůn? Maroon 5 se s "Sugar" poprvé objevili na pódiu, když si z pětky polepšili na bronz a mají šanci překonat Eda, pokud jim budou rádia dál stoupat. Třetí stupínek ukradli Ellie Goulding, která s "Love Me Like You Do" tedy skončila čtvrtá.

Rihanna s "FourFiveSeconds" zamířila pro změnu nahoru, pětky dosáhla jako Streaming Gainer, když si díky přidání do Spotify polepšila o polovinu na 5,8 milionů streamů. Hozier ztratil jedno místo, stále však zůstává v čele Hot Rock Songs dvacátým týdnem. Taylor Swift se prohodily singly, "Style" už dopadlo lépe než "Blank Space" a bylo počtvrté za sebou Airplay Gainerem. The Weeknd obhájil devítku.

Jedinou novou tváří, nebo tvářemi, v Top 10 jsou Pitbull a Ne-Yo. Díky "Time Of Our Lives" se tak Mr. Worldwide dostává do elitní desítky poprvé od "Timber", který v roce 2013 hitparádu ovládl, a celkově podesáté. Pro Ne-Ya je to třinácté takové umístění.

Už v druhé desítce najdeme nejvyšší novinku, má ji na svědomí hvězdný pár Zedd - Selena Gomez. Chytlavé "I Want You To Know" odstartovalo na sedmnáctce.

    Top 10 - singly:
  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  2. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  3. Maroon 5 - Sugar
  4. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
  5. Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
  6. Hozier - Take Me To Church
  7. Taylor Swift - Style
  8. Taylor Swift - Blank Space
  9. The Weeknd - Earned It
  10. Pitbull & Ne-Yo - Time Of Our Lives

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Big Sean - Dark Sky Paradise
© facebook interpreta
DESKY - Big Sean se před deseti lety setkal s Kanyem Westem, když za ním bez oznámení přišel do jednoho rádia a prezentoval mu svoje skills. Drzost se vyplatila, za dva roky ho podepsal na svém labelu G.O.O.D. Music, pod kterým debutoval v roce 2011. "Finally Famous" i následující "Hall Of Fame" dosáhlo bronzu. Nyní však třetí nahrávka "Dark Sky Paradise" konečně získává zlato. 173 tisíc jednotek značí velmi dobrý úvodní týden, 139 tisíc v čistých prodejích je téměř dvojnásobek předešlých startů. Album uvedl úspěšný singl "I Don't Fuck With You".

Stříbro bral Kid Rock. "First Kiss" je jeho desáté album a pouze "Rock n Roll Jesus" dosáhlo vyšší pozice, tedy zlata. Ze 146 tisíc jednotek bylo 137 tisíc v celých albech, takže v Top Album Sales málem rappera porazil. Zbylou novinkou v Top 10 je společné album Chrisa Browna a Tygy "Fan Of A Fan: The Album" na sedmičce.

Soundtrack z "Padesáti odstínů šedi" opět ztratil jen třetinu jednotek, takže se udržel na bronzu, když pod něj spadl Drake. Hodně dolů se musíme podívat po vítězi minulého týdne, Imagine Dragons. I s přepočtem streamů si kapela pohoršila o 72 %, s 55 tisíci jednotkami skončila až devátá.

Slušným úspěchem se dá nazvat jedenácté místo Led Zeppelin. Re-edice "Physical Graffiti" mimochodem v ČR získala zlato. Z velkého množství dalších novinek bych ještě vypíchl číslo 26, které obsadili Skrillex a Diplo s "Jack Ü".

    Top 10 - alba:
  1.  N Big Sean - Dark Sky Paradise (173 tisíc jednotek)
  2.  N Kid Rock - First Kiss (146)
  3. ▬ Různí - Fifty Shades Of Grey Soundtrack (108, -35 %)
  4. Drake - If You're Reading This It's Too Late (99, -47 %)
  5. Taylor Swift - 1989 (78, -15 %)
  6. Ed Sheeran - X (73, -10 % %)
  7.  N Chris Brown & Tyga - Fan Of A Fan: The Album (67)
  8. Sam Smith - In The Lonely Hour (60, -17 %)
  9. Imagine Dragons - Smoke + Mirrors (55, -72 %)
  10. Maroon 5 - V (49, +6 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY