Spirituál kvintet slaví padesát pět let činnosti výpravným boxem s deseti CD a retrospektivním DVD

05.03.2015 09:02 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Spirituál kvintet letos slaví padesát pět let aktivní činnosti a to si zasluhuje vydání něčeho speciálního. Supraphon ve spolupráci s Jiřím Tichotou tak uvádí v život box, ve kterém zájemci najdou prvních osm řadových alb, CD se singlovými a raritními nahrávkami, úplně nové písně z podzimu 2014 a reedici retrospektivního DVD.

Spirituál Kvintet - Hudbou propojená zem
© facebook interpreta
Digitálně remasterované nahrávky jsou umístěny v obalech vycházejících z těch původních. Podtitul celého kompletu nese název "Hudbou propojený svět". "Vyznáváme, že Spirituál kvintet nikdy neusiloval o věrné kopírování cizích či domácích předloh - i když naše první publikum nemělo dlouho možnost slyšet tak nepřeberné množství originálních nahrávek jako publikum dnešní, pro které prostá imitace už nemá smysl vůbec. Napodobování způsobu zpěvu, nebo dokonce vnějších rekvizit jako oblékání, účesů, mikrofonů atd. nám vždy připadalo dětinské a směšné jako soutěže namaskovaných Elvisů. Nečernili jsme se jako kdysi běloši v minstrel show, hledali jsme vlastní pojetí, vyhovující našim záměrům i naturelu konkrétního obsazení," říká Jiří Tichota.

Na bonusových CD je k nalezení dvacítka historických záznamů (CD "První krůčky") i to nejlepší ze singlů a koncertů ("Co na albech nenajdete"). Nechybí také zcela čerstvé písničky aktuální sestavy. DVD bylo původně vydáno před deseti lety k pětačtyřicátému výročí kvintetu a obsahuje přes tři hodiny televizních záznamů z koncertů, střihových pořadů, vystoupení z dob sametové revoluce a mnoho jiných obrazových materiálů. Nechybí ani rozsáhlá fotogalerie.

Osmadvacetistránkový booklet je plný komentářů, vzpomínek, statistik a fotografií.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY