Placebo slaví dvacet let existence. A opouští je bubeník

13.02.2015 12:58 - Veronika Ondečková | foto: placeboworld.co.uk

Když si člověk vzpomene na to, jak nadějné bývaly začátky britpopové stálice Placebo, trochu zamrzí, že dvacáté výročí své existence oslavuje za situace, kdy dávno ustrnula na zcela mrtvém bodě. Formace se poslední roky zoufale plácá ve svých starších a ne zrovna nejpovedenějších nahrávkách, jen aby měla čím zásobovat fanoušky. Jejich zatím poslední studiovou deskou je"Loud Like Love" z roku 2013, kterou lze řadit leda do kategorie otravného průměru a kterou představili i na rozpačitě přijatém koncertě v Praze. Na novinku si ještě chvíli počkáte, protože nyní je na řadě ohlížení do minulosti.

Výročí svého založení se kapela rozhodla uctít dvouletým oslavováním starých časů. Od nynějška do roku 2016 můžete od Placebo očekávat plnou náruč retrospektivy. Jaké, to se nechte představit, každopádně jistým dárkem pro příznivce Deezeru a jiných streamovacích služeb bude postupné uveřejňování diskografie skupiny. Počínaje 16. únorem skupina vypustí každý týden jedno ze svých alb, a to chronologicky od eponymního debutu až po předloňské "Loud Like Love". Dosud byste totiž na streamovacích službách po Placebo, vyjma poslední desky, pátrali marně.

Kapelu před nedávnem opustil dlouholetý člen, bubeník Steve Forest (ten pokérovanej kluk, co v roce 2008 nahradil předchůdce Stevea Hewitta). Zdá se, že Placebo mají smůlu na bubeníky. Prapůvodní hráč na bicí Robet Schultzberg nevydržel déle než do devadesátého šestého a Steve Hewitt zhruba dvanáct let. Všichni dosavadní bubeníci prý však tvrdé jádro ve složení Brian Molko a Stefan Olsdal opustili v přátelském duchu.

Během nadcházejícího turné, které skupina ohlásila pro Británii a několik evropských měst (plus Maroko), se na pódiu za bicími představí Matt Lunn, starý kamarád Placebo a ex-člen Colour of Fire. Matt se s kapelou objevil naživo už v minulosti, například při turné v roce 2004, zřejmě se však jedná o pouhé provizorní řešení a formace v uvedeném složení nemá v úmyslu setrvat i po skončení šňůry.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY