V USA uspěl rock: Fall Out Boy a Marilyn Manson v první desítce

29.01.2015 21:33 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Kapela Fall Out Boy s deskou "American Beauty / American Psycho" dokonce získala zlato za prodej téměř dvou set tisíc kusů. Mansona na osmičce předehnaly ještě novinky Joeyho Bada$$e a The Decemberists. V singlech upevnil vedení Mark Ronson a do první desítky se dostal i singl Fall Out Boy "Centuries".
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - Ve čtvrtém týdnu na čele se "Uptown Funk!" stal lídrem i všech segmentů žebříčku. Digital Songs vyhrál s 341 tisíci stažení (- 15 %), dominoval Streaming Songs s 15,1 miliony přehrání a 13% nárůst na 153 milionů impresí zaručil i zlato v Radio Songs. Pro Bruna Marse to je šesté rádiové prvenství.

Pouze čtyřem songům se předtím podařilo zvítězit ve všech měřítkách vzorce Hot 100 najednou. Navíc singl Marka Ronsona vede i On-Demand Songs, podmnožinu Streaming Songs (počítá jen Spotify a podobné služby), což simultánně zvládla už pouze Iggy Azalea s "Fancy".

Stříbro obhájil Ed Sheeran s "Thinking Out Loud" s lehkou ztrátou downloadů, ale nárůstem v streamech a rádiích. Hozier si prohodil místo s Taylor Swift, ta se tak umístila za sebou s "Blank Space" a "Shake It Off".

Maroon 5 s "Sugar" v druhém týdnu vystoupali na šestku, čímž odsunuli Meghan Trainor a Sama Smithe. Nick Jonas zopakoval devítku, první desítku ale nově uzavírají Fall Out Boy. Suzanne Vega-samplující "Centuries" je čtvrtým Top 10 hitem kapely, na tento si však počkali dlouhých osm let.

Hned po třech týdnech od debutu se do druhé desítky dostala Ellie Goulding s "Love Me Like You Do", pomohli jí nově video, samozřejmě využívající motivy "Padesáti odstínů šedi". Největší Digital Gainer ale byl její kolega The Weeknd, premiéra klipu "Earned It" vystřelila ze sedmdesátky na 27. příčku.

Nejvyšší novinkou byla píseň "FourFiveSeconds" Rihanny s Kanyem Westem a Paulem McCartneym. Na první poslech zní jako nějaký skrytý track po pauze v pátnácté stopě deluxe verze připravované desky. Za pouhé dva dny od vydání dosáhla na 53 tisíc stažení. Skladbu si bohužel musíte koupit, oficiálně ke streamu není.

    Top 10 - singly:
  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  2. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  3. Hozier - Take Me To Church
  4. Taylor Swift - Blank Space
  5. Taylor Swift - Shake It Off
  6. Maroon 5 - Sugar
  7. Meghan Trainor - Lips Are Movin
  8. Sam Smith - I'm Not The Only One
  9. Nick Jonas - Jealous
  10. Fall Out Boy - Centuries

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Fall Out Boy - American Beauty / American Psycho
© facebook interpreta
DESKY - "American Beauty / American Psycho" je šesté album Fall Out Boy a jako třetímu se povedlo dosáhnout zlata. 192 tisíc prodaných kusů je druhý nejlepší start skupiny, překonává dva roky starý "Save Rock And Roll", lépe debutovali pouze s "Infinity on High" (260 tisíc). Pro rock je to dobré znamení, za poslední dva roky více prodali už pouze Coldplay, 383 tisíc kusů "Ghost Stories". S přepočtem streamů a downloadů skladeb se novince Falloutů připsalo celkem 218 tisíc jednotek.

Minulá vítězka Meghan Trainor ztratila téměř dvě třetiny jednotek a spadla na bronz, když stříbro opět obsadila Taylor Swift, která polevuje mnohem pomaleji i po třinácti týdench v hitparádě. Čtyřku si zopakoval Ed Sheeran a šestku Nicki Minaj.

Na pětce najdeme novinku, debutové album Joeyho Bada$$a "B4.Da.$$", vyslovujeme "before da money". Dvacetiletý nováček tak v přímém souboji porazil zkušeného Lupeho Fiasca, jehož "Tetsuo & Youth" skončilo až čtrnácté. V počtu jednotek to bylo 58 vs 42 tisíc. Obě desky kritika chválí, tu Lupeho však mimořádně.

Od hiphopu se vrátíme zase k rocku, indiefolkoví The Decemberists se sedmým počinem "What A Terrible World, What A Beautiful World" obsadili sedmičku s 51 tisíci jednotkami a stejného výsledku dosáhl i Marilyn Manson s "The Pale Emperor". Vyjma debutu se tak pouze jedno Mansonovo album nevlezlo do Top 10.

Zbývá dodat, že kompilace "2015 GRAMMY Nominees" obsadila dvanáctku a Björk s "Vulnicura" po urychleném vydání z důvodu leaku odstarovala na dvacítce.

Je možné, že příští týden se na první místo vrátí Taylor Swift. Nejvyšší novinku si připíše Ne-Yo, od "Non-Fiction" se však nečekají vysoké prodeje.

    Top 10 - alba:
  1.  N Fall Out Boy - American Beauty / American Psycho (218 tisíc jednotek)
  2. Taylor Swift - 1989 (119, -9 %)
  3. Meghan Trainor - Title (86, -64 %)
  4. Ed Sheeran - X (76, -3 %)
  5.  N Joey Bada$$ - B4.Da.$$ (58)
  6. Nicki Minaj - The Pinkprint (54, -1 %)
  7.  N The Decemberists - What A Terrible World, What A Beautiful World (51)
  8.  N Marilyn Manson - The Pale Emperor (51)
  9. Sam Smith - In The Lonely Hour (50, +1 %)
  10. Mark Ronson - Uptown Special (49, -37 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY