Gerard Way z My Chemical Romance vydal sebevědomý sólový debut, už ve středu ho představí v Praze

26.01.2015 11:53 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Osobnost Gerarda Waye vždycky vyzařovala nesporný talent a všestrannost. Po celých deset let existence byl tahounem kultovního fenoménu My Chemical Romance, který z velké části právě díky jeho přínosu setrval o krok napřed oproti zbytku tak trochu uměle vytvořené emo scény. MCR od začátku těžili především ze tří základních esencí, a to mimořádně silných melodií, punkové rozervanosti a glamového pozlátka, které se dohromady ukázaly být mimořádně účinných receptem na úspěch.

Kapela, která má na svědomí hity jako "Helena", "I'm Not OK (I Promise)" nebo "Welcome To The Black Parade" po vydání alba "Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoy" z roku 2010 prodělala řízený (a podle všeho pouze krátkodobý) rozchod, což Gerarda Waye, tehdy už v roli manžela, otce a dávno ne depresivního frontmana závislého na kde čem, konečně uvolnilo pro jeho sólový projekt. V roce 2014 se ponořil do práce, jejímž výsledkem se stalo pořád ještě čerstvé album "Hesitant Alien". Svůj debut Gerard Way popisuje jako nahrávku výrazně ovlivněnou britpopem a glam-rockovou tradicí. Co tím myslel, vyzní naplno až při jejím pečlivém poslechu. Do zhruba čtyřiceti minut stopáže se podařilo inteligentním způsobem narvat tolik odkazů na jeho ostrovní oblíbence a ikony jako Davida Bowieho nebo T. Rex, že to ani při opakovaném poslechu nepřestává překvapovat. Album "Hesitant Alien" přitom nepostrádá punkový náboj, který si Gerard přinesl z My Chemical Romance.

Úspěšný debut Gerard Way nedávno vyvezl na celosvětové turné. Jeho evropská část v roce 2015 čítá zatím pouze osm ohlášených zastávek, Česko mezi nimi ale naštěstí nechybí. Už ve středu 28. února se Gerard Way představí v pražském Lucerna Music Baru. Vstupenky na koncert mizí rychle, ještě stále je ale můžete pořídit prostřednictvím předprodeje, a to za cenu 479 Kč.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY