V Británii vedou "Uptown Funk" a Ezra, známe i vítěze výročních žebříčků

04.01.2015 22:45 - Josef Martínek | foto: Čestmír Jíra / musicserver

Britská singlová hitparáda v prvním lednovém týdnu změnu na jedničce nehlásí, stále vedou Mark Ronson a Bruno Mars, to v albech střídá Eda Sheerana na vrcholu George Ezra. Mrzet ho to ale tolik nemusí - "X" se stalo nejprodávanější deskou roku 2014. Singlům loni dominoval Pharrell Williams s "Happy".
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - První britský singlový žebříček v roce 2015 hlásí stejného vítěze jako ten poslední v roce minulém - celkově potřetí vítězí Mark Ronson a Bruno Mars s hitem "Uptown Funk". Potřetí také navyšují rekord v počtu dosažených streamů - za uplynulý týden jich bylo hned 2,56 milionu, což je zhruba o sedmdesát tisíc víc než hodnota týden starého předchozího maxima.

Na dvojce debutuje jednadvacetiletý nottinghamský DJ Philip George se singlem "Wish You Were Mine". K úspěchu jistě pomohl i Stevie Wonder, jehož "My Cherie Amour" bylo do hitu vysamplováno. Bronz si i tentokrát odnáší Ed Sheeran s baladou "Thinking Out Loud", která se na medailových pozicích drží už slušnou řádku týdnů.

V Top 10 pochopitelně celkově k žádnému zemětřesení nedošlo, v prvním lednovém kole se žádná smršť novinek nekonala, na předních příčkách proto najdeme stejná jména jako před týdnem. Vítěz X Factoru Ben Haenow opustil elitní trojici a spadl na čtyřku, za ním následují pátá Taylor Swift s "Blank Space", šestí Olly Murs a Demi Lovato zásluhou "Up", profláklý hit "All About That Bass" Meghan Trainor, Take That a také Alesso ve spolupráci s Tove Lo. Větší skok přináší aspoň desátá příčka, kam se ze třetí desítky vyšplhal Hozier a "Take Me To Church".

Druhou a poslední novinku v hlavní Top 40 najdeme na pětatřicítce - Kanye West a Paul McCartney vletěli do nového roku spoluprací "Only One".

    Top 10 - singly:
  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
  2. N Philip George - Wish You Were Mine
  3. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  4. Ben Haenow - Something I Need
  5. Taylor Swift - Blank Space
  6. Olly Murs feat. Demi Lovato - Up
  7. Meghan Trainor - All About That Bass
  8. Take That - These Days
  9. Alesso feat. Tove Lo - Heroes (We Could Be)
  10. Hozier - Take Me To Church

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Nejúspěšnější singly roku 2014

Pharrell Williams - Happy
© facebook interpreta
Pharrell Williams, Clean Bandit feat. Jess Glynne a John Legend - toto pořadí platilo na konci června 2014 v žebříčku nejúspěšnějších singlů roku a druhé pololetí na něm nic nezměnilo. Pharrell díky úspěchu "Happy" navázal na ostrovní triumf v roce 2013 - tenkrát jsme jeho jméno nalezli na prvním i druhém místě, s jeho pomocí totiž triumfoval Robin Thicke s "Blurred Lines" a stříbro brali Daft Punk díky "Get Lucky". Jeho vlastní hit tentokrát vyhrál s celkovým počtem 1,62 milionu bodů - 1,5 milionu z nich tvořily prodeje, čímž se singl stal i nejčastěji kupovaným songem roku na ostrovech.

Ve streamech ale kralovali Clean Bandit s "Rather Be" - písnička nasbírala za rok 39,7 milionu přehrání. Vzhledem k tomu, že do výsledného vzorce se započítává jen setina z tohoto čísla, celkově nasbírala spolupráce s Jess Glynne jen 1,29 bodů a na jedničku to nestačilo. Třetí příčku obsadil John Legend s "All Of Me" (1,2 milionu).

V Top 5 se nacházejí ještě Mr Probz a remixér Robin Schulz s "Waves" a také Ed Sheeran s "Thinking Out Loud". V současnosti nejpopulárnější britský písničkář byl navíc ve své domovině nejstreamovanějším umělcem v roce 2014. A to je v roce, ve kterém celkový počet přehrání songů ve službách Spotify, Deezer, Napster a O2 Tracks narostl z loňských 7,5 bilionu na dvojnásobek, úctyhodné postavení.

Níže přikládáme Top 10, pokud byste chtěli znát i pořadí na dalších místech, zavítejte sem.

1. Pharrell Williams - Happy
2. Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be
3. John Legend - All Of Me
4. Mr Probz - Waves
5. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
6. Ella Henderson - Ghost
7. Sam Smith - Stay With Me
8. Meghan Trainor - All About That Bass
9. Pitbull feat. Kesha - Timber
10. George Ezra - Budapest


George Ezra - Wanted On Voyage
© facebook interpreta
DESKY - Po vánočních hodech, kdy prodal dva týdny po sobě vždy přes dvě stě tisíc kopií, zažil Ed Sheeran s novým rokem vystřízlivění a tentokrát s "X" nejen nepřekonal šestimístnou cifru, ale ani nevyhrál. Na jedničku se totiž vrátil jeho písničkářský kolega George Ezra, který se s "Wanted On Voyage" na vrcholu ocitl poprvé v říjnu, čtrnáct týdnů po červnovém vydání. Nyní se do čela vrací a odsouvá Sheerana na dvojku a Sama Smitha na bronz. Všichni tři pánové na medailových pozicích vydali svá alba už v první polovině loňského roku a od té doby se s nimi v první desítce setkáváme pravidelně. Že loňský rok pro ně byl opravdu úspěšným, dokazují i celoroční prodeje v infoboxu níže.

Zatímco stupně vítězů si podmanili muži, těsně pod nimi úřadovaly zástupkyně něžnějšího pohlaví. Taylor Swift si s deskou "1989" polepšila o tři příčky na čtyřku a za ní najdeme Palomu Faith, jejíž nahrávka "A Perfect Condtradiction" bodovala hlavně v první polovině loňského roku. Minulý týden se ale do Top 10 vrátila a tentokrát se vydrápala rovnou na pětku.

Olly Murs, Ella Henderson a One Direction svou příslušnost v první desítce neztratili, když tentokrát berou šesté, sedmé a deváté místo. O návraty se postarali Calvin Harris, jenž je s deskou "Motion" osmý, a desátí The Script zásluhu "No Sound Without Silence".

    Top 10 - alba:
  1. George Ezra - Wanted On Voyage
  2. Ed Sheeran - X
  3. Sam Smith - In The Lonely Hour
  4. Taylor Swift - 1989
  5. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  6. Olly Murs - Never Been Better
  7. Ella Henderson - Chapter One
  8. Calvin Harris - Motion
  9. One Direction - Four
  10. The Script - No Sound Without Silence

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.

Nejúspěšnější alba roku 2014

Ed Sheeran - X
© facebook interpreta
Na rozdíl od singlů se oproti pololetní bilanci pořadí na prvních třech pozicích v žebříčku nejprodávanějších alb roku úplně změnilo. Na konci června vydaná deska "X" Eda Sheerana se na domácím trhu stala prodejním bestsellerem a výsledných 1 689 000 udaných kopií v konečném účtování roku 2014 je hodno poklony. Jedná se o nejvyšší roční sumu od triumfálního, skoro čtyřmilionového tažení Adele v roce 2011. Před rokem přitom One Direction na vítězství stačilo dostat k fanouškům 685 tisíc jednotek "Midnight Memories".

Přes milion se letos přehoupl i Sam Smith s "In The Lonely Hour" (1 248 000) a druhým debutem v Top 3 je bronzový "Wanted On Voyage" George Ezry. Ten má ke konci roku 2014 rovněž nezanedbatelných 678 tisíc majitelů. Trojice nejúspěšnějších desek roku se symbolicky (leč v jiném pořadí) na stupních vítězů seřadila i v první týden roku 2015, jak jste si už mohli přečíst výše.

V pololetí vedoucí "Ghost Stories" Coldplay registruje finální žebříček nakonec na pětce, předčil je i čtvrtý Paolo Nutini s "Casustic Love". Nejprodávanějším ženským počinem roku se honosí Paloma Faith zásluhou šestky "A Perfect Contradiction". Top 10 si můžete prostudovat níže, kompletní první čtyřicítku najdete tady.

1. Ed Sheeran - X
2. Sam Smith - In The Lonely Hour
3. George Ezra - Wanted On Voyage
4. Paolo Nutini - Caustic Love
5. Coldplay - Ghost Stories
6. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
7. One Direction - Four
8. Olly Murs - Never Been Better
9. Pink Floyd - The Endless River
10. Take That - III




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY