Taylor Swift si prodloužila vládnutí v USA, AC/DC brali bronz

11.12.2014 20:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Singl "Blank Space" i deska "1989" nadále vévodí pořadí amerických hitparád. Hozier se v písních zařadil za ni, když přeskočil Meghan Trainor. Nejvyšší novinku měl Ed Sheeran. Albovým debutům dominovali AC/DC s "Rock Or Bust", špatně si nevedla Mary J. Blige.
Taylor Swift - Blank Space
© facebook interpreta
SINGLY - Náskok "Blank Space" je stále obrovský. Downloady sice spadly o čtvrtinu na 254 tisíc a streamy o 15 % na 12 milionů, dokupy se 131 miliony impresí v rádiích (+ 17 %, Airplay Gainer popáté za sebou) je však odstup od stříbrného místa obrovský.

Dvojku však tentokrát neměla Meghan Trainor, ale Hozier. Ten zaregistroval 157 tisíc stažení, 8,3 milionů streamů (+17 %) a 70 milionů impresí (+16 %).

Zajímavostí je, že poprvé po čtrnácti týdnech je na prvních dvou místech i někdo jiný než Taylor nebo Meghan. Za celou historii Billboard Hot 100 se tak dlouhá série duopolizace prvních dvou míst nepřihodila. Dosud nejdéle takto blokovali konkurenci The Beatles a Lesley Gore, v šedesátých letech po dobu třinácti týdnů. Z toho však hned deset týdnů byli Beatles na prvním i druhém místě naráz.

"All About That Bass" sice spadlo na bronz, novinku "Lips Are Movin" ale už najdeme v první desítce. Osmičku získala zejména díky nárůstům ve streamech a rádiích.

Maroon 5 si polepšili na čtyřku, rádia vedou před Taylor už jen o jeden milion. Až na pětku teprve po čtyřech týdnech vyšplhali Mark Ronson a Bruno Mars, když se "Uptown Funk!" pořádně rozjel v rádiích a streamech. Pro Marse to už je jedenácté Top 5 umístění.

"Shake It Off" spadlo na šestku, sedmičku udržel Sam Smith, stejně jako Ariana Grande desítku, a na devítku si polepšil Nick Jonas. Z Top 10 vypadla Tove Lo a Selena Gomez. Po nich na třináctce se už nachází Beyoncé s dva týdny starým "7/11".

Do třetí desítky se posunuli O.T. Genasis s "CoCo" a Ed Sheeran s "Thinking Out Loud", který má zároveň nejvyšší novinku, "Make It Rain" na třicet čtyřce. Na 87. příčce debutují Lilly Wood & The Prick s "Prayer In C" v remixu Robina Schulze.

    Top 10 - singly:
  1. Taylor Swift - Blank Space
  2. Hozier - Take Me To Church
  3. Meghan Trainor - All About That Bass
  4. Maroon 5 - Animals
  5. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  6. Taylor Swift - Shake It Off
  7. Sam Smith - I'm Not The Only One
  8. Meghan Trainor - Lips Are Movin
  9. Nick Jonas - Jealous
  10. Ariana Grande feat. The Weeknd - Love Me Harder

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Taylor Swift - 1989
© facebook interpreta
DESKY - Jak moc ovlivňuje nové zohledňování downloadů a streamů jednotlivých skladeb desky celkové pořadí Billboard 200? Billboard informoval, že přepočty stažení a streamů na ekvivalenty prodejů alb odpovídaly 19 % započítaných jednotek. Na konci článku již najdete odkaz i na pořadí Top Album Sales, tedy původní hitparádu čistě dle prodeje celých desek. Pokud to v článcích Billboard bude uvedeno, tyto prodeje budu uvádět, v tabulce však musí zůstat celkové jednotky i s TEA a SEA, protože někdy prodejní číslo prostě nezjistím.

Stupně vítězů jsou tentokrát stejné v Billboard 200 i Top Album Sales. "1989" Taylor Swift přidalo pátý týden v čele. S 230 tisíci prodeje a 274 tisíci jednotkami celkem však náskok na Pentatonix nebyl příliš velký, když ti dosáhli 208, respektive 221 tisíc.

Bronz a tím deváté Top 10 umístění vybojovali AC/DC s novinkou "Rock Or Bust". Ze 174 tisíc jen 2 tisíce připadly na streamové a downloadové ekvivalenty. Výsledek je však miniaturní ve srovnání s více než třičtvrtěmilionovým startem předchozího "Black Ice".

To Samovi Smithovi výsledky skladeb pomohly výrazněji, z 30 %, a byla z toho čtyřka "In The Lonely Hour". One Direction spadli na pětku a za ně se posunuli vánoční Idina Menzel a Michael Bublé.

V Top 10 najdeme ještě Gartha Brookse a "Frozen Soundtrack" a také novinku Mary J. Blige. Deváté místo sice po zlatech a stříbrech z 90. a 00. let není žádná sláva, umístění "The London Sessions" je však lepší než posledních dvou desek. Na 29. pozici najdeme "A Better Tomorrow", první album Wu-Tang Clan po sedmi letech, a na čtyřicet jedničce skončili She & Him s "Classics".

Příští týden očekáváme největší hiphopový start roku, J. Cole s "Forest Hills Drive" míří ke třem stům tisíců. V roce tragickém pro rappery se tak může stát jeho největším hráčem.

    Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - 1989 (274 tisíc jednotek, -19 %)
  2. Pentatonix - That's Christmas To Me (221, -3 %)
  3.  N AC/DC - Rock Or Bust (174)
  4. Sam Smith - In The Lonely Hour (81, - 35%)
  5. One Direction - Four (74, -40 %)
  6. Idina Menzel - Holiday Wishes (66, +14 %)
  7. Michael Bublé - Christmas (66, +18 %)
  8. Garth Brooks - Man Against Machine (57, -10 %)
  9.  N Mary J. Blige - The London Sessions (57)
  10. ▼ Různí - Frozen Soundtrack (43, -39 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY