Kieslowski křtili duety v duchu "Mezi lopatky"

25.10.2014 13:03 - Wojciech Nowacki | foto: Honza Průša, musicserver.cz

Kieslowski mají venku novou desku "Mezi lopatky" a konečně mohli její vydání oslavit v pražském Paláci Akropolis, případně potkat fanoušky v žižkovském Musictownu. Hudba této dvojice patří v České republice aktuálně na špičku a její živá vystoupení jsou důkazem čistého a přirozeného talentu.

Live: Kieslowski

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 23. října 2014
support: Števo Šanta
Fotogalerie

Proč právě dvojici Kieslowski lze v současné době považovat za špičkové české interprety? Protože málokdo tak skvěle zvládá jednoduchou a přitom souznění vyžadující formu duetu. Interakce charakterů a hudební napětí mezi Marií a Davidem jsou jedinečné. Skladby vynikají neuvěřitelnou chytlavostí, jsou silné a jednoduché, ale zároveň nespadají do klišé a banality. Znamenitým důkazem tohoto tvrzení byla deska "Na lože" - přímá, výrazná a intenzivní.

Kieslowski, Palác Akropolis, Praha, 23.10.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
I proto byla očekávání před novým albem vysoká, Kieslowski je ale opět naplnili. "Mezi lopatky" znovu potvrzuje, že Marie a David jsou u nás z hlediska kompozic a přirozeného písničkářství nepřekonatelní. Stejně vysoká úroveň skladeb přinesla ale lehce změněnou podobu. Díky značkové produkci Jana P. Muchowa se zvuk Kieslowski stal pochopitelně bohatší, ale mírně narušena zůstala integrita dua v jeho přirozené podobě.

Není překvapením, že Jan P. Muchow se poprvé objevil na scéně při písni "Ve větru", která asi nejvíc připomíná jeho tvorbu (a domovských Ecstasy Of St. Theresa). Většinou se ale držel skromně v pozadí a doprovázel hlavní aktéry pomocí svých basových linek, až při této příležitosti bylo zapotřebí, aby se přidaly i živé perkuse. Podle slov Marie byl koncert v Palác Akropolis asi první a poslední zkouškou Kieslowski s Muchowem - několikrát v průběhu večera se vyskytly malé chybičky, ale právě proto formace živě působí tak roztomile a přitažlivě.

Kieslowski, Palác Akropolis, Praha, 23.10.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Klíčem komunikace mezi Marií, Davidem a publikem je přirozený, občas sebeironický humor. Dívčí polovička může opakovat, že ona je ta trapná a její kolega ten vtipný, ale i když s sebou na křest vlastní desky zapomněli vzít aspoň cédéčko nebo čerstvě vylisovaný vinyl, byla to jenom příležitost, aby dokázali vtip a přátelskou náladu večera.

Fascinující je zatím kontrast mezi soukromým humorem Kieslowski a slovy písní. Melancholické, většinou trpké texty jenom doplňuje silná, výjimečná hudba. A je jedno, jestli je to pouze jemný klavír nebo občas skoro noiseová kytara. Všechno do sebe zapadá - talent, emoce, reakce publika. Koncerty Kieslowski se nejenom příjemně poslouchají a pozorují, ale hlavně prožívají. Už je to oficiální, nová deska je pokřtěna a úžasný duet může pokračovat dál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY