shop.musicserver.cz
David Pomahač - Jsem takovej věčnej debutant

David Pomahač - Jsem takovej věčnej debutant

Vydáno: 12.05.2020 09:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Honza Průša

Davida Pomahače můžete znát především díky projektu Kieslowski. Aktuálně se realizuje sólově: vydal desku "Do tmy je daleko", kterou považuje za svůj nejosobnější počin. "Nejlehčí bylo rozhodnutí, že ji udělám, a nejtěžší ji dodělat," přibližuje vznik nahrávky, o níž hovoří jako o zpovědi.

David Pomahač
© Klára Vaculíková
Jsi romantik, poetik a melancholik v jednom balení s písněmi o hledání toho, co vlastně hledáme úplně všichni. Myslíš si, že bez neustálého hledání by neměl život smysl?

Je to možný. Ale já o životě nic nevím...

Proč myslíš? Nepodceňuješ se? Narážím i na fakt, že úvodní písnička začíná slovy: "Obvykle se nemám rád, nemám žádný slitování…" Jsi často takto tvrdý sám na sebe?

Tvrdej nevím, asi jo. Já se tak opravdu často cejtím. Mám to se sebou těžký a ne snadno si hledám aspoň něco, s čím bych na sobě moh' bejt spokojenej. Ale někdy nemám slitování ani s okolím. (smích)

Je tvoje čerstvá sólovka splněním snu, nebo to vyplynulo samo?

To vzniklo ze situace. Nijak jsem po sólu neprahnul. Ale Marie skončila v Kieslowski, když jsem pracoval na projektu Tvrdý/Pomahač loni na jaře, a když se nám nepodařilo práci dokončit, řekl jsem si, že budu prostě hrát sám za sebe.

David Pomahač
© Vítek Bedrna
Jaké to je jít s kůží na trh?

Je to stejný, furt jsou ta kůže a písničky moje. Jen je to složitější budovat od začátku všechno se jménem, který nikdo nezná.

Cítil jsi kvůli tomu břímě, více odpovědnosti? Co sis odnesl z natáčení?

Těžký bylo jen zjistit, co chci vlastně vyprávět a jakým jazykem.

A co ti pomohlo rozklíčovat, jakou cestou se máš vydat?

Pomohlo se zastavit, začít si přepisovat texty z bloku načisto, abych se neztrácel ve škrtancích a nepoužitejch slovech, a číst si v nich, zamyslet se.

David Pomahač

David Pomahač je ostřílený hudebník. Založil projekt Bez peří, devět let strávil s legendární ústeckou kapelou Houpací koně, tři roky prožíval večírek doprovodné kapely Xaviera Baumaxy. Rok 2010 dal vzniknout duu Kieslowski. Písně stojící na zvuku kytary, piana, dvou hlasech a Davidových textech si získaly početnou fanouškovskou základnu a muzikantům zajistily koncerty doma i v zahraničí. Vydali tři alba, několik EP, byli nominováni na hudební cenu Apollo. Od roku 2016 spolupracuje Pomahač s Martinem Tvrdým aka Bonusem v projektu Tvrdý/Pomahač, se kterým aktuálně připravuje nástupce prvotiny "Bez konce". Rok 2020 je pro Pomahače ve znamení sólové písničkářské éry - vydal své nejosobnější album "Do tmy je daleko". V textech jde na dřeň a zvukově se přiklání k elektronice.

Jaké je to debutovat ve zralém věku?

Já jsem takovej věčnej debutant.

David Pomahač
© Barka Fabiánová
Kdo stojí za netradičním obalem desky?

Tereza Bartůňková, která se trefila naprosto přesně, a to přestože jsme se téměř neznali a dostala spíš míň než víc informací. Je citlivá a velmi vnímavá. Dělá ilustrace, svítí spoustu krásnejch divadelních projektů a dost mi pomohla.

Co navázat na spolupráci animovaným klipem?

O tom uvažujeme, ale bohužel nám teď situace s covidem-19 diktuje něco trochu jinýho. Pokud bude Tereza mít čas a chuť, já budu hodně spokojenej, protože vím, že udělá krásnou práci.

Je doopravdy do tmy daleko, jak praví název desky? Chceš nám tím říct, že se nyní máš líp než předtím?

Snažím se sám sebe přesvědčovat každej den, že jo. Nic jinýho nezmůžu.

O desce dnes říkáš: "Je to má zpověď o každodenním hledání světla, aniž bych si byl jistej, že vůbec někde nějaký je. O životě ve tmě s depresema, o všudypřítomném pocitu samoty, o lásce, kterou umím těžko dát najevo, o ztrátách a chuti z toho všeho dostat a vidět světlo, cítit teplo." A zároveň dodáváš, že předtím jsi dlouho nevěděl, o čem nahrávka je, a nedávalo ti to jako celek smysl. Kdy se to zlomilo?

Teď zpětně nechápu, že jsem to tam neviděl od začátku. Bylo to zjevný, ale možná jsem na začátku procesu řešil moc věcí najednou, a až když jsem ty texty začal přepisovat a třídit, všechno se mi to propojilo.

David Pomahač
© Barka Fabiánová
Texty jsou jednoduché, přímé, kontaktní. Byl záměr se takto odhalit? Sváděl jsi nějaké vnitřní boje?

Trochu jsem to ze začátku řešil, ale čím víc jsem nad tím přemýšlel, tím víc mi docházelo, že to tak chci. Už nějakou dobu se snažím neztrácet se v metaforách a mluvit přímo a otevřeně.

Je pro tebe skládání určitou formou terapie?

To je trochu vždycky. Ale asi tak, jako když se svěřuješ blízký osobě. Může to bejt úlevný, ale nevyřeší se to. Řešení se hledá složitěji a k tomu musí bejt terapie opravdická. Aspoň v mým případě.

David Pomahač
© Klára Vaculíková
Co bylo na přípravě sólovky nejtěžší a co naopak nejlehčí?

Nejlehčí bylo rozhodnutí, že ji udělám, a nejtěžší ji dodělat.

Mám to tedy chápat tak, že rád věci začínáš, plánuješ, než je dovedeš do zdárného konce?

To vůbec. Deska vznikala v ne úplně dobrým období. Byl jsem dlouhý měsíce v depresi, a dokonce i ve fyzických bolestech, protože jsem měl i nějaký zdravotní problémy. Měl jsem velký pochybnosti, jestli je to všechno dost dobrý, aby to šlo ven. Trochu jsem se v tom plácal a pochybnosti se prohlubovaly. Moc mi pomohl Tomáš Havlen. Netlačil, byl trpělivej a povzbuzoval mě, i když ho to muselo určitě děsně štvát.

Tomáš se na nahrávce podílel jako producent. Jak se ti s ním spolupracovalo?

Tomáš je zlatej a velmi schopnej a myslím, že chápe, o čem zpívám a co prožívám, a ještě se mu to líbí natolik, aby se mnou spolupracoval. Jsem mu vděčnej za to, že do toho šel.

Jsou na desce pouze nové věci? Ptám se proto, že Kieslowski si měli dát jen pauzu a pak zas fungovat, a místo toho přišel konec. Nepoužils něco z nashromažděného materiálu?

Já neskládám do šuplíku. Vlastně ani nevím proč, ale je to tak. Musím se nejdřív rozhodnout, že chci něco udělat, dát si deadline, vymyslet, s kým to budu dělat, a pak začnu psát, takže je to všechno nový. Měl jsem sice v hlavě pár věcí pro Kieslowski, ale ty jsem záměrně nepoužil.

David Pomahač, Café v lese, 11.3.2020
© Honza Průša
A naložíš s nimi nějak?

To teď nedokážu říct. Pořád je mám a pořád mi ty nápady přijdou pěkný, tak se uvidí, kdy přijde jejich čas.

Je ti líto, že spolupráce s Marií skončila, nebo to vidíš naopak pozitivně, tak, že s koncem něčeho něco jiného začíná?

S rozhodnutím druhýho nemůžu nic dělat a tak to beru. Mohli jsme udělat ještě kus bezvadný práce, ale kdo ví, co bude. Nemáme křišťálovou kouli, že jo? A když budu chtít, můžu v Kieslowski pokračovat s někým jiným.

A s kým? Máš nějakého adepta? Nebo by z toho mohla být rovnou celá kapela?

Mám. Vlastně i víc, ale není to teď aktuální věc, kterou bych se nějak hlouběji zabejval.

Texty pro Kieslowski jsi psal v ženském rodě pro Marii. Jak moc ti dalo zabrat vžít se do jiného pohlaví a být tak empatický?

Když je člověk malinko vnímavej a umí trochu pozorovat, není to takovej problém. Ve vztazích žijeme všichni a zažíváme plus minus podobný zvraty. Zpracovat to, co holku štve ve vztahu s klukem, není opravdu tak těžký.

David Pomahač
© Vítek Bedrna
Zpět k "Do tmy je daleko". Současná doba zřejmě tvoje pocity z desky umocňuje. Libuješ si v tom, nebo tě to štve?

Možná umocňuje tu izolaci. O tom píšu, i když jde o pocit izolace ve smyslu neschopnosti napojit se na svět okolo. Já si ale rozhodně nelibuju v tom, když je mi zle. To je velikej omyl si myslet, že se to někomu líbí.

Nahrávku jsi stihl pokřtít na poslední chvíli. Měly následovat koncerty, ale jsme doma v karanténě. Jak to zvládáš? Ptám se proto, že vím, že rád koncertuješ a že nejsvobodněji se cítíš na pódiu.

Samozřejmě mi koncerty moc chybějí, ale nenaděláme nic. Pro mě to jinak není velká změna bejt doma a sám. Běžně moc nikam nechodím a moc lidí nepotkávám, ale jak je to teď podtržený obecně a chovají se tak víceméně všichni, je to velmi zvláštní. Nemám to ještě moc zpracovaný, pozoruju to.

Jaké to je, když tě na koncertech doprovází syn Jáchym. Jak se ti s ním hraje?

S Jáchymem je to naprosto skvělý. Užívám si hrát s někým, kdo hrát umí, a hlavně i on se mnou hraje rád, chtěl to sám. Užívám si náš vztah. Někdy mám i fantazii, že by s náma mohl hrát i jeho bratr Albert a já měl tyhle dva svý poklady vedle sebe na pódiu pořád. Na to je ale ještě brzy, je zatím malej.

Každopádně je asi do hudby nenutíš, že?

Určitě ne. Snažím se jim jen ukázat, jak je hudba důležitá, jak je vůbec všechno umění důležitý.

David Pomahač
© Barka Fabiánová
Prohlásil jsi: "Písnička má opravdu smysl až ve chvíli, kdy někomu ovlivní život." Jaká byla pro tebe ta osudová a v jakém momentu? A naopak s jakou nejpřekvapivější reakcí na svou tvorbu ses setkal?

Myslím to tak, že moje důvody a pohnutky jsou důležitý jen pro vznik písničky. Mnohem důležitější je, jak to pak rezonuje a jak se s ní dokáže někdo identifikovat a projektovat si tam svůj prožitek. Žije to ve chvíli, kdy je to, co děláš, důležitý i pro ostatní. Reakcí byla spousta a jsou to silný příběhy, co mi lidi někdy vyprávějí, a mě těší, že moje písnička je pro někoho důležitá. Je to neuvěřitelný, ale příjemný.

"Nejsem si jistej, co bude dál," cituji tvůj song "Co bude dál". Máš teď nějaké plány?

Jistej si nejsem, ale můžeme si vůbec něčím jistý bejt? Plány mám, samozřejmě, jako každej, ale snažím se se na ně moc neupínat a vybírat si z nich ty, který jsou realizovatelný. A kromě návratu ke koncertování, až to bude možný, nemám žádný konkrétní plány. Ale rozhodně rád bych příští rok natočil další album. Ale člověk plánuje a Bůh se směje, že ano? (smích)

S Bonusem prý připravuješ další desku. V jaké je to fázi?

My jsme s Martinem udělali projekt Tvrdý/Pomahač, zbývá jen ta poslední fáze - mix a mastering a na to se musí najít čas. Několikrát jsme loni hráli živě, ale není to ješte úplně dokončené, a živě už hrát nebudeme. Holt to existenciální sci-fi trochu trvá... Já ale ty věci hraju na svejch koncertech, protože jsou podle mě bezvadný a hodně silný.

Vedle hraní máš svoji kavárnu. Můžeš sám o sobě říct, že jsi kavárenský povaleč?

No, mám kavárny rád, ale provozovat podnik není moc na povalování. Je to dřina, ale hezká.

David Pomahač
© Barka Fabiánová
V názvu má slovo slow. Máš radši pomalejší tok života?

Odkazuje to především na slow food, slow coffee style a obdobný přístupy. Já sám bych si přál bejt klidnější a pomalejší, snažím se o to už dlouho, ale moc mi to nejde. Jsem neklidnej. Tím, že jsem z Českýho středohoří, jsem asi taky sopečnýho původu...

A co tě přiměje bouchnout?

Já bouchám kvůli spoustě věcí. Jsem dost prchlivej a ze židle mě zvedne leccos. Obzvlášť jsem-li unavenej nebo pod tlakem zahnanej do kouta.

A co tě naopak nejlépe uklidní?

Děti. Bejt s nima mě uklidňuje. S nima cejtím, že mám svoje místo, a hodně se od nich naučím. A taky když mám dostatek času a prostoru bejt sám se sebou a když můžu dostatečně spát.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tali sebrala starý chlapy a natočila s nimi song "Starý chlapi" (03.04.2024 16:38)
- Sto káv, sto rozhovorů. Podcast "Na kafe s Davidem Pomahačem" slaví (18.02.2024 16:16)
- Video: David Pomahač a Bára Zmeková spojili síly. V klipu "Všechno se nám zdá" zobrazují pomíjivost vztahů (24.04.2023 12:38)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (5-1) (27.01.2023 12:05)
- Video: David Pomahač je v novém klipu zkrátka "Spokojenej" (21.01.2023 11:44)
- Recenze: "Je všechno dobrý?" ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný" (19.12.2022 00:00)
- Video: David Pomahač nechal ve videu "Nádech" nahlížet děti na téma přežití (24.11.2022 08:01)
- Video: Vladivojna La Chia a David Pomahač opatřili společnou píseň "Někde tam" nádherným, křehkým klipem (24.10.2022 15:54)
- Video: Marie Kieslowski chystá sólovku. Do písně "Je všechno dobrý?" zapojila celou rodinu (18.09.2022 16:28)
- Naživo: David Pomahač pokřtil album "Neviditelný" neviditelným šampaňským (27.05.2022 13:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu