shop.musicserver.cz
Zvíře jménem Podzim - Každej člen je tvůrčí silou a nám se docela daří tu sílu směřovat stejným směrem

Zvíře jménem Podzim - Každej člen je tvůrčí silou a nám se docela daří tu sílu směřovat stejným směrem

Vydáno: 01.06.2018 09:45 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: archiv

Po zimním spánku projekt Zvíře jménem Podzim rozlepuje oči. Než vyjede na letní festivaly, vyzpovídali jsme Terezii Kovalovou, Aid Kida, Marii Puttnerovou, Tomáše Neuwertha a Marii Kieslowski, jak se dostali na palubu této sedmnáctihlavé lodi, jestli se navzájem znali, jak spolu vycházejí a co je prudí.

Co děláš, když zrovna nehraješ ve Zvířeti?

Aid Kid: Hraju třeba v nějaký další kapele nebo sám nebo tvořím hudbu pro různý jiný účely, poslední dobou hlavně pro divadlo.

Marie Puttnerová - Zvíře jménem Podzim
© Tereza Kunderová (Marie Puttnerová)
Terezie: Tak porůznu, učím na ZUŠ, hraju třeba s Vladivojnou, jezdím po světě s Vivaldiannem, prostě zrovna žiju to, co se mi přihodí do života.

Marie P.: Děkuji pěkně za tuhle otázku, alespoň mám chvíli k drobnému osobnímu zastavení. Co dělám, když zrovna nezpívám ve Zvířeti? Sedím buď ve vlaku, autě či dodávce na koncert s dalšími hudebními uskupeními (Jablkoň, Půljablkoň, I vši). Připravuju taky svoje vlastní skladby, případně pak sedím ve škole (začala jsem studovat jazz na VOŠ Konzervatoře Jaroslava Ježka) a snažím se dávat pozor. (úsměv)

Tomáš: Věnuju se studiové práci, koncertům s jinými projekty a hlavně rodině.

Marie K.: Prožívám nejkrásnější chvíle našeho rodinného života se 14měsíční dcerou anebo hraju s duem Kieslowski.

Jaký post v orchestru zastáváš?

Aid Kid: Ve studiu se starám o produkci a aranže, na pódiu hraju na kytaru, klávesy a sampler.

Terezie: V orchestru zastávám místo, který je potřeba v daný moment naplnit. Ať už je to za cellem, zpěvem, nebo jen tak s tamburínou.

Marie P.: Ve Zvířeti zastávám post občas doprovodného, občas sólového vokálu.

Tomáš: Hraju na bicí nástroje.

Marie K.: Hraju na piano a zpívám, kde je potřeba.

Zvíře jménem Podzim

Mnohohlavá hudební skupina se poprvé setkala v září 2016 ve studiu během natáčení eponymního alba. Hlavou projektu je Jakub König vystupující jako Kittchen. Součástí projektu jsou hudebníci ze spřátelených kapel: Marie Kieslowski, Marie Puttnerová, Aid Kid, Terezie Kovalová, Tomáš Neuwerth, Ondřej Mataj, Veru Linhartová, Tereza Štětinová, Tomáš Obermajer, Ondřej Zátka, Andrea Jarolímková, Linda Arbanová, Matěj Vejdělek, Tomáš Havlen, Tereza Kunderová a Markéta Monsportová, kteří spojili síly a během roku dokončili desku podzimních písní, jejíž příběh doplnila kniha a menší série koncertů, na kterou chtějí letos navázat.

Kdy jsi poprvé slyšel/a sousloví Zvíře jménem Podzim?

Aid Kid: To si moc nepamatuju, nejspíš v Budoiru U Sta ran na Francouzký, kde jsme seděli s Kubou Königem a s Marií Kieslowski a poprvé vymejšleli, co teda provedem.

Terezie Kovalová - Zvíře jménem Podzim
© Tereza Kunderová (Terezie Kovalová)
Terezie: Nepamatuju si konkrétně, kdy jsem slyšela poprvé toto slovní spojení, ale pamatuji si první pocit, když se Zvíře potkalo. Do té doby to bylo pouze slovo, bez nějakého hlubšího podtextu, a najednou začalo z malé myšlenky v Jakubově hlavě doslova před očima růst mnohohlavé Zvíře.

Marie P.: Mám pocit, že úplně poprvé jsem slyšela jen slovo Zvíře. S tím podzimem jsem to pochopila až o několik dní později. (úsměv)

Tomáš: Poprvé mi o projektu vyprávěl Jakub při našem koncertě Kittchena v českém centru v Berlíně. Přitom mi zabrnkal a zazpíval i titulní píseň "Zvíře" a já věděl, že to bude velká věc, u které bych chtěl být.

Marie K.: Kdy, to už si nevzpomenu, ale nápad na takovou kapelu se mnou Jakub určitě sdílel dřív, než měl hotovej název.

Co to v tobě evokovalo tehdy a co dnes?

Aid Kid: To je hodně abstraktní, nejde mi to popsat.

Terezie: Tehdy to bylo nové, voňavé a pro mě takové, řekla bych, strachově oťukávající. Často v sobě při setkání s novými lidmi řeším, jak se chovám a jestli nejsem pro své okolí otravná, mám pocit, že nejsem lidem sympatická. Není to nic příjemného, takto se mučit a mít strach, co si o tobě kdo pomyslí. Dnes vnímám, jak to mezi námi funguje, a jsem vděčná, že mě vzali takovou, jaká jsem.

Marie P.: Musím s upřímností říct, že si na to moc nepamatuju. Dnes to ve mně evokuje celou řadu náležitostí; například že Zvíře jménem Podzim je uskupení přesvědčených lidí pro společnou věc a dělá maximum pro to, aby fungovala. Vlastně mě to společné odhodlání nepřestává fascinovat. Co se obsahu týče, tak Zvíře je pro mě Jakub a jeho něžná melancholie...

Marie K.: A funguje na mě pořád stejně, dlouze, ale promyšleně.

Zvíře jménem Podzim
© Tereza Kunderová
Jak ses dostal/a na palubu tohoto projektu?

Aid Kid: Stejně jako všichni ostatní - vybral si mě Jakub.

Terezie: Jak tak usilovně přemýšlím, vlastně si neuvědomuju, kdy to bylo už oficiální, jakože odteď jsem členem. Celé to mělo takový pozvolný náběh, od momentu, kdy se Kuba jakoby mimoděk zmínil, že se něco chystá, až po chvíli, kdy jsem najednou byla ve studiu. Takže jsem se tam dostala hladce, prostě to najednou bylo.

Marie P.: To si pamatuju přesně. Na koncertě pátých narozenin uskupení Kieslowski, kde jsem hostovala, mě Jakub pozval na nahrávání v podstatě mimoděk, do té doby jsme se tolik neznali.

Tomáš: Jakub mne oslovil, jestli se tohoto projektu chci zúčastnit, a já jsem velmi rád souhlasil. Bylo to v již zmiňovaném Berlíně.

Marie K.: Jsme s Jakubem kamarádi, tak asi proto. Kdyby chtěl kolem sebe postavit kapelu instrumentalistů, přehrávkama bych sotva prolezla, spíš se navzájem hudebně bavíme.

Znal/a jsi se s ostatními už předem, nebo byli pro tebe noví?

Aid Kid: Většinu jsem vlastně neznal vůbec, zbytek trochu, delší dobu jsem znal jen Tomáše Havlena a Terezii. Opravdoví přátelé se z nás všech stali až během práce na desce a od té doby spolu pracujem i na dalších věcech.

Terezie: Dost lidí pro mě bylo nových, ač už jsem se s některými samozřejmě znala a i spolupracovala. Nejsem ale moc společenský tvor, nechodím téměř ven, takže některé členy, které jsem sice znala předtím, mám teď šanci poznat díky tomu více do hloubky.

Marie P.: Jak už jsem předeslala v předchozí odpovědi, s Jakubem jsem se přímo neznala, ale s dalšími ano. Například s Marií Kieslowski, Lindou Arbanovou, Adamem Pakostou.

Tomáš: Se všema se víceméně znám delší dobu, potkávali jsme se při různých příležitostech.

Marie K.: Znala jsem osobně všechny kromě Veru Linhartové s Ondrou Matajem, takže nebylo třeba dlouze prolamovat ledy.

Marie Kieslowski - Zvíře jménem Podzim
© Tereza Kunderová (Marie Kieslowski)
Jak se ti spolupracuje s tolika individualitami?

Aid Kid: Trochu sem se toho bál, ale je to fakt hodně zábavný. Každej člen je tvůrčí silou a nám se docela daří tu sílu směřovat stejným směrem.

Terezie: Skvěle. Tam nejde říct nic jiného. Je to velmi barevné.

Marie P.: Myslím, že dobře. Existuje silná vůle vyjít si vzájemně vstříc.

Tomáš: Ukočírovat tolik eg, včetně mého, je někdy fuška, ale stojí to za to. (úsměv)

Marie K.: Na začátku jsme se potkávali rovnou ve studiu, každej chtěl přispět něčím ze sebe, pro producenty Aid Kida a Tomáše H. muselo být nesmírně těžké udržet takovou smečku na uzdě a zvuku Zvířete. Ale když jsme se v něčem rozcházeli, bylo rozhodující, jak to cítí Jakub.

Každý máte fakt hodně aktivit. V čem je Zvíře výjimečné?

Aid Kid: Zvíře je pro mě trochu hřiště a trochu škola - s tolika lidma přišla spousta možností, se kterejma mě baví si různě hrát, a zároveň se za chodu učím pracovat se všema těma nástrojema. Hodně mi to otevřelo obzory.

Terezie: Typický český buran by asi prohlásil, že jsme parta sluníčkářů a havlovských pravdoláskařů, ale já bych řekla, že jsme prostě lidi, co mají rádi život a hudbu a společnost dalších takových tvorů, se kterými si můžeme vytvářet společné vzdušné zámky plné umění.

Marie P.: Pro mě je Zvíře výjimečné právě v neorganizované organizovanosti a vztahu ke společnému konání. Nedávno jsem přemýšlela nad tím, že téměř všichni až na výjimky se živí nějakou tou závažnou a opravdovou prací. Vedle toho svůj osobní čas věnují tomu, aby všechno fungovalo. Sešla se tu opravdu zajímavá skupina lidí, je to krásné.

Tomáš: Zvíře je pro mne přirozeným pokračovaním na životní ose Jakuba Königa. Jakub je výjimečný textař a je vždy velmi inspirativní se podílet na jeho projektech.

Marie K.: Výjimečné jsou pro mě ty písničky, které fungují, i když je Jakub hraje jen sám na kytaru, ale být na pódiu s takovým orchestrem je neskutečný zážitek a zkušenost.

Nejbližší koncerty

1. 6. 2018 - Habrovka - Praha
8. 6. 2018 - Chebské Dvorky - Cheb
9. 6. 2018 - Všudybud - Česká Lípa
22. 6. 2018 - Bojkovice - Mišmaš
18. 7. 2018 - Colours of Ostrava
27. 7. 2018 - Gask - Kutná Hora
30. 7. 2018 - Letní filmová škola - Uherské Hradiště
4. 8. 2018 - Folkové prázdniny - Náměšť nad Oslavou
8. 9. 2018 - Úštěk - Na Schodech

Aid Kid - Zvíře jménem Podzim
© Tereza Kunderová (Aid Kid)
Co tě na něm nejvíc baví a co naopak prudí?

Aid Kid: Nejlepší jsou ty koncerty, to je vždycky obrovskej zážitek. A všechnu tu prudu kolem za nás řeší naše skvělá manažerka Markéta a nejlepší bookerka Lucie.

Terezie: Nejvíc mě baví a zároveň i nejvíc prudí, že je nás hodně. Na jednu stranu geniální věc, v rámci organizačních záležitostí je to ale peklo. Kromě jasných věcí, jako je náročné cestování či ubytování, je to i faktor dostupnosti. Je nás prostě tolik, že se nemůže povést, abychom byli všichni všude.

Marie P.: Nejvíc mě baví, když se nám daří najít společnou řeč. Přece jen každý pocházíme trochu odjinud... Přemýšlím, kdy se nám nedaří, asi se to naštěstí tak často neděje... Je třeba dělat při zkoušení a na cestách přestávky.

Tomáš: Plusy a minusy má asi každá věc, kterou člověk v životě dělá, bez toho by to padalo na jednu stranu. (úsměv)

Marie K.: Otravná je pouze organizace zkoušek, koncertů, cestování, je nás fakt hodně! (smích)

Jakou písničku z alba máte kdo nejradši?

Aid Kid: "Kolín".

Terezie: Jedině "Černou".

Marie P.: Ze začátku to bylo "Žádný město", které se postupně rozšířilo o zbytek dalších písní. Nedovedu asi přesně uvést, která je momentálně nejoblíbenější, ale dost možná "Neděle". Nepřestávám se nad ní dojímat.

Tomáš: Ta, která čeká na to, až ji někdo složí. Vše je za horizontem událostí.

Marie K.: Oba "Dobré večery" a "Mikrodramata", píseň, která se na desku nevešla.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Michal Němec (Krajina Ró) - Když chceme bigbít, uděláme bigbít (05.07.2023 09:00)
- Video: Krajina Ró zve v klipu "Den co den" do tajemného mrakodrapu na muří nožce a láká na nové album (11.03.2023 10:48)
- Video: Marie Puttnerová představila čarokrásné video k nádherné, pokorné "Písni o domově" (04.01.2023 17:34)
- Video: Jablkoň slaví 45 let a oprašuje "Linku důvěry" (24.11.2022 17:31)
- Video: Vladivojna La Chia a David Pomahač opatřili společnou píseň "Někde tam" nádherným, křehkým klipem (24.10.2022 15:54)
- Rozhovory: Vladivojna La Chia - Doba lockdownu mi nic nevzala, ale hodně mi dala (22.11.2021 13:35)
- Nové desky 38/2021 - od Mig 21 přes Poppy po Vladimíra Mišíka (29.09.2021 17:05)
- Video: Tam v hluboké tmě tepe a září Vladivojna La Chia (15.08.2021 16:46)
- Rozhovory: Michal Němec - Krajiná Ró se narodila do poněkud nepřehledné doby (06.11.2020 10:00)
- Recenze: Zase další Jablkoň (27.10.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu