Matematik Caribou odpočítává beaty do koncertu v Praze

28.09.2014 10:06 - Andrea Šafářová | foto: Vojtěch Kolář / musicserver.cz

"Je to cesta vlakem sdílená mezi cizinci ve tři ráno. Zároveň je to společný intimní tanec dvou cizinců ve dvě ráno. Bojíte se, že by to mohlo skončit, i když máte pocit, že by to mohlo přesáhnout do nekonečna." Pokud vás nepřesvědčí k návštěvě koncertu Dana Snaitha aka Caribou 16. října v klubu MeetFactory slova Iana Cohena z Pitchforku k čerstvému singlu "Our Love", pak si jej poslechněte. A pokud ani tohle neosloví, nezbývá než si vybrat z dalších dvou skvělých hudebníků koncertujících tentýž večer v Praze, projektů Tycho a Passenger. Ale zpět ke Snaithovi.

Syntezátory, samplery, sekvencery, reverby, a vůbec počítačový software - to je království kanadského nejen bubeníka, shodou okolností držitele vysokoškolského diplomu z oblasti matematiky. Ideální kombinace, zdá se. Ryzí racionalitu v jeho elektronických kompozicích ale nehledejte - snivé, občas až psychedelické plochy s prvky folktroniky nebo IDM jeho publikum rozšiřují o posedlé fantasty. A spojením se třemi muzikanty - kytaristou a klávesistou Ryanem Smithem, bubeníkem Bradem Weberem a baskytaristou Johnem Schmersalem - na živých vystoupeních i o ty posluchače, kteří stojí o nepředvídatelný koncertní zážitek.

Dan Snaith stihl od roku 2001 vydat celkem šest studiových alb (nepočítaje "Our Love", jež se na pultech objeví 7. října) pod třemi pseudonymy. Nejprve produkoval pod přezdívkou Manitoba, ovšem pouze do té doby, než mu Richard "Handsome Dick" Manitoba, punker z The Dictators, pohrozil soudem za neoprávněné přijetí jeho jména za své umělecké. V říjnu 2012 poprvé představil své houseové alter ego Daphni. V jeho kabátě se mu před dvěma týdny podařil tak trochu husarský kousek, kdy se zhostil remixu již zmíněné písně "Our Love" svého aktuálního . Neotřelá sebepropagace.

Nutno podotknout, že to ale moc nepotřebuje. Během třinácti let aktivní autorské tvorby si vydobyl slušné renomé už jen zvukovým opiem, jímž dávkuje každý další počin, i když, pravda, turné s Radiohead před dvěma lety na škodu určitě nebylo.

Caribou dorazí do Prahy po čtyřech letech. Doprovodí ho zpívající krajanka Jessy Lanza. Na koncert se dostanete už za 490 korun v předprodeji, na místě za 590 korun. Sraz na půl devátou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY