Richard Müller vydává pokračování alba "Hlasy" a vyráží na rozsáhlé turné

19.09.2014 13:50 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Spojení Richarda Müllera a vokální skupiny Fragile je samo o sobě speciální. Není proto divu, že divákům se líbí oblíbené písně slovenského zpěváka v nových, neotřelých aranžích, a také proto se i on sám rozhodl v tomto projektu pokračovat.

Svým fanouškům teď nabízí druhý díl. Nachází se na něm hned čtyři hodiny hudby a pro ty, kteří se ptají, jak je to možné, dát na jedno CD takovou nálož muziky, nabízíme jednoduché vysvětlení: CD nebude jedno, ale budou dvě a k tomu ještě dvouhodinové DVD se záznamem z bratislavského koncertu. Na prvním CD budou nové studiové nahrávky a druhé CD nabídne audio záznam koncertu. "Splnil jsem si další sen. Chtěl jsem natočit trojCD a teď ho mám. Kromě dobrého obsahu má i jedinečnou formu a navíc jako kmotra slovenského prezidenta. Co víc jsem si mohl přát?!," řekl nadšeně zpěvák.

Album totiž již bylo pokřtěno. A znovu musíme použív slůvko speciálně. Pozvání být kmotrem desky totiž přijal sám slovenský prezident Andrej Kiska. "Když přišla na řadu otázka, kdo "Hlasy 2" pokřtí, navrhl jsem pana prezidenta. Všichni jsme se tomu zasmáli jako dobrému vtipu, žádný ze slovenských prezidentů totiž nikdy nic podobného neudělal. O dva dny později přišla z prezidentské kanceláře kladná odpověď," vypráví Müller.

"Bylo mi velkou ctí, když mě Richard oslovil, zda bych se nestal kmotrem jeho nového alba. Jsme skoro stejný ročník a na jeho písničkách jsem vyrůstal. A protože jsem se chtěl své role zhostit zodpovědně, nové CD jsem už slyšel. Přestože času mám stále méně, na kvalitní hudbu si ho vždycky rád najdu," uvedl Andrej Kiska. Kromě nahrávky připravili Richard Müller a Fragile pro fanoušky i velkolepé podzimní turné, které zahrnuje čtyřicet koncertů po celém Česku a Slovensku.

Richard Müller a Fragile - Hlasy 1, 2 + DVD
© facebook interpreta
Třídílný komplet obsahuje desku "Koncert", která je vzpomínkou na předcházející velmi úspěšné turné. Na DVD najdou fanoušci záznam zachycující unikátní atmosféru vyprodaného bratislavského koncertu a na desce "Hlasy 2" je osm zpěvákových skladeb v úpravách a cappella bez použití jediného nástroje. Fanoušci se tak mohou těšit na nové verze hitů "Rieka", "Baroko", "Nahý II" či "Hluk". "Výběr skladeb šel hladce, Richard má výjimečný repertoár. Další proces byl však značně náročný. Asi půl roku jsme se věnovali přípravě samotného aranžmá, následně jsme připravili materiály na nastudování, tedy noty a demo nahrávky pro kolegy. Když měl každý svůj part, následovaly společné zkoušky. Je to velmi příjemná a vzrušující práce," uvedl kapelník skupiny Fragile Braňo Kostka.

V žánru a cappella je proces nahrávání a mixáže obtížný jak technicky, tak časově. V první řadě to ovlivňuje fakt, že se každý hlas nahrává zvlášť. "V některých skladbách dosáhl počet stop až na číslo 150. To už je opravdu hodně. Ale chceme posluchačům nabídnout co nejlepší zvuk, ve kterém vynikne jedinečnost samotného lidského hlasu. To je totiž ten nejdokonalejší nástroj," dodal Kostka.

Česká část turné "Hlasy 2" startuje 30. října v Brně. Podrobnosti o jeho přípravách sledujte na facebooku Richarda Müllera, informace o předprodejích na jednotlivé koncerty jsou zde.

Album Hlasy má tento tracklist: CD1 - nové studiové nahrávky: Slon v porceláne, Hluk, Čo ťa bolí, Baroko, Srdce jako kníže Rohan, Nahý II., Rieka, Mama. CD2 - audio záznam koncertu "Hlasy": Nočná optika, Naša láska letí, Už asi nie si, Tlaková níž, Čo s tým, Štěstí je krásná věc, Cigaretka na dva ťahy, Milovanie v daždi, Nebude to ľahké, Srdce jako kníže Rohan, Očenáš, Po schodoch. DVD - video záznam koncertu Hlasy.

Česká část turné Hlasy bude obsahovat tyto zastávky:

30.10. 19:30 Brno KC Semilasso
1.11. 19:30 Praha Divadlo Hybernia
2.11. 19:00 Plzeň Měšťanská beseda
3.11. 19:30 Kladno Dům kultury Kladno
4.11. 19:30 Děčín Spol. dům Střelnice
6.11. 19:30 Ústí nad Labem Dům kultury
7.11. 20:00 Jablonec nad Nisou Eurocentrum
8.11. 19:00 České Budějovice Dům kultury Vltava
10.11. 19:00 Olomouc Kino Metropol
11.11. 19:30 Frýdek Místek Kino Petra Bezruče
12.11. 19:00 Kunovice Sportovní hala Kunovice



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY