Yellowcard našli nový směr. V pilotním singlu ale jen dojemný příběh nestačí

19.08.2014 08:13 - Martin Wipplinger | foto: Tomáš Břínek / musicserver.cz

Američtí Yellowcard vydají v říjnu deváté studiové album "Lift A Sail". Po změně vydavatele a březnovém odchodu bubeníka Longineu W. Parsonse III, který stál u zrodu kapely v roce 1997 a jehož při natáčení nahradil Nate Young z Anberlin, už dopředu oznámili, že se oprostí od minulosti a na novince budou znít jinak. Jak moc jinak, to napovídá pomalý pilotní singl "One Bedroom", který vypráví o dojemném příběhu frontmana Ryana Keye a jeho ženy, ale z hudebního hlediska ho nezachrání ani rockový závěr drnčící kytary Ryana Mendeze.

Yellowcard o novém singlu říkají, že natočili "opravdový lovesong". A skutečnost, která za ním stojí, jim dává za pravdu. Ryan Key a jeho dnes už manželka, ruská snowboardistka Alyona Alekhinová, měli krátce před svatbou, když si Alekhinová přivodila těžký úraz, po kterém zůstala ochrnutá od pasu dolů. Snoubenci se přesto rozhodli vzít okamžitě. Na jednotce intenzivní péče, kde pacientka ležela.

Název písně "One Bedroom" odkazuje na malý pokoj, ve kterém čerství novomanželé trávili následující týdny, kdy se ochrnutá sportovkyně věnovala rehabilitaci. "Nikdo z nás neměl k městu Denver, kde ležela, žádné pouto. Ale ona tam chtěla zůstat, aby mohla pokračovat v rozsáhlých procedurách. Dlouhou dobu to bylo jen o mně a o ní. Oba jsme si prošli emočními zvraty, ale měli jsme jeden druhého. A měli jsme taky tenhle pokoj," vypráví o textu písně jeho autor.

Přes veškerou dojemnost příběhu nebylo šťastné, že Yellowcard zahájili novou éru písní, které by víc slušelo, kdyby se zařadila někam na konec desky podobně jako "Sing For Me" na albu "When You're Through Thinking, Say Yes". Jenže problém je, že v podobném tempu by se měla nést celá novinka "Lift A Sail", kterou vydá společnost Razor & Tie, a tak pro fanouška, jenž si skupinu před lety zamiloval pro její melodický punk-rock, bude možná těžké vybírat.

Sami Yellowcard přiznávají, že dravost z doby "Ocean Avenue" je pryč a že nechtějí psát pořád dokola tytéž desky. Otázkou zůstává, jestli je třeba utahovat uzdu až takovým způsobem, že na nové album budou posluchače lákat skladbou, která je ze tří čtvrtin příjemný cajdák a pak v ní má zbytky rocku zachovat závěrečné kytarové sólo. Nemluvě o tom, že mohla udeřit rovnou nějakým milým videoklipem, a ne jen lyric videem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY