shop.musicserver.cz
Yellowcard - Lift A Sail

Yellowcard se pokusili o svou nejodvážnější desku. "Lift A Sail" má ale k dokonalosti daleko

Vydáno: 07.12.2014 16:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: yellowcardsource.net

Zapomeňte na všechno, s čím jste si ještě donedávna snadno přístupné punk-rockery z Yellowcard spojovali. Osmá řadovka hází jejich historii za hlavu a do budoucnosti hledí skrze tři různá hledí. Na kterou cestu z křižovatky "Lift A Sail" však formace z Jacksonville odbočí, zatím zůstává tajemstvím.

6/10

Yellowcard - Lift A Sail

Vydáno: 7.10.2014 (v USA)
Celkový čas: 47:34

Skladby: Convocation, Transmission Home, Crash The Gates, Make Me So, One Bedroom, Fragile And Dear, Illuminate, Madrid, The Deepest Well (feat. Matty Mullins Of Memphis May Fire), Lift A Sail, MSK, My Mountain, California

Vydavatel: Razor & Tie

Jsou alba, která lze bez uzardění hodnotit po pár dnech poslouchání a ani po půl roce byste jako autor na své recenzi nic neměnili. Pak ale existují desky, které si vyloženě říkají o více času na naposlouchání a je na nich zřejmé, že snaha o co nejrychlejší zrecenzování jim naopak ublíží. Určitý časový odstup a zklidnění emocí z dramatické změny zvuku do té doby jasně čitelné kapely vyžaduje i nejnovější nahrávka kalifornských Yellowcard.

Ti se na aktuálním albu "Lift A Sail" rozhodli hodit za hlavu téměř vše, co na svých předchozích sedmi počinech vybrousili takřka k dokonalosti, a s novým labelem Razor & Tie za zády se rozhodli nastoupit na novou cestu. Určitou roli v jejich směřování určitě hrály i události uvnitř kapely - dlouholetý bubeník Longineu W. Parsons III, jenž byl zároveň jednou ze stěžejních cihel formace, se rozhodl skupinu opustit, druhý klíčový člen, houslista Sean Mackin, naopak i přes rakovinu, jež mu byla diagnostikována před dvěma lety, v sestavě zůstal. Umělecké ambice třetí a také nejdůležitější postavy uskupení, frontmana Ryana Keye, zase dohnaly zpěváka k touze natočit desku, která se bude výrazně lišit od všeho, co Yellowcard nahráli v minulosti. "Lift A Sail" nakonec skutečně odlišná je, znamená to však, že je také lepší?

Na novince je znát, že nevznikala lehce. Odchod od Hopeless Records i situace uvnitř kapely zamíchala s její tvorbou tak, že najít klíč, s nímž by šlo k "Lift A Sail" přistupovat, skutečně není snadné.

Novou desku tak lze rozdělit do několika částí. V té úvodní na vás čekají vůbec nejtvrdší skladby, jaké kdy Yellowcard nahráli. Až hardrockový úvod v "Trasmission Home" příjemně navnadí na následující minuty, brzy ale zjistíte, že písně jako "Crash The Gates" nebo pomalejší "Lift A Sail" finty výše zmíněné písně jen opisují a tvrdší část materiálu se tak velmi rychle stává jednotvárnou. Potíž je také v tom, že mladistvý vokál Ryana Keye ani při nejlepší vůli není stavěn pro písně tohoto typu, neboť postrádá tu správnou hardrockovou agresi, razanci a hrubost. Snaha o tvrdost tak při nejlepší snaze vyznívá pouze polovičatě.

Zvláštní také je, že přes tuto snahu bylo překvapivě hodně místa věnováno baladám nebo elektronickým mezihrám, které ve výsledné mozaice působí nepatřičně. Úvodní singl "One Bedroom", který doprovází velmi působivý videoklip s důležitým poselstvím, se, i přes podobnost se strukturou "Fix You" od Coldplay, ještě dá považovat za klad alba, pak jsou tady ale kousky jako "Madrid", "MSK" nebo čistě klavírní "California", nad jejichž zařazením už zůstává rozum stát. I tentokrát si totiž kratší sirku tahá zpěvák, jehož hlas nemá sílu ani dostatečný počet výrazů na to, aby nástrojově nekomplikované skladby utáhl. Poslech tolika hudebně nenápaditých a textově kýčovitých balad je tak možný jen s určitým sebezapřením.

Do třetice pak "Lift A Sail" doplňují vlastně standardní punk-rockové rozbušky jako "Make Me So" nebo "My Mountain", které nakonec na osmé studiovce lze považovat za to nejlepší. Na druhou stranu - takových písniček už Yellowcard natočili bezpočet. Že nakonec došlo i na ně, lze přičíst tomu, že přes všechnu snahu o nové pojetí si partička nově posílená o bubeníka z rozpadlých Anberlin nejspíš nevěřila natolik, aby svůj pokus o nový koncept dotáhla do konce. Nedůvěru vůči novému zvuku tak nakonec podtrhl i videoklip ke klasické yellowcardí skladbě "The Deepest Well", jenž sázkou na jistotu akorát potvrdil, že skupina skutečně netuší, co s ní bude dál. Na jednu stranu se totiž snaží vykročit jiným směrem, na tu druhou jí ale k ráznému došlápnutí na novou zem chybí dostatek odvahy.

Shrneme-li si to, "Lift A Sail" nabízí pro fanoušky dřívější tvorby jen hrstku povědomých songů, co ale ani zdaleka nedosahují kvalit starších nahrávek. K rekrutování nových příznivců zase skupině schází jistota, opravdovost, uvěřitelnost a reálné dovednosti. Yellowcard tak natočili desku, která neví, čím chce být a koho chce vlastně zaujmout. I s dvouměsíčním odstupem se proto jedná o ukázkový případ experimentu, který vyšel jen z části. Nezbývá než doufat, že na deváté řadovce se pánové doopravdy rozhodnou, co vlastně chtějí.

NÁZORY
  • ... (Tomáš, 07.12.2014 22:32) Reagovat

    Děkuju za recenzi, v podstatě ve všem s ní souhlasím. Je to ambiciózní deska a je chvályhodné, že se YC pokusili zaexperimentovat, ale výsledek vyvolává smíšené pocity. Na jedné straně je zde pěkná řádka kvalitních, výživných riffů, na té druhé jde vlastně o nejpomalejší desku v historii kapely. Skladby samy o sobě jsou chytlavé a zapamatovatelné, YC stále umí produkovat krásné melodie, ale chybí tomu ta dravost, kterou bylo např. Southern Air doslova nabité.
    Abych neopakoval recenzi, tak ještě dodám, že mi na desce velmi chybí Seanovy housle. Je jich zde setsakra málo, sem tam zahrají nějaké sólo či hlavní melodickou linku, jinak ale na mnoha místech prostě chybí a pomalu lze častěji zaslechnout klavír. Ryan K. v jednom rozhovoru řekl, že ony tam ve skutečnosti jsou, jenom "v pozadí vytváří atmosféru", no ať už to je jak chce, "upozadění" je vskutku nejvhodnější výraz.

    • Rozpačitost... (Filip Šimoník, 15.12.2014 02:25) Reagovat

      Někdy od data vydání desky chodím koukat na Musicserver hlavně z důvodu očekávání této recenze... A když jsem jí konečně našel (ale chválím, že si autor počkal, protože po prvním poslechu cestou ze zápasu jsem psal přítelkyni, že jestli chtějí hrát chlapci tohle, tak asi na jejich 2. koncert nepůjdeme) trochu jsem se zděsil hodnocení 6/10. Po dalších 20ti posleších jsem si sice našel oblíbence, ale celek pohromadě opravdu nedrží a tak 4 písně bych raději nikdy neslyšel...
      Ale nakonec, asi musím souhlasit. Ač nerad. Jedné kapele se vyčítá, že si hraje furt to svoje (pro změnu moji oblíbení The Offspring :D ), druhé zase, že experimentuje až moc (oblíbenci z Linkin Park, které jsem skoro 2 desky proklínal). YC zůstali někde mezi. Jak bylo správně řečeno a s čím souhlasím nejvíc je to, že "Madrid" a "California" neměly spatřit světlo světa. Ty opravdu nemají s povedenými YC baladami (Ten, Sing for me) co dočinění :(
      "MSK" fajn, aspoň někde housle. Mezi top řadím jednoznačně "My mountain", "Make me so", "Deepest well" (kde mi snad nejvíc vadí ten hostující chlapec s bídnym hlasem), "Fragile and dear" a překvapivě "Lift a sail". Ta mě dostala, už 2 měsíce mě budí jako tón budíku a furt jí miluju :D Kvalitu mají také "Transmission home" a "Crash the gates" a uloudaná ale hluboká a s božím závěrem "One Bedroom".
      To je 8 songů. Ale chtělo by to tak ještě 4 další, které budou zkrátka na 1. poslech Yellowcardí.. :(
      Tak třeba příští deska ukáže, kam se vydali, každopádně bych byl radši, kdyby načerpali z 2 pocomebackových alb a z projektu Big If, kde byl/je velký potenciál.
      Se smutným srdcem 6,5 / 10.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Audio: Coldplay se s Alanem Partridgem pustili do hitu "Knowing Me Knowing You" od kapely ABBA (24.08.2022 09:26)
- Naživo: Coldplay v Belgii už zase měnili životy k lepšímu (23.08.2022 07:56)
- Video: Coldplay v klipu "Humankind" vzdali poctu fanouškům (19.08.2022 09:36)
- Naživo: Coldplay konečně dovezli svou euforickou archu do Evropy (07.07.2022 12:11)
- Elektřina zdražuje. Coldplay si na turné vyrábějí vlastní (10.05.2022 12:29)
- Video: Coldplay v Mexiku předvedli dokonalé háelpéčko (09.05.2022 15:42)
- Video: Coldplay si v "People Of The Pride" hrají na Muse (16.03.2022 17:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu