Kompletní biografie George Harrisona vyšla nově i v Česku

21.08.2014 10:19 - Jaromír Koc | foto: Evita

Na český trh v těchto dnech přichází první komplexní biografie George Harrisona. V obchodech ji najdete pod názvem "Za zamčenými dveřmi".

Renomovaný britský spisovatel a hudební publicista Graeme Thomson v knize líčí neobyčejný život a uměleckou dráhu nejtajemnějšího a pro mnohé nejsympatičtějšího Beatla, a to od skromných liverpoolských začátků až na honosný novogotický zámek Friar Park se sto dvaceti pokoji, kde závěr jeho života krutě poznamenala nemoc i násilný útok pomateného fanouška.

Jako člen slavných The Beatles prošel Harrison již během dospívání rychlou a strmou cestou k nevídané slávě a bohatství. Beatlesmánie s sebou nesla spoustu neobyčejných zážitků a příležitostí, zároveň mu ale sebrala duševní klid a pocit naplnění. Celý jeho další život pak provázela snaha nalézt hlubší význam - hlubší, než mu mohla poskytnout kariéra skupiny i hudba samotná.

Rozměrná biografie, která čítá čtyři sta čtyřicet osm stran a čtyřiadvacet stran obrazové přílohy, sleduje Harrisonovu životní cestu plnou zvratů a konfliktů zblízka, od nesmělých začátků ve školní kapele až po postavení světové hudební superhvězdy. Prezentuje Harrisona taktéž jako duchovního hledače, fanouška Formule 1 i mecenáše UNICEF.

Kniha "Za zamčenými dveřmi", která byla v loňském roce ve Velké Británii uvedena na trh k nedožitým sedmdesátinám hudební legendy a u nás ji pořídíte za 448 Kč, vychází z jedné části z dobových materiálů a z té druhé z rozsáhlých původních rozhovorů s Harrisonovými blízkými a spolupracovníky. Výsledkem, který je dle slov autora často i kritický, je obsáhlé svědectví o úspěších i neúspěších tvůrce, jemuž jeho okolí často příliš nerozumělo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY